HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

  • ígyszeretlek: @juhasz1945: Fent van az is itten... mierzsebetvarosunk.blog.hu/2015/09/26/erzsebet_korut_13 (2018.05.08. 02:42) Erzsébet körút 25/27.
  • juhasz1945: Jó érzés, hogy a körút házait megismerhetjük mi, akik szintén itt lakunk az Erzsébet körúton. Remé... (2018.05.02. 20:42) Erzsébet körút 25/27.
  • ludwigvan: Hibajavítás helyett, véletlenül elküldtem a kommentet, de a helyes szöveg ez akart lenni: ...magya... (2018.04.18. 22:39) 772. Legyen új választás?
  • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2018.05.23. 15:00 amier

784. Múltba túrva: Mikola

Címkék: fidesz egészségügy mikola istván

Egy kis kitérő a jelenből a múltba: olvasom az újságban, hogy Mikola István, az első Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere – aki legutóbb külügyi államtitkárként tengette életét – nagyköveti poszton folytatja politikai pályafutását. A nemzet egykori orvosa a következő években Ausztráliában öregbíti majd tovább hazánk jó hírét, ő lesz az új ausztrál nagykövet Canberrában.

mikola.jpg

Eddig a hír; de nem tehetek róla, ahogy valahol bármilyen összefüggésben szóba kerül a kifinomult ízlésű és modorú Mikola doktor, nekem a ténykedéséről fennmaradt számos szórakoztató történet közül mindig az alábbi ugrik be, még kórház-főigazgatói korából:

Egy ízben például elszaporodtak a kórházban a macskák, és Mikola (az általa odahozott) gazdasági igazgatóra bízta a helyzet kezelését. A gazdasági főnök cselekedett: felfogadott három idősebb egyént, akik néhány nap leforgása alatt lerendezték az ügyet (méreg, nyakkitekerés, egyebek). "Elintéztük a macskákat" – jelentette a gazdasági igazgató Mikolának. Ez mit jelent, kér- dezte a főigazgató. A gazdaságis vázolta, hogy ez mit jelent. Mikola éktelen haragra gerjedt, és kiabálni kezdett, hogy zengett belé az épületszárny: "Egy ügyet nem lehet csak úgy elintézni, nekem koncepció kell, érti? Kon-cep-ci-ó!"

(Magyar Narancs / Bundula István 2001/43.)
Megj.: emlékeim szerint én ezt a szép és igen jellemző történetet anno a 168 óra hasábjain olvastam, de ott már nem találtam…

A fiatalabbak kedvéért pár szó a jövőbeli ausztráliai nagykövetről: Mikola – Gógl bukása után – az első Orbán-kormány második egészségügyi minisztere volt, előtte meg – 1990 és 1995 között – a fővárosi önkormányzat felügyelete alá tartozó Szent László Kórház főigaz- gatójaként fejtette ki áldásos tevékenységét. 2001-ben a miniszteri kinevezés elfogadásá- nak feltételéül szabta, hogy az egészségbiztosítás felügyeletét helyezzék át az Egészségügyi Minisztériumhoz (ekkor még volt ilyen). De ő volt az is, aki öt évvel később, 2006-ban bejelentette a Fidesz ú.n. kórházmentő programját, melynek a volt egészségügyi miniszter szerint az volt a célja, hogy megakadályozzák a kórházak eladását, és a fizetős egészségügy bevezetését Magyarországon. "Nem engedjük kiárusítani az egészségügyi közvagyont" – mondta akkor Mikola.

De volt egy másik, ennél is szebb mondata, a 2006-os Fidesz kongresszuson hangzott el:

Ha négy évre nyerni tudnánk, és (...) utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden eldőlne ebben az országban.

Na kérem szépen, tartalmas életét megkoronázva most ez a jóember megy Canberrába. Hazánk, öregbítés, jó hírnév meg ilyenek. Szép, nem?

Szólj hozzá!

2018.05.20. 14:00 amier

783. Egy bejárás margójára

Címkék: önkormányzat közbiztonság köztisztaság bulinegyed valton új7 2019

Aztakurva rovatunkból 2. 

Szép napot mindenkinek. Vasárnap van, holnap meg pünkösd napja lesz, így aztán mi most tényleg csak egészen röviden, bár nem egészen ünnepi hangulatban ejtenénk pár keresetlen szót egy más típusú „kiáradásról”. Az előző posztból ugye kiderült, hogy a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottsági – pontosabban annak fideszes többsége – a Valton-SEC Kft-t tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy "az elmúlt évhez hasonlóan, magas színvonalon biztosítva” jó 20 millió forintért Belső-Erzsébetvárosban 14 fővel járőrözzön, és a továbbiakban is segítse – a rendőrséggel és a közterület-felügyelettel együtt – a csend, rend, nyugalom biztosítását.

bulinegyed_bejar2018-1.jpg

bulinegyed_bejar2018-2.jpg

Azaz, ha jogellenes magatartási formákat tapasztalnak, felszólítanak, jelentenek, értesítik a rendőrjárőrt, közterület-felügyelőt, mentőt. A poszt azzal zárul, hogy „rövidesen kiderül, hogy az érintett lakosságnak is megfelel-e ez a szolgáltatás.” Meg a többi.

Nos, akkor itt van „az érintett lakosság” egy csoportjának a véleménye a minapi tapasz- talatokról. Az Új7 2019 Facebook-csoport pénteken éjszakai bejárást szervezett a kerület turisztikailag frekventált részére; 22.30-kor találkoztak a Wesselényi-Akácfa utca sarkán – majd elindultak. A cseppet sem szívmelengető vagy megnyugtató tapasztalataikat egy hosszabb posztban meg is osztották az oldalukon. Ebből most csak egy rövid részletet fennénk fel ide a jó hangulat kedvéért, a többit meg tessék elolvasni a csoport oldalán.

Tömeg, dohányzás, alkoholfogyasztás az utcán, zaj, földön ülnek, ordítoznak, az egyik angol diplomata az orrunk előtt vágott a falhoz egy sörrel tele műanyag poharat. Madách téren minden terasz nyitva. Vissza a Király utcán. Itt is minden terasz nyitva. Erzsébet körúton jobbra a Blaha felé. Itt is minden terasz nyitva, ráadásul a körút mindkét oldalán láttunk nyitva lévő teraszokat. Éjfél körül a Wesselényin vissza a Fogas felé. Ekkor már itt is hömpölyögtek az utcán. A Fogas előtt tömeg, piálás, zaj, cigi, szemét szemét hátán, felesleges részletezni. Tovább mentünk az Ellátóházhoz. Ott is tömeg. Útközben mindenhol utcai alkoholfogyasztást láttunk. Amikor megkérdeztem az utcán posztoló rendőrtől, hogy az utcai alkoholizálással kapcsolatban eljárhatnak-e, azt a választ kaptam, hogy ezt önkormányzati rendelet szabályozza, és a tudomása szerint a VII. kerületben közterületen fogyasztható szeszes ital. Az esetről videó készült. Útközben bármelyik nyitva tartó boltban lett volna lehetőség alkoholt venni. Dob utcában tömeg mindenhol, állnak, ülnek, isznak a kamera alatt is (a rendőrök tőlük pár méterre), dohányoznak, hangosan beszélnek, szemét mindenhol.

(Fotók: Szücs Balázs)

Életkép – Belső-Erzsébetvárosból. Nagyon kéne már valami halovány történés a köz érdekében. Ami mindenki számára megnyugtató megoldás. Lenne.

Payns

***

Belső-Erzsébetvárosnak úgy néz ki, nincs gazdája, amit a statisztika is alátámaszt. Az ORFK-t megkértük, hogy küldjék meg, mennyi esetben léptek fel néhány, a bulinegyedben tipikus szabálysértéssel kapcsolatban. Bár a VII. kerület lakosságának negyedét adó városrészre nincsenek külön adataik, de a kerület egészére tudtak adatokat küldeni:

  • rendzavarás: 2016: 1 db, 2017: 0 db, 2018 1. n.é.: 0 db
  • garázdaság: 2016: 27 db, 2017: 34 db, 2018 1. n.é.: 2 db
  • tiltott prostitúció: 2016: 2 db, 2017: 5 db, 2018 1. n.é.: 1 db

(via 444.hu)

Szólj hozzá!

2018.05.17. 18:00 amier

782. Megvédik a ...

Címkék: közbiztonság németh gábor kispál tibor bizottsági ülés valton

A május 14-i Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottsági ülés sok minden mellett tárgyalta a „Döntés a turisztikailag frekventált Belső-Erzsébetváros területén határozott idejű civil járőrszolgálat felállítására, biztonsági, vagyonvédelmi és rendezvénybiztosítói feladatok ellátására vonatkozó megbízási szerződés megkötésének engedélyezéséről” előterjesztést.

ligetvedok_valton2018.jpg

A történet arról a meghívásos közbeszerzésről szól, aminek a keretében 3 cég tett ajánla- tot, hogy Belső-Erzsébetvárosban 14 fővel járőröznek, észlelik a jogellenes magatartási formákat, felszólítanak, jelentenek, a diszpécser veszi a lakossági bejelentéseket, szükség esetén értesíti a rendőrjárőrt, közterület-felügyelőt, mentőt. Mindezt a május 31. - szep- tember 30. időszakban, csütörtök-péntek-szombati napokon 20:00 - 04:00 óra között.

"– az elmúlt évhez hasonlóan – magas színvonalon biztosítva” 20.354.544 Ft összegben.

A Valton-SEC Kft. tette a legolcsóbb ajánlatot, ők nyertek. A nyerés előtt dr. Kispál Tibor és Moldován László képviselők szóltak; keresték a pénzügyi keretet, kérdezték a tavalyi teljesítés értékelését, kifogásolták a Városligetben nőt verő cég megbízását.

Két fideszes képviselő úgy érezte, hogy támadás érte a Hivatalt és az az ő védelmükre szorul. Arról azonban nem beszéltek, hogy milyen volt a lakosság véleménye a tavalyi szezonról. És arról sem beszéltek, hogy a Városüzemeltetési bizottság hogyan értékelte a Valton-SEC tavalyi munkáját. Azt viszont elmondták, hogy az önkormányzat milyen sokkal támogatja a rendőrséget. (Itt szolgáltatásvásárlásról volt szó, nem az államilag rosszul fizetett rendőrség egyébként szükséges támogatásáról.)

Kispál Tibor és Németh Gábor a határozati javaslatot nem fogadta el, a fideszes több- ségnek megfelelt. Rövidesen kiderül, hogy az érintett lakosságnak is megfelel-e ez a szolgáltatás.

Gergely József

Szólj hozzá!

2018.05.14. 20:01 amier

781. Uramjézus, de ismerős!

Címkék: kormány közlemény külügy soros györgy szijjártó péter

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára szerdán közleményt juttatott el az MTI-hez arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter megküldte az osztrák államfőnek a Soros-terv "pontjait" — bármit is értsenek ez alatt.

atanu.jpg

Szóra sem érdemes: külügyminisztériumunk rendületlenül halad tovább az orbáni úton. Most éppen az osztrák államfőt ekézgetjük olyan dolgok miatt, amilyeneket nem mondott és nem szeretne — épp ő a soros. (Hű, de nehéz lesz majd elmagyarázni egykori szövetsé- geseinknek, hogy megjött az eszünk — mármint ha egyáltalán megjön az eszünk vmikor.) Sz'al a tartalom a szokásos, emiatt igazán tök fölösleges lenne billentyűt ragadni. No de a fogalmazás! A közlepény csattanója az, ami emlékezetes:

"A magyar kormány nem migránsokra, hanem békében és biztonságban élő magyar családokra akarja építeni az ország jövőjét".

Szóval én egy öreg ember vagyok. De ezt a fordulatot már gyermekkoromban az azt megelőző rendszer egyfajta tételmondataként idézték. Ugye, mindenki hallotta már?

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!

2018.05.11. 19:00 amier

780. Így most jobb?

Címkék: facebook önkormányzat zöldterület dob utca klauzália új7 2019

Aztakurva rovatunkból 1.

Teszik fel a kérdést immáron sokadszor az Új7 2019 Facebook-csoport oldalán a Dob utcai fakivágásokkal kapcsolatban (képek itt nézhetők meg). Merthogy május legelején a fákat kivágták – úgyahogy, a rönköket meg felszeletelték – teljesen. És máris kész lett az ízléses, famentesített telek az ország egyik legsűrűbben beépített területén. Minek ide háztetőig erő, lombos fa, madárfészekkel, árnyékkal, élettel telin, ugyan már! (Megj.: március 1. és október 30. között rendes ember nem vág fát … a többinek meg tilos! – via Garay Klára).

32089918.jpg

Így aztán mindent letaroltak a Dob utcában, szorgosan. (Fotó: Klauzália május 3.)

31939820.jpg

Mostanra már nincsenek fák, vannak viszont szakértői vélemények...

Budapest VII. kerület 34268 hrsz. „15-ös tömb” területén álló fákra vonatkozó szak- értői vélemény, illetve a Budapest VII. kerület Dob u. (hrsz. 34223) és Budapest VII. kerület Dob u. 37. (hrsz. 34269) ingatlanok határán álló fasorra vonatkozó szakértő vélemény és a fakivágási engedély.

Tegyük fel, hogy a szakértőknek igazuk van, és ki kellett vágni a Dob utcában a zöldjuharokat. A kérdés az, hogy szakmailag nem lenne indokolt a kivágott fák helyett új fákat telepíteni? (via Vajnai Attila)

P.s.: Értem én, hogy építkezni akarnak, és a fák tetejére nem lehet szép nagy lakóparkokat felhúzni. Ezért aztán dolgoznak szorgosan a hozzáértő szakértők; a szakvélemény kiállítva, fák kivágva. Biztos szép ház épül majd a helyükre. Aki meg jó levegőt akar, az menjen a Li- getbe. Ja, oda már ne. Pontosabban: oda se.

Payns

***

Óriásösszegből épít óriásgarázst a Tiborcz-közeli cég a Városliget alá – 6 milliárdból fog megépülni, az még rejtély, hova és hány fa kivágásával. A cég egyébként dúskál az állami megrendelésekben. Ugye senki sem lepődött meg? (Mérce)

Szólj hozzá!

2018.05.08. 18:00 amier

779. Pillanatképek - BP100

Címkék: budapest lövölde tér Erzsébetváros 100 éves házak bethlen g. tér

Idén, mint már itt is többször elhangzott, Nyissunk a térre! címmel került megrendezésre a Budapest100 hétvégéje; május 5-én és 6-án. Azaz, most minden a budapesti terekről, meg a tereket körülvevő házakról és a bennük élő emberekről szólt. Két helyszínen (na jó, két és fél) jártunk; itt van pár szó és kép innen, onnan, röviden.

bp100-1.jpg

Lövölde tér, szombat – Lövölde tér- és háztörténeti kiállítás a Kiscelli Múzeum és a Fővárosi Képtár közreműködésével, de volt gyereksarok meg sok látogató, kedves fogad- tatás, családias-barátságos légkörben. (Lövölde tér 7.)

bp100-2.jpg

A Kisdiófa Közösségi Kertben (Kis Diófa utca 4.) is jártunk. Itt is nagyon kedves volt mindenki, kaptunk limonádét, körbejártuk a kertet, sokat megtudtunk közben az itt lévő növényekről, állatokról. Még egy kis fűszernövényt is kaptunk hazainduláskor ajándékba…

bp100-3.jpg

Bethlen Gábor tér, vasárnap – A teret a Bethlen Téri Színház lakta be, és hívott min- denkit egy kultúrpiknikre. A tér egyik meghatározó épületében – Bethlen Gábor tér 3. – volt épületbejárás a pincétől a bunkerig Ráday Mihály vezetésével. Amikor odaértünk a téren gyermek kézműves-programok, a Bethlen G. tér 3. udvarán pedig színházi előadás volt éppen.

bp100-4.jpg

Mindez több képben, nagyobb méretben itt nézhető meg.

P.s.: Tavaly – több más kerülettel együtt – kimaradtunk, merthogy 2017-ben a pesti és budai rakpartot választotta témájául a Budapest100, és hát Erzsébetvárosnak nincs túl sok rakpartja. Idén viszont minden a terekről szólt, tereink pedig vannak. Még vannak.

***

Programajánló: Május 11. péntek 10.00 - Kerületi városnéző séták a Történetek kávé- zója szervezésében. Téma: A kerületben megtalálható festett tűzfalak; bővebben ITT.

Szólj hozzá!

2018.05.05. 18:00 amier

778. Fogalmak inflációja

Címkék: demokrácia orbán viktor kereszténység

Orbán kiadta az új jelszót: keresztény demokráciát kell építeni – margójára

Szombat van, itt a hétvége is — így aztán csak egészen röviden. Amikor bármely szó, kifejezés jelenthet bármit, akkor egy szó, kifejezés se jelent semmit. Ezért aztán tök mindegy, mit mond az ember: nem az összefüggések lényegesek, hanem a karizma, amit közben sugározni kell. Kiválóan példázza ezt nagy kommunikátorunk:

"A kormány keresztény demokráciát épít Magyarországon, amelyben... a globális ideológiákat elvetik.”

orban2018.jpg

 

Ha ezt a mondatot az előadó és közönségének ismerete nélkül próbáljuk értelmezni, akkor az jön ki belőle, hogy Magyarbasi szerint a kereszténység egy helyi, de legfeljebb regionális eszmei áramlat (ideológia). Mi azonban ismerjük őket, és tudjuk, hogy nem így gondolják.

Sőt, még ellenkezőleg se. (Lásd.: Az Európai Néppárt vezetői megállapodtak Orbánnal…)

Fügedi Ubul

***

Hát igen, most jött el az ideje (már megint) a szerénységnek, mert most van mire, ugye. Ne fosszuk meg magunkat a teljesség gyönyörűségétől: "A mi fölfogásunk szerint nekünk a demokráciának azt a fajtáját érdemes építeni, amit kereszténydemokráciának nevezünk. Tehát mi nem vagyunk liberálisok, és nem liberális demokráciát építünk. (…) Mi itt egy kereszténydemokrácia fölépítésén dolgozunk, európai hagyományokban gyökerező, régi vágású – ezt is mondhatnám – kereszténydemokrácia fölépítésén." (via Kolozsvári Szalonna)

Szólj hozzá!

2018.05.02. 18:01 amier

777. Sétafika 14.

Címkék: egyház építkezés damjanich utca

A Regnum Marianum kápolna 1902-ben épült a Damjanich u. 50. számú ház udvarán. "Szeretném a világba kürtölni, hogy hallja meg mindenki […], hogy a budapesti középiskolák ifjúságának, az ifjúság buzgalmának és vallásosságának van már egy központja Budapesten, a Damjanich utcának 50. számú házában.” (dr. Prohászka Ottokár és Emődi László: A Regnum Marianum története 1900-1970)

dami50-20180426_4a.jpg

A házra ráfért a felújítás, ezért az utca lakói örömmel láttuk néhány évvel ezelőtt a munká- latok megkezdését. Természetes, hogy a felvonulás némi kellemetlenséggel is jár, a Dózsa György út felé a Damjanich utca páros oldalán haladva kerülni kell a felhúzott kerítést és az utcaképet sem javítja az építőanyag- és sitt halmok látványa – de valamit valamiért. Sajnos, szemben a legtöbb hasonló beruházással, semmilyen információ nincs a befejezés várható időpontjáról.

dami50-20180426_2a.jpg

dami50-20180426_7a.jpg

Mára azonban a türelem fogytán: nem értjük, hogy egyetlen épület felújítása – tehát nem egy új városnegyed építése – vajon miért tart ilyen soká?

Eszünkbe jut egy idevágó pesti mondás: a lassú munkához idő kell!

(Több kép, nagyobb méretben itt nézhető meg.)

Demeter Tamás

Ps.: Az 1895-ben Dombai Sándor és neje megrendelésére épült háromemeletes eklektikus bérház földszintjének jobb oldalán most – ki tudja milyen megfontolásból – egy újabb bejáratot nyitottak.

dami50-20150610a.jpg

Ezen a korábbi felvételen jól látszik, hogy ott egy – a másik oldal tükörképeként – szintén egy íves záródású, díszes ablak volt. Hát most már nincs…

Szólj hozzá!

2018.04.29. 18:00 amier

776. Az EU legkevésbé hatékony kormánya

Címkék: gazdaság kormány korrupció európai unió orbán viktor ellenzék

Mármint Orbáné — legalábbis ezt állapította meg az Európai Parlament költségvetés ellenőrző bizottsága (CONT). Nem új dolog ez, többé-kevésbé minden magyar tudja, hogy így igaz. A bizottság jelentése fő okként a korrupcióra utal, megnevezve, hogy Orbánét Európa második legkorruptabb kormányának tartja. Javasolja hazánk ellen az ún. 7-es cikkely szerinti eljárást, és ezzel csatlakozik a korábban ugyanezt javasló állampolgári jogi, bel-és igazságügyi bizottsághoz (LIBE).

eu_hatekony2018.jpg

A magyar kormánynak (Szijjártó Péter) ehhez annyi hozzátenni valója van, hogy "a ma- gyar gazdaság nem tudna ilyen adatokat produkálni, ha rendszerszintű korrupciós mechanizmusok működnének". 

Az ábra azt mutatja, hogy az elmúlt időszakban hogyan alakult az egy főre jutó GDP a visegrádi országokban. Az a különbség, amit a többiek növekedése és a miénk között látható, az az, amennyivel a rossz kormányzás (aminek csak része a korrupció) visszafogja a gazdaságot.

Európa legrosszabb kormánya (pontosabban az azt kénye-kedve szerint alakító Magyar- basi) idén újabb kétharmados felhatalmazást kapott a választóktól. Ennek egyetlen oka Európa legkevésbé hatékony ellenzéke.

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!

2018.04.26. 20:00 amier

775. Budapest100 - Lövölde tér

Címkék: budapest nyilvános wc lövölde tér Erzsébetváros 100 éves házak

És akkor most gyorsan pár szó a Lövölde térről, merthogy most már tényleg mindjárt itt van a Budapest100 hétvégéje. Mint köztudott, meg többször írtuk is, idén – május 5-én és 6-án – a program témája a fővárosi terek és azok körüli házak lesznek. A kerületből négy, egymástól meglehetősen különböző teret választottak be a programba, ezek az Almássy tér, a Klauzál tér, a Lövölde tér és a Rózsák tere. Az első kettőről már ejtettünk szót, Így aztán most jöjjön a következő helyszín: a Lövölde tér. (A szervezők honlapja szerint ezek a teret körülvevő házak szerepelnek majd a május első hétvégéjén tartandó programban.)

Röviden a térről: a Terézvárosból kivezető Király utca és az azt folytató Városligeti fasor találkozásánál a XVIII. század végén kialakult tér. A XIX. század elején már Lövölde tér (Schiesstatte Platz). Nevét a téren állott egykori Lövöldéről kapta, melynek épülete 1890-ig állt a téren. Az épület lebontása után a teret megnagyobbították és köréje bérpalotákat építettek. A mai Lövölde tér a Király utcát zárja le, és innen indul a Városligeti fasor. Egy része közigazgatásilag a VI. kerülethez, másik része pedig a VII. kerülethez tartozik.

Az 1700-as évek elején a céllövészet nagyon fontos védelmi szerepet töltött be, akkoriban a polgárság feladatai közé tartozott a város békéjének őrzése. A pesti polgárságot a XVIII. századtól rendelet kötelezte arra, hogy lőgyakorlatokat folytasson, minden polgárnak egy évig, hetente egy napon át kellett gyakorolnia a céllövést, de a lövöldék egyúttal a társasági élet egyik színhelyévé is váltak.

A fenti rézmetszet az 1824-ben épült pesti lövölde előudvarába vezető, díszes, diadalív- szerű főkaput ábrázolja, alatta az egész épületegyüttes alaprajza látható, feltüntetve az egyes helyiségek funkcióját és a kertek kialakítását. (A metszetet Kasselik Ferenc rajza alapján Lehnhardt Sámuel készítette, minden bizonnyal 1824-ben.)

A mai Astoria környékén álló első "lövőház" utódaként, a Vámház körút - Fővám tér - Só utca - Bástya utca - Királyi Pál utca határolta területen épült fel előbb egy ideiglenes, majd 1824-ben az új lövölde, Zambelli András tervei szerint. Nagyszabású ünnepégen adták át a hatalmas épületet, amelyben minden rendelkezésre állt, ami a polgári együttléthez szüksé- ges: vendéglő, társalgó- és táncterem. A sokak által Pesten legszebbnek tartott, U alakú, hosszú dór oszlopsorral övezett klasszicista épület a Nemzeti Múzeummal versengett – volna, ha nem pusztul el az 1838-as árvízben. A polgárok 1840-re újraépítették – a város terjeszkedése miatt azonban már a Külső-Erzsébetvárosban, a mai Lövölde téren.

A mai Lövölde téren felépült lövöldét József nádor avatta fel. A klasszicista stílusban épült lövöldét két épületegyüttes alkotta. Vendéglők, éttermek, kiszolgáló helyiségek, a lövőház lőcsarnokai, oszlopos folyosói és még a lövészmester lakása is itt kapott helyet. Az épületet aztán 1890-ben lebontották, a teret jócskán megnagyobbították és a századforduló tájékán bérpalotákat építettek köré. (Akit esetleg részletesebben is érdekelne a tér körüli házak, telkek története, az itt megtalálhatja...)

A tér hangulatát Kern András Lövölde térről szóló dala nagyon visszaadja, ezért mindenképp érdemes meghallgatni...

A Lövölde téren található – igaz, már a VI. kerületi oldalon – az egyik máig fennmaradt ú.n. "zöld villamos". A zöld villamos nem megy sehová, a zöld villamos nem egy villamos. A kis pavilonok, melyek nyilvános illemhelyként üzemelnek (már ha éppen üzemelnek) nevüket arról kapták, hogy laternás tetejükkel és két végükön található "peronjukkal" em- lékeztettek a régi villamoskocsikra. És ha hozzátesszük azt a tényt, hogy az első budapesti villamos (Nyugati pályaudvartól a Király utcáig) valóban zöld volt, akkor talán jobban érthető az elnevezés...

lovolde_ter-zoldv1.jpg

Budapesten 1895-ben rendelték el a nyilvános vécék számának emelését. A bécsi Beetz vállalat nyerte el a jelentős közberuházás kivitelezését, és Wilhelm Beetz világszabadalma nyomán nyolcvankét nyilvános vécét építettek Budapesten. A Beetz-féle illemhelyek nagy része azonban a második világháború során elpusztult, néhányat azonban helyreállítottak, köztük ezt is.

***

A Budapest100 idén a főváros tereire koncentrál. Önkénteseik az elmúlt hetekben azon igyekeztek, hogy erről a lehető legtöbb lakos értesüljön, így minél több házat be tudjanak vonni a rendezvénybe, mely a szomszédokat összehozva közösséget épít. A hivatalos meg- hívó és további információk a program honlapján elérhető.

Szólj hozzá!