HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

 • amier: Érdemes ezt is elolvasni - "A Nagykörút városképi állapota közügy, ezért úgy is kellene kezelni." ... (2017.07.06. 18:06) 675. Múltidéző - Alfonzó a körúton
 • nagybátyád: ezzel a helyzettel csupán az a probléma, hogy az ilyen emberek miatt jutottunk el idáig. Felgyújto... (2017.05.27. 07:46) 662. De ki jöhet át?
 • amier: Két fb-megjegyzés a poszthoz Fügedi Ubultól (feltesszük, ide is a téma fontossága miatt...): 1. A... (2017.04.03. 19:34) 645. Rejtő gondolat-köve
 • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2017.08.16. 18:01 amier

690. Ez nem jogállam (2)

Címkék: statisztika rendőrség jogállam közbiztonság

Vérdíjat tűztek ki kutyájuk gyilkosa fejére hír margójára. 

Eltűnődhetünk azon, mit is akarnak csinálni az elkövetővel, ha kiderül, ki is volt az — én például úgy gondolom, hogy a reakció valószínűleg túlzó, az alapbűntettel számomra aránytalan lesz. Ha beindul a viszontválaszok spirálja, már nem az a kérdés, hogy kinek van "igaza" (megint az én értelmezésemben egyik félnek sincs), hanem hogy ki bírja tovább, és ez a vérdíjból ítélve valszeg a mostani áldozat lesz.

kutya_jogallam.jpg

Az, hogy az automatikus reakció a vérdíj felkínálása és az önbíráskodás, annak "köszön- hető", hogy a rendőrség nem minket szolgál és nem minket véd, a jogalkalmazók pedig ezt támogatva cinikusan úgy tesznek, mintha Magyarországon jogállam, köz- és jogbiztonság lenne. De nincs. Azt a gazdát, aki bejelentette, hogy sorozatosan fosztogatják a kertjét, a rendőrök gyakorlatilag elhajtották, hogy nem érnek rá ilyesmivel foglalkozni — miután pedig villanydróttal kerítette körbe a fáit, és az egyik sokadszor fosztogató meghalt, a bíróság őt ítélte el (a sokadszor fosztogató ugyancsak sokadszor fosztogató társát pedig nem).

Magyarországon nem azért csökken a bejelentett bűnesetek száma, mert javul a köz- biztonság, hanem azért, mert annyira leromlott, hogy már nem jelentjük be őket. (Ez a megcsúfolt statisztikák és kozmetikázott "mérőszámok" bűvöletében élő kommunista kormányoknak mindig mindegy volt.) Az utóbbi négy évben hét bűncselekményt (lopás, mérgezés) nem jelentettünk be — amikor a közértben ellopták a táskámat az összes iratommal, azt persze kénytelen voltam (tehát a nyolcból egyet). Abból se lett semmi, pedig benne volt az elvileg bemérhető telefonom is. Ha ezt összevetjük az O. Ráhel eskü- vőjén ellopott egy szál telefon utáni nyomozás költségeivel, már azt is láthatjuk, ki az, akit itt szolgálnak és védenek.

Nekünk, a (személyesen) kiválasztottak körén kívül létezőknek, ha meg akarjuk védeni javainkat, marad az önbíráskodás (annak, aki erre hajlamos és képes). Ez a vendetta-rendszer pedig (az "erősebb kutya" elv érvényesülésével) szinte minden másnál jobban veri szét a társadalmat.

Magyarország nem jogállam.

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!

2017.08.13. 18:01 amier

689. Megújul a Rombach

Címkék: európai unió műemlékvédelem zsinagóga felújítási tervek rumbach s. utca

Már korábban, az előző poszt helyén is ezt a jó hírt akartuk volna megosztani a Nagyérdeművel, csakhát az az érzőszívű, szegény gyerekeket alapítványilag táboroztató, nagyon megnyerő jóember, aki Zánkán (és környékén) saját közpénzből fizeti önmaga nyaralását, mindent beelőzött. De ami késik, az nem múlik, tehát íme  jó hír: megvan a kivitelező, hamarosan elkezdődhet a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint minderre idén több, mint 1 milliárd forintot, jövőre további 717 millió forintot biztosít a kormány.

A zsinagóga a II. világháború után fokozatosan használaton kívülre került, a rendszerváltás után csak állagmegóvó munkákat végeztek rajta, de azt sem fejezték be. A Budapesti Zsidó Hitközség 2006-ban visszakapta az épületet, azóta időszakos kiállításokat, koncerteket tartanak benne.

A rekonstrukció kivitelezője a Laki Épületszobrász Zrt., a TED tájékoztatója szerint a nyertes a felújítás II. és III. fázisát kivitelezi az „Együttélés Háza” elnevezésű projekthez kapcsolódóan. Az 5700 négyzetméter összterületű, hatszintes épületben teljes egészében el kell bontani az épületgépészeti és elektromos rendszereket, emellett a tető, a nem szüksé- ges mennyezetek, burkolatok, liftek, nyílászárók és válaszfalak is bontásra kerülnek.

A templomtér eredeti állapotába kerül helyreállításra, mely egyben kiállító térként is funkcionál majd. A tervpályázatot a König és Wagner építész iroda nyerte meg, melynek terve az eredeti zsinagógatér helyreállítása mellett a többi helyiség – eredetileg rabbilakás, iroda, stb. – sokirányú felhasználását irányozta elő.

***

A TED-en megjelent a közbeszerzés a budapesti zsinagóga felújításának kivitelezéséről. A kiírás szerint az épület rekonstrukciójának a második és a harmadik fázisát kell elvégeznie a nyertesnek az Együttélés Háza elnevezésű projektben. A nyertes ajánlattevő neve: Laki Épületszobrász Zrt. A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül): 1 993 986 540.00 HUF. (TED - Tenders Electronic Daily, az európai közbeszerzésnek szentelt „Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához" c. kiadvány online változata)

Szólj hozzá!

2017.08.10. 18:01 amier

688. A 36. alabárdos

Címkék: kormány gyerekek közpénz alapítvány hornyák tibor erzsébet táborok

A 24.hu tegnap arról írt, hogy rászoruló – ha úgy tetszik, szegény –  gyerekek üdültetését végző alapítvány főtitkára a Balaton-part egyik legdrágább szállásáról jár be a zánkai tábor területén lévő irodájába. Az alapítvány ingyen kapta meg az államtól a régi úttörőtábor 17 milliárdos épületegyüttesét, és ezen felül kaptak még 15 milliárdot a táboroztatásra. Körbe is reklámozták az országot, hogy idén akár 26 ezer gyerek is nyaralhat kedvezményesen. (A lap úgy tudja, az Erzsébet Táborok Kft. ügyvezetője egy olyan közeli villából jár dolgozni, amelynek bérleti díja napi – igen, jól teszik látni, napi – 110 ezer forint...)

hornyak-1.jpg

Jegyezzük meg, ő Hornyák Tibor, a kormány szegény sorsú gyerekeket táboroztató alapítványának vezetője (Fotó: MTI / Büki László)

Egy valaha volt lelkes táborozó, majd felnőttként évekig még lelkesebben táboroztató ifjú ismerősöm véleménye minderről a Facebook-on:

15 milliárd forint osztva 26 ezer gyerekre, az kb. 577 ezer forint per kölök. Úgy, hogy nem költenek szállásra. És ez a kedvezmény összege, nem az összköltség. Ha ebben az országban lenne ügyészség, akkor most fáradna ki a zánkai táborba, és ha nem azt tapasztalná, hogy a gyerekeket svéd modellek (NEM NYUGDÍJ) masszírozzák, és közben merőkanállal zabálják a kaviárt, akkor sürgősen elkezdene hűtlen kezelés ügyben nyomozni. Ehelyett persze egy nyakkendőt kötni képtelen fideszes másod- osztályú tsz-elnökmásolat issza a konyakot a villában.

Zárójel: az alapítvány sietve kiadott, mindent tagadó közleménye szerint a főtitkár úr természetesen saját zsebből fizeti az úszómedencés luxusvillát. Csak 35 napra bérelte, nem egész nyárra. Nem kurvadrágán, hanem kedvezményes (!) áron. Különben meg a személyiségi jogai megsértése miatt pert fontolgat. Zárójel bezárva. (K. Szalonna)

És ez a jóember csak a 36. alabárdos a színdarabban, ebben a nemzeti rablómesében.

P.s.: Hornyák Tibor – bár azt állítja, saját zsebből fizeti a villa bérlését (meg se kérdem, hogy miből) – valamiért mégis rögtön kiköltözött a villából, amiben már egy hónapja lakott. Délelőtt megjelent a cikk, délután Hornyák kiköltözött és huss!, nyoma veszett. Micsoda véletlen.

Payns

UPDATE 2017. augusztus 11. 02:00 - Havi nettó 1,85 millió forint a fizetése Hornyák Tibornak, szerinte ebből futotta a napi 110 ezer forintért bérelt villára. Különben is, az árból kapott 15 százalék kedvezményt. (168 óra)

***

Az egykori zánkai úttörőtábor a közelmúltban került az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (EKGYA) tulajdonába. Az alapítvány főtitkári posztját a 2016-os alapítás óta Hornyák Tibor tölti be, és egyidejűleg ő lett az ügyvezető igazgató az Erzsébet Táborok Kft.-ben is. A 41 éves, közlekedésmérnöki végzettségű Hornyák a Miniszterelnök- ség munkatársa volt, mielőtt az Erzsébet-táborok irányítója lett. Ez meg csak úgy, még áprilisból: Helikopterrel utaznak a zánkai táborvezetők.

Szólj hozzá!

2017.08.07. 20:03 amier

687. Fullba nyomják 2.

Címkék: fidesz rónaszékiné keresztes mónika k36 22. szazad cafe zachár attila

"Zachár Attila bármihez nyúl, abból hirtelen Fidesz-reklám lesz. Érthetetlen, miért nem dolgozik még Rogán minisztériumában." 

Van abban valami bizsergető, amikor az Indexen hirtelen szembetaláljuk magunkat egyik kedvenc témánk főhősével, Zachár Attillával. De kezdjük az elején és egy röpke pillanatra még térjünk vissza a Dob és a Kazinczy utca sarkán álló (Kazinczy u. 36., Dob u. 29.) felújított műemlék lakóházhoz. Pontosabban, az épület földszintjén uniós pénzből kialakított kulturálisnak nevezett térhez*. (2009-ben az önkormányzat 800 millió forint uniós támogatást nyert a Kazinczy utca középső szakaszának rehabilitációjára.)

Zachár Attila, Rónaszékiné Keresztes Monika, Tőkés László Tusnádfürdőn (Fotó: Facebook / Körúti Korzó)

Ahol az önkormányzati bérlakások helyén az EU-s pályázatban beígért esélyegyenlőség meg környezettudatosság helyett előbb fura módon kocsma lett (Club 22 Bar and Res- taurant néven), majd még furábban  Kazinczy 36 néven Oktatási és Kulturális Központ, abból meg fideszes propaganda iroda. A sorozatos változások közepette csak az üzemel- tető/működtető személye nem változott, hősünk Zachár Attila maradt – Rónaszékiné Keresztes Monika legnagyobb örömére és megelégedésére.

Az önkormányzat egyértelműen fideszes rendelkezésre bocsátotta az uniós pénzből felújított, köztulajdonban lévő Kazinczy-Dob utcai helyiséget. Itt tartott és tart rendezvényeket RKM is.  Jó ez így?

Úgy tűnik, a Kazinczy utcában lehet uniós pénzt kérni ingatlan felújítására, amiben később migránsoktól rettegünk, meg Rónaszékinét reklámozunk orrba-szájba. Mármint van, akinek lehet.

Most az Index írt egy hosszabbat Zachárról (szép részletes, feltétlenül tessék elolvasni), aki a Kazinczy 36 és a Kossuth Lajos utcai boltja mellett a Körúti Korzó nevű kerületi fidesz lapot is kiadja. A lap Rónaszékiné '18-as kampánylapjának tekinthető, júniusi számában 13 kép van a fideszes politikusról, a Soros- és civilellenes hírek mellett szinte csak és kizá- rólag róla szól minden, a lap Facebook-oldalán is Rónaszékiné képeit osztják.

A kerület fideszes elnökével és korábbi képviselőjével egyébként látványosan jó kapcso- latot ápol Zachár: a vállalkozó a politikus szinte minden posztját megosztja Facebookon, de Tusványoson is több közös fotó készült róluk, az egyik tanúsága szerint egymás mellett ülve hallgatták Orbán Viktort. (Bár lehet, hogy csak egy közös fotó erejéig ült Rónaszékiné mellé Zachár) – írja többek közt az Index.

Nagyon égő a dolog mindez így, most már tényleg kurvagyorsan elő kéne bújnia valakinek, és mondani pár szót például a Kazinczy utcai helyiségről is, méghozzá nem csak középiskolás fokon… (Főleg, hogy látható, 2007-ben hogyan játszotta át az V. kerületi önkormányzat a Kossuth Lajos utcai üzletet előbb a fidesznek, majd később Zachárnak.)

Mert ugye minden kiderül egyszer, nem? De.

*Az eredeti tervek szerint az épületben környezettudatos magatartásra nevelő központ, kézműves és népi kismesterségek bemutatását szolgáló közösségi terek kerültek volna kialakításra. (KMOP 5.2.2/B-2f-2009-0007 - Kultúra utcája, Budapest VII. kerület Erzsébetváros funkcióbővítő rehabilitációja)

***

Az üzlethelyiség, ami a cikk apropóját adta nem idén került először a hírekbe, hanem tíz évvel korábban. Az V. kerületi önkormányzat 2007 szeptemberében, pár nap alatt leza- varva egy Jogingatlan Kft. nevű cégnek adta a bérleti lehetőséget határozatlan időre. És mit csinált ez a Jogingatlan néhány héttel később? Egy évre továbbadta a helyiséget a Fidesznek, hogy ott a párt kampányközpontot rendezhessen be. A Jogingatlan Kft. két évvel később nevet váltott, és a mai napig működik Zatex Kft. néven. A cég székhelye 2016 óta a már jó ismert Ladánybene Fő utca 38., Zachár Attila tulajdonosként szerepel a Céginfó szerint 2009 és 2015 decembere között, de a nevek alapján családtagjai továbbra is tulajdonosok. (Index)

Szólj hozzá!

2017.08.04. 19:01 amier

686. A mór mehet

Címkék: rendőrség önkormányzat közbiztonság köztisztaság bulinegyed

Visszavonták az erzsébetvárosi rendőrkapitány, Kiss Szabolcs kinevezését és rövidesen új kapitányt neveznek ki a kerületbe. Állítólag Belső-Erzsébetváros egyre kezelhetetlenebb problémáira válaszul mozdították el a pozíciójából, ő lett a vezéráldozat. Nem akarnék vulgáris lenni, de mégis az leszek: a „bevált” szokás szerint a mór tök mindegy mit csinált, most ki van rúgva, és így mindent a nyakába lehet varrni. Ezek szerint volt mit?

vattamany2017-4.jpg

Szóval az urak mégiscsak elb@sztak valamit? Szóval a kerület vezetése mégis sáros? És ha van mit takargatni a kapitány leváltásával, akkor a leváltással megoldódik minden vigalmi negyed-probléma? Tehát minden tagadás, sunyizás ellenére - van probléma mégis? Vagy az alpolgármester szerinti 1 milliárdos bulinegyed profit miatt a kerület lakóinak pofa be, roló le? Hol a pénz?  Egyeseknek dől a lé, másoknak a vizelet, a sz@r, a hányás...

Belső-Erzsébetváros jelenleg élhetetlen. Elég volt!

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

P.s.: A rendőrség honlapja szerint egyébként jelenleg már Csintalan Pál alezredes vezeti a kerületi kapitányságot.

***

Helyi ellenzékiek véleménye szerint éppen Kiss Szabolcs volt az, aki rendőrkapitányként eddig a legtöbbet tette az ügyben, pártfüggetlenül próbált úrrá lenni azon a lehetetlen helyzeten, amit a fideszes vezetésű önkormányzat idézett elő. A kerületben ugyanis azután robbant be teljes gőzzel a buliturizmus, hogy a választásokon a lakóknak még csendet és békét ígérő kormánypárti Vattamány Zsolt vezette testület 2013-ban lényegében szabad utat adott a szórakozóhely üzemeltetőknek. Onnantól a lakóközösség már nem szólhatott bele, hogy a házuk földszintjén üzemelő kocsma meddig tarthat nyitva, továbbá az önkor- mányzat ugyanazon lendülettel eltörölte az addigi 22 és 6 óra közötti csendrendeletet.  (via Népszava)

Szólj hozzá!

2017.08.01. 18:01 amier

685. Eltüntetni a húgyszagot

Címkék: budapest kétfarkú kutyapárt nyilvános wc köztisztaság AVM bulinegyed

Tavaly többször szóba került itt is, hogy a körút Blaha Lujza tértől a Király utcáig húzódó 764 méteres szakaszán egyetlen nyilvános vécé sem működik. Persze a helyzet azóta sem változott, de hát miért is tette volna? Így most megint (és megint, és megint) egy már oly sokszor megénekelt örökzöld következik. Mert büdös a város, büdös a kerület. Húgyszagú.

A Város Mindenkié (AVM) csoport még tavaly ősszel indított el egy kampányt, idén pedig online aláírásgyűjtésbe kezdtek, többek közt olyan célokat megfogalmazva, hogy

 1. Budapesten legyen több közvécé;
 2. a biztosítandó illemhelyek száma legyen törvénybe foglalva.

Merthogy a másfél milliós Budapesten alig több mint 80 nyilvános vécé üzemel, azaz minden huszonötezredik budapestire jut egy közvécé. Ráadásul ezek között alig van ingyenesen is használható, sok pedig igen ramaty állapotban van.

Itt van pár hangulatos, tavalyi kép az önkormányzat ablakából is kitűnően látható zárt vécékről, melyek léte akkoriban kis időre némi értelmet kapott, köszönhetően a Kétfarkúék tevékenységének. (Ennek ellenére a mai napig ugyanígy néznek ki, füle botját sem mozdította senki, a kerület és a főváros egymásra mutogat…)

Most a Kétfarkú Kutyapárt – ők azok, akik tavaly nyáron már megpróbálták felhívni az illetékesek figyelmét a bezárt, nem működő körúti közvécékre – megoldaná, amit a főváros és a kerület vezetése nem akar: közösségi kezdeményezéssel eltüntetnék a húgyszagot Budapest és a kerület utcáiról. Ezt írják az oldalukon:

Sajnos nem tudunk építeni 70 közvécét (csak ezresével lehet kapni), de arra gondoltunk, lebeszéljük egy csomó szórakozóhellyel, hogy beengedjék az embereket vécére, akkor is, ha ott nem fogyasztanak. Ezekből pedig készül egy térkép, így akinek van ilyesmi igénye, könnyebben találhat majd magának vécét. Várjuk a felajánlásokat a holpisiljek@gmail.com emailre.

Az MKKP igyekszik jó példával előljárni, a mi kocsmánkba, ami a VII. kerületben van, a Garay tér 9. szám alatt, bárki bejöhet pisilni.

És bár ez nem oldja meg végleg a problémát, de addig is, amíg olyan vezetése lesz a fővárosnak és a kerületnek, akik ezzel is hajlandóak foglalkozni, átmenetileg megoldhatja a folyó ügyeket. Talán még Belső-Erzsébetvárosban is. (Persze, persze, tudom, hogy az itt lakóknak nem ez a legnagyobb problémájuk, de akkor is...)

Devosa Gábor, önkormányzati képviselő

***

Budapest kifejezetten közvécészegény város. Hogy pontosan mennyi nyilvános vécé van, azt senki sem tudja. A helyzet az, hogy kevés dologban értenek annyira egységesen egyet a budapestiek, mint abban, hogy több nyilvános vécé kellene a városba. Egy témába vágó reprezentatív kutatás szerint a megkérdezettek 85,5 százaléka szerint nincs elég nyilvános illemhely Budapesten, és 73,4 százalék szerint javulna a köztisztaság a városban a több közvécétől. A felmérés szerint a válaszadók 74,4 százaléka jobb megoldás híján már pisilt az utcán. (Index)

Szólj hozzá!

2017.07.29. 18:00 amier

684. Nem, már nincs türelem!

Címkék: tüntetés közbiztonság köztisztaság bulinegyed élhető erzsébetváros

Csütörtök este 23 órától a Wesselényi és az Akácfa utca sarkáról vonultunk, tüntettünk mintegy kétszázan azért, mert a jelenlegi önkormányzati vezetést (meg a Fővárost és a Parlamentet) nagy ívben nem érdekli az erzsébetvárosi lakók egyre súlyosabb problémája.

elegvolt_tunt1.jpg

A megmozdulást az Élhető Erzsébetváros fb-csoport szervezte, fő kifogásuk volt, hogy az önkormányzat 2013-ban Belső-Erzsébetváros területén megszüntette a csendrendeletet, így a vendéglátóhelyek korlátlanul lehetnek nyitva. A demostráció éjfél körül ért véget.

elegvolt_tunt2.jpg

elegvolt_tunt3.jpg

- Hát itt meg mi van? - kérdezi a sarki kocsma előtt dohányzó fiatalember a mellette állót, és azzal a tekintettel méregeti az este tizenegykor molinók kifeszítésével bajlódókat, amilyennel az ember rendszerint az állatkerti tapírketrec előtt találkozik.
- Tüntetnek a kocsmák ellen - mondja a másik, és belekortyol a sörébe.
- Viccelsz - leheli szelíden az első, majd a megerősítésre ingatni kezdi a fejét:

- Ellentüntetést kéne szerveznünk. Aztán újra rágyújtanak. 

(Népszava / N. Kósa Judit)

És akkor pár kérdés, újra meg újra: tényleg erre a mindennapos élethelyzetekre legyen büszke Erzsébetváros? Tényleg erre legyen büszke Budapest és az ország? Tényleg ilyen jó Erzsébetvárosnak, hogy jön ide a sok turista, és ettől nekünk rohadt sok bevételünk van? Tényleg legyen türelmesebb az itt lakó és legyen türelme naponta „élvezni” az utcai és kapualji vizelet-, ürülék- és hányásszagot? Legyen türelme térdig gázolni a szemétben, a földön fetrengő részeg turisták között? Legyen türelemmel a hajnalig tartó több szólamban hallható ordítozással szemben?

Nem, már nincs türelem! Belső-Erzsébetváros jelenleg élhetetlen.

Szemét, gyros, pisipatakok – lenyomtunk egy éjszakát a bulinegyedben - A helyiek kétségbeesetten tiltakoznak a britlegénybúcsú-szezon közepén, hiába. Megnéztük, mi ellen. Képriport Erzsébetvárosból. (nlcafe.hu)

P.s.: A polgármestert a tüntetés után ismét megkérdezte a sajtó a lakók problémájáról. Persze ismét nem válaszolt, ahogy a lakossági fórum után sem, és ahogy a neki küldött nyílt leveleket is minden válasz nélkül hagyta. Nagyon úgy néz ki, hogy mindez Vattamány Zsoltot és csapatát egyáltalán nem érdekli. Sok dolga lesz az új polgármesternek.

Devosa Gábor és Kispál Tibor önkormányzati képviselők

***

Belső-Erzsébetváros, Kéthly Anna tér, 2017 nyara. A fékevesztett bulihordák semmit sem kímélnek. Már a kerítés is leküzdendő ellenfél a visszapillantó tükrök után. Minek vannak a térfigyelő kamerák? Elég volt. Módosíttatni fogjuk a rendeletet. (Kispál Tibor)

Szólj hozzá!

2017.07.26. 06:36 amier

683. Egy ország utálja őket

Címkék: budapest feljelentés tarlós istván bubi bkk t-systems e-jegyrendszer

"Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot." rovat, avagy van, akinek még úgy is nehéz, ha ismeri." (via facebook) 

A BKK + T-Systems párosról lesz szó, de csak röviden. A (rém)történetet gondolom már mindenki ismeri, mindenki olvasott róla: egy 18 éves srác olyan hibát talált a BKK nemrég üzembe állított e-jegyrendszerében, amivel 50 forintért tudott bérletet vásárolni. A hibáról értesítette a BKK-t, jelezte hogy a rendszer sérülékeny és kijátszható. A fejlesztő T-Systems erre azonmód feljelentést tett, a diákot meg rendőrök vitték el a lakásáról. Ezt követően a BKK és a T-Systems sajnálatát fejezte ki (!!!) a történtek miatt. 

bkk_ujlogo.jpg

A T-Systems azt írta: ismeretlen tettes, és nem konkrét személy ellen tettek feljelentést, mert a saját fejlesztésű rendszerek védelmében ez a hivatalos eljárás, most sem tehettek mást. Így most egy egész ország utálja őket, megjegyzem, nem alaptalanul. A legfrissebb hírek szerint elindult a mosakodás, a BKK-vezér meg a sok összevissza hazudozással magyarázkodással egyre mélyebbre ássa magát. (Mondjuk a feljelentéshez elég bátor volt a T-Systems meg a BKK, de a HVG által feltett 5 kérdésre már egyikőjük sem válaszolt...)

Tarlós eddig nem merte kinyitni a száját, de csütörtökön (!) talán méltóztat majd beszélni a BKK-botrányról (Villámnarancs)
Volt BKK-s: Mindenki tudta, hogy mekkora gáz van a cégnél (24.hu)

Pedig ez a nagyszerű BKK + T-Systems páros már korábban is tudott és mert nagyot alkotni. Nem tudom, hányan emlékeznek rá, de a Bubi indulásakor kísértetiesen hasonló, „mókás” események történtek, annyi különbséggel, hogy akkor nem jelentettek fel senkit a szoftverhibák miatt. Emlékezetes, 2014 tavaszán a BKK eredetileg áprilisra ígérte a Bubi átadását, de csak többszöri csúszás és botrány után tudott elindulni a bérbringázás, mert valahogy az sem tudott összejönni elsőre (másodikra, harmadikra, negyedikre, stb…)

A júliusi teszteléseken a rendszer totálisan megbukott, még a próbaüzem elindításához szükséges alapvető funkciók sem működtek rendesen. A legszebb az volt, amikor a fedél- zeti számítógép billentyűzetének megérintésével telefonszám, kártya, vagy bármi haszná- lata nélkül kioldott a dokkoló, a bringát meg vihette akárki. (A szoftvert a jelenlegi másik főszereplő, a T-Systems fejlesztette és szállította. Kell ehhez még bármit hozzáfűzni?)

Most – három évvel később – újra a régi „megbízható partner” készítette el a BKK részére a jegyértékesítési rendszer szoftverjét. A korábbi színvonalon: a rendszer nem működik, bugok, adatkezelési problémák, lefagyott honlap, azonos nevűek törölhető fiókjai, mindez kibővítve összevissza kamuzó cégvezérekkel és fővárosi potentátokkal. Meg egy azonmód feljelentett fiatallal, aki fel merészelte hívni a figyelmüket a balf@szságukra.

Gratula!

P.s.: A MÁV-nak körülbelül négy éve működik az e-jegyrendszere. A BKK és a T-Systems azonban ezzel nem törődött saját jegyrendszerének kifejlesztésekor, annak ellenére, hogy a Budapest-bérletet Budapest közigazgatási határain belül a személyvonatokon elfogadja a vasút. Illetve elfogadná, csakhogy a MÁV rendszere nem kompatibilis a BKK e-jegyével, ha online vett Budapest-bérlettel szállunk vonatra, a kalauz nem tud vele mit kezdeni.

Devosa Gábor, önkormányzati képviselő

***

Fél nappal élesítés előtt saját kollégáival tesztelte az e-jegyet a T-Systems. Komolyabb terhelési tesztként a saját munkatársait kérte e-jegy és bérlet vásárlására a T-Systems vezetése – derül ki a hvg.hu birtokába került céges e-mailből. Mindezt közvetlenül azelőtt, hogy élesben bevezették volna a kudarcot vallott rendszert, de azért Bubi-bérletet sorsol- tak ki a házon belüli próbáért. IT-szakemberek szerint a körlevél pánikszerű kapkodásról árulkodik, de az is szokatlan, hogy maga a vezérigazgató figyelmeztetett a BKK-ra hivat- kozva arra, nehogy kikotyogjanak valamit a fejlesztésről a házi tesztalanyok. „Ez biztos csak vicc” - mondták szakértők, amikor megmutattuk nekik a T-Systems Magyarország vezérigazgatójának levelét. (HVG)

Szólj hozzá!

2017.07.23. 20:00 amier

682. Régen és most

Címkék: önkormányzat közbiztonság köztisztaság VII. kerület bulinegyed

Erzsébetváros régen híres volt. Erzsébetváros iskolaváros volt. Erzsébetvárost számtalan művész, tudós, humorista, cukrász, szakácsmester, "mester mesterek", különleges szakmák, jó hangulatú éttermek, sörözők, kávéházak, szállodák, színházak tették híressé.

bulinegyed_turista_03.jpg

Erzsébetváros ma hírhedt. Erzsébetvárost ma a hajnalig tartó utcai üvöltözés, kocsmazaj, bűz, vizelet, hányás, ürülék szennyeződések, szemét hegyek, kábítószer, prostitúció és annak nyilvános utcai formája, kötekedő turisták, megrongált kirakatok, autók, utcai szemetes edények, megrongált padok, féktelen és következmények nélküli tébolyult "mulatozás” teszi hírhedté.

Erzsébetváros számára a turizmus mára megalázást, élhetetlen helyzetet teremtett.

(Durva összecsapás a bulinegyedben / inforadio.hu)

Támogatom, hogy más európai nagyvároshoz hasonlóan sürgősen változtassunk a szabályainkon, helyi rendeleteinken, sürgősen kezdeményezze a helyi képviselő-testület a helyi, a fővárosi és parlamenti rendeletek és törvények módosítását. Kapjon segítséget a kerület ahhoz, hogy Erzsébetváros újra híres kerület legyen! Elég volt a hírhedtségből!

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

***

Vattamány Zsolt a Magyar Nemzet július 15-ei számában megjelent nyilatkozatában azt állította, hogy már tárgyalt az Élhető Erzsébetváros csoport képviselőivel. Erről csoport- ban azonban senki sem tud, ezért kérik a polgármestert, hogy nevezze meg azt a személyt, akivel az állítólagos megbeszélgetés lezajlott. Ha pedig ilyen személy nincs, akkor azonnali hatállyal kérje a fent nevezett újságot helyreigazítás közlésére, a csoporttól pedig hivatalo- san kérjen bocsánatot. (via Élhető Erzsébetváros)

Szólj hozzá!

2017.07.20. 18:00 amier

681. Vihar készül (2)

Címkék: népszavazás közbiztonság civilek köztisztaság élhető erzsébetváros

Pont ma egy hete zajlott le az a lakossági fórum a K11-ben, melyet az Élhető Erzsébetváros fb-csoport szervezett a Belső-Erzsébetvárosban uralkodó áldatlan állapotok miatt (romló közbiztonság, éjszakai ordítozás, mindent elborító szemét, stb.). Sokan voltak, de nem elegen, például a meghívott vendég (kerületi rendőrkapitány) és a kerület vezetése nem volt ott. A rendőrkapitányt a felettesei nem engedték, a polgármester és az országgyűlési képviselő pedig – hogy is mondjam finoman – nagy ívben nem mutatott érdeklődést.

korut3.jpg

A csoport fb-oldalán ugyan pár napja – nem sokkal a fórum után – már megosztottam, hogy szerintem mi lehetne a megoldás, ott is megnézhető, de gondolom, itt sem árt meg- ismételni. Hogy ne csak a csoportkohézió erősítésére legyen jó egy-egy ilyen fórum...

A javasolt megoldás viszonylag egyszerű, de összehangolt cselekvést igényel. Nem arra kell várni, hogy az illetékes döntéshozók mikor mennek el egy fórumra, hanem olyan helyzetet kell létrehozni, hogy a döntéshozók számára ne maradjon mozgástér. Ezt pedig egy ered- ményes helyi népszavazással lehet elérni.

A hatályos jogszabály: 2013. évi CCXXXVIII. törvény a népszavazás kezdeménye- zéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szól és ennek mentén az Erzsébetvárosi Önkormányzat szabályozta a helyi népszavazás kérdéskörét a következőképpen:

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének 48/2012. (XII.17.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról

VI. fejezet: Helyi népszavazás, lakossági fórum, közmeghallgatás

 1. § - Módosította a 8/2016 (IV.15.) ör. Hatályos 2016. április 18-tól.

A helyi népszavazást kezdeményezhet a Budapest Főváros VII. kerületben lakcímmel és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választójoggal rendelkező választópolgárok legalább 15%-a.

Ez kb. 6.500 aláírást jelent, tekintve, hogy megközelítőleg 42.000, a kerületben lakcímmel és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választójoggal rendel- kező választópolgár él. Nem egyszerű feladat. Március óta gyűjtjük az aláírásokat arra a kérdésre, hogy az itt élők visszakaphassák a pihenéshez és az egészséges környezethez való jogukat. A Nagykörúton túl is pozitívan állnak a kezdeményezéshez, tapasztalataim szerint 10-ből heten aláírják a kezdeményezést. Hogy mikor lesz meg a 6.500 aláírás, hogy elindítható legyen a helyi népszavazás nem tudom, de igyekszünk.

Bár az Alaptörvény már nem tartalmazza a pihenéshez való jogot, mint az elődje az Alkotmány, de azért számtalan helyen utalás van rá. Az Erzsébetvárosban élők pihenése nem politikai kérdés, de a civil nyomásgyakorláson keresztül kizárólag a Képviselő-testület politikusai tudják rendezni a kérdést. A csoport szabályzatában megjelenő egyik cél a VII. kerületi önkormányzat 9/2013-as rendeletének visszavonása, az egyik első siker lehet.

Szerintem kevesen tudják, hogy ez a rendelet egy korábbi rendelet meghekkelésével készült. A korábbi rendelet ugyanis a társasházak kezébe valódi jogokat adott a következők szerint. A Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselőtestüle- tének 16/2010. (VI. 25.) önkormányzati rendelete a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartási rendjéről a következőképpen szabályozta a kérdést.

Az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendje

 1. § Az üzlet a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján bejelentett nyitva tartási ideje korlátozható 24 óra és 06 óra között, amennyiben azt az üzletet magában foglaló ingatlan és a szomszédos ingatlan lakói a 4. §-ban megállapított eljárási szabályok szerint kezdeményezi.

Eljárási szabályok, hatáskör

 1. § (1) A bejelentett nyitva tartási rendet korlátozni társasház kezdeményezése esetén akkor lehet, ha
 • a) az üzletet magában foglaló ingatlan és az üzletet magában foglaló ingatlannal szomszédos társasházak többsége, vagy
 • b) az üzletet magában foglaló ingatlannal szomszédos társasházak többsége közgyűlési határozatban ilyen tartalmú döntést hoznak

Abban biztos vagyok, hogy Belső-Erzsébetvárosban ma sokkal kevesebb probléma lenne, ha a korábbi rendelet szerint lennének kiadva a működési engedélyek. A helyi népszavazás sakk-matt helyzetet teremthet ebben a kérdésben, amennyiben azt komolyan veszik azok, akik ebben érintettek és érdekeltek. Ebben a sorrendben.

Hunvald György

***

444.hu szintén a témában íródott cikke szerint a nemtörődömség és a tanácstalanság mellett fontos tényező még, hogy a kerület fideszes vezetése úgy véli, nem kell foglalkozni a Belső-Erzsébetváros egyre nyűgösebb lakóival, mert úgyis a kerület más részei adják az önkormányzati  többséget. Azaz, simán behúzzák a 2019-es választásokat úgy is, ha a negyed problémáival nem törődnek. Csakhogy a problémák (hostelek, hányó- és itató- turizmus, stb., stb.) már bőven átterjedtek a külső részekre is. És az ott lakók (lásd.: választók) is egyre elégedetlenebbek. Sok dolga lesz az új polgármesternek.

Szólj hozzá!