A mi Erzsébetvárosunk

772. Legyen új választás?

2018. április 17. - amier

Legyen új választás! - követeli a nép és minden ellenzéki párt. A követelés indoka az elcsalt választás, sok meglévő és még több feltételezett okkal. Tegyük fel, hogy Áder János* köztársaság nélküli elnök magába száll és júniusra új országgyűlési választást hirdet.

tuntetes2018-1.jpg

Minden ellenzéki párt nekiugrik a választási felkészülésnek. Mind a 3200 településre eljutnak, hogy elmondják: nem a menekült a veszély, hanem a megszűnő munkahely, a leépülő orvosi ellátás, a megszűnő szociális ellátás, a növekvő árak. (Sok kistelepülésen nincs az ellenzéki pártoknak szervezete, vagy akár csak egy embere, aki tájékoztatást tudna adni.)

A 10 500 szavazókörben ott lesz legalább egy ellenzéki delegált, hogy figyelje a történé- seket, számolja a szavazatokat és a végén elvigye a jegyzőkönyveket, hogy ellenőrizhető legyen minden. (Most az MSZP 5500, a DK 2400, a többi párt mindösszesen pár százat delegált. A Jobbiknak 7000 körül volt. Kérdés, hogy minden egyes szavazókörben volt legalább egy ellenzéki szavazatszámláló?)

Aztán:

  • Minden választókerületben egy ellenzéki jelölt lesz, hogy ne egymással versenyezzenek a Fidesz ellenfél helyett.
  • Megértik a kettős állampolgárok, hogy nem illő dolog mások életébe beleszavazni.
  • A külföldön dolgozóknak az állam megszervezi az elérhető szavazási lehetőséget.
  • Az állami tévé, a kormány által pénzelt magántévék betartva a média- és a választási törvényt, korrekt választási tájékoztatást adnak. A központilag gyártott megyei lapok és az önkormányzati lapok biztosítják az egyenlő lehetőséget minden jelöltnek.
  • Az óriásplakátokon autót, számítógépet hirdetnek, nem a kormánypropagandát.

Az újabb kampány költségeiről pedig már nem is érdemes szólni…

Ébresztő! Most egy új választás a számunkra legjobb esetben is a mostani eredményt adná. Az azonnali választás követelése helyett közösen, mindenkinek fel kell készülni a következő – esetleg előrehozott – választásra, mert ez a rendszer tönkreteszi az országot, benne a még itthon maradt embereket. A felkészülés nagyon nehéz és sok munkát jelent, alkalmas vezetőkkel, a civilek és pártok együttműködésével.

Gergely József

*Áder nem akadékoskodik: május elején felállhat az új kétharmad - Május 8-ára hívja össze az Országgyűlés alakuló ülését Áder János köztársasági elnök, aki Orbán Viktort kérte fel a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8813841766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ben2 2018.04.18. 10:42:50

"a civilek és pártok együttműködésével"

Ha egy civil együttműködik a pártokkal, akkor az mitől civil?
Illetve miért "civilebb", mint mondjuk a CÖF?

Anyád a baráthal 2018.04.18. 10:49:26

Mi van?
"Megértik a kettős állampolgárok, hogy nem illő dolog mások életébe beleszavazni.
A külföldön dolgozóknak az állam megszervezi az elérhető szavazási lehetőséget."

Vagy mindkettő szavazhat, vagy aki nem Magyarországon fizeti az SZJA-t az ne fizessen.

Anyád a baráthal 2018.04.18. 10:50:09

@Anyád a baráthal: Ne szavazzon!!
Bocs, hülyeséget írtam, természetesen nem fizetésről van szó.

Andy73 2018.04.18. 11:05:32

"Minden választókerületben egy ellenzéki jelölt lesz, hogy ne egymással versenyezzenek a Fidesz ellenfél helyett."

Ezt majd eldöntik a pártok a következő választáson. A demokrácia alapja, hogy bármelyik párt indíthat jelöltet, ha akar és tud.

"Megértik a kettős állampolgárok, hogy nem illő dolog mások életébe beleszavazni."

Ezért szégyelheted magad. Igazi böszme-tempó: a határon túli magyaroktól elvenné a szavazati jogot, a kerítést meg lebontaná és az afgán bevándorlóknak megadná, hátha azok majd rájuk szavaznak. Lehet, hogy a böszme most ezzel jutott be a parlamentbe, de ezzel soha nem fogtok győzni. Ha nem lennétek ennyire nyíltan magyarellenesek, akkor a határon túli szavazatokból is többet remélhetnétek, így viszont itthon is csak a szélsőbal fog rátok szavazni a jövőben is.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.18. 11:14:40

"Megértik a kettős állampolgárok, hogy nem illő dolog mások életébe beleszavazni."

Kettős állampolgár vagyok, s megértem, hogy alkotmányos jogom és morális kötelességem szavazni.

Miért ne más élete a SAJÁT életem? Ezt magyarázza meg valaki!

alfacharlybravo 2018.04.18. 12:12:47

"mert ez a rendszer tönkreteszi az országot, benne a még itthon maradt embereket"

Azért ez érdekes akárhányszor a demokraták voltak kormányon mindig tönkrement az ország.

ben2 2018.04.18. 12:26:57

"A külföldön dolgozóknak az állam megszervezi az elérhető szavazási lehetőséget."

Sokszor volt már szó róla, mégis mindig sikerül ignorálni.

A külföldön dolgozó, de magyarországi állandó lakcímmel rendelkező állampolgárok ugyanúgy szavazhatnak, mintha itthon lennének.
Ehhez két dologot kell biztosítani a számukra:
1. regisztrálni kell őket egy szavazóköri névjegyzékben, hogy csak egy szavazatot adhassanak le (és hogy ne élhessenek vissza mások a személyazonosságukkal)
2. biztosítani kell számukra a választás anonimitását

A két feltétel papír alapú választási rendszernél csak akkor teljesülhet, ha a szavazás a magyar állam által felügyelt helyen és időben történik.
A levélben szavazás azért nem működik, mert azzal vagy korlátlanul vissza lehetne élni (több helyről eltérő időben ugyannak az embernek a nevében több szavazatot lehet leadni), vagy elveszik az anonimitás, azaz nyomon kellene követni, hogy ki mikor kire szavazott, hogy ne lehessen a rendszerrel visszaélni.
A magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgároknál azért lehetséges a levélben szavazás, mert csak országos listára szavazhatnak és csak korlázotott számú mandátumra érvényes a szavazatuk, így csak azt kell ellenőrizni, hogy a levél küldője jogosult-e a szavazásra, majd a szavazatot be lehet keverni az országos listás szavazatok közé, így megmarad az anonimitás.

Ez tehát egyszerű technikai kérdés.

Természetesen ha átállnánk online szavazásra, akkor bárki bárhonnan szavazhatna, de ebben az esetben garantálni kellene az informatikai rendszer biztonságát.
Na most egy olyan felhergelt politikai közhangulatban, amikor a valasztas.hu frontend leállása miatt is rögtön ezerrel gyártják a konteokat az ellenzéki ultrák nehezen tudom elképzelni, hogy a többség elégedett lenne az online szavazással, nem sejtenének orosz hackereket az eredmény mögött, stb. így sajna marad a követségeken szavazás.

Az már egy teljesen más téma, hogy este 7-kor miért zárták be a követség kapuját a sorban állók előtt, mert az nem a rendszerből adódó hiba.
Már ha egyáltalán volt ilyen, mert ellentétes állítások vannak: a követségi dolgozók azt mondják, hogy aki kint rekedt, az a kapuzárás után érkezett, mások meg hogy még 7 előtt beálltak a sorba. Számomra sem világos, hogy miért alkalmazták az itthoni gyakorlatot (már ha nem alkalmazták), hogy egy szavazóköri biztos beáll a sor végére és elhajtja a későn érkezőket.

bkkzol 2018.04.18. 13:41:45

Siralom a mostan "ellenzéki" hiszti. Mindenki hibás a bukás miatt csak ők nem... számolják újra.... még egyszer.... Legyen új választás... Nyomorúságos csapat!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.04.18. 14:18:53

"... Most egy új választás a számunkra legjobb esetben is a mostani eredményt adná. ..."

Igen, a legjobb esetben, de ha az nem jön össze, akkor mi lenne? Ajjajj, könnyen előfordulhatna az is, hogy a parlament kétpárti lenne, kihullana a Jobbikon kívül minden más ellenzéki párt...

-JzK- 2018.04.18. 15:11:18

Összesen érkezett 5.731.821 db listás szavazat, ebben benne van minden nemzetiségi lista (37.532 db), kamupárt listájára adott szavazat, továbbá olyan pártok, amik nem érték el a bejutási küszöböt, stb. Ezeket le kell vonni, és csak azokat a listás szavazatokat alapul venni, amelyek a bejutási küszöböt megugrott pártokra érkeztek. Öt darab ilyen párt van: Fidesz, Jobbik, MSZP, LMP, DK. Erre az öt darab pártra érkezett összesen 5.311.970 db szavazat, úgy hogy az összes érvényes listás szavazatból levontuk a nemzetiségi listás szavazatokat, valamint összesen 382.319 darab olyan szavazatot, amely annak következtében elveszett, hogy ezek a pártok nem érték el a bejutási küszöböt, amely minden országban van. Az elveszett szavazatok közel 82%-a Kétfarkúakra, a Momentumra vagy az Együttre érkezett. Nyilvánvalóan kamupártok összesen 35.130 listás szavazatot kaptak - ez az elbukó szavazatok 9,19%-a.

Lássuk hogyan alakulnak a pártlisták egymás közti szavazati arányai a bejutó pártok közül:

Fidesz: 53,17%
Jobbik: 20,57%
MSZP: 12,85%
LMP: 7,61%
DK: 5,80%

Egy tisztán arányos választási rendszerben, olyanban, mint pl. Hollandiában van, mandátum kiosztás szempontjából ez a következőt eredményezné:

Fidesz: 106
Jobbik: 41
MSZP: 26
LMP: 15
DK: 11

Ezzel a 106 képviselővel a Fidesz egy holland típusú rendszerben is kényelmes abszolút többséget élvezne a 199 fős parlamentben, és csak a Jobbikkal karöltve lehetne kétharmada.

Fidesz: 2.824.206 db szavazat

Ha összeadjuk a Jobbik, az MSZP, az LMP, a DK, a Momentum, a Kétfarkúak és az Együtt szavazatát, akkor ez a NEMLÉTEZŐ ellenzéki "népfront" kapott összesen 2.799.960 db listás szavazatot. Ez a legjóindulatúbb számítás, amilyen választási rendszer a világon nincs, de eszerint sem vagytok ti a többség.

-JzK- 2018.04.18. 15:15:52

"Megértik a kettős állampolgárok, hogy nem illő dolog mások életébe beleszavazni.
A külföldön dolgozóknak az állam megszervezi az elérhető szavazási lehetőséget."

És ez így egymás után... mivel van több közük az országhoz azoknak az állampolgároknak, akiknek itthoni lakcímük van (és ezzel jogsértést követnek el, hiszen a lakóhelyed ott kell, hogy legyen EU-jog alapján, ahol évente legalább 183 napot eltöltesz), de mondjuk Londonban vannak, mint akik Csíkszeredában?

A határon túli magyarok szavati jogának megvonását csak azzal a feltétellel és csak azon az alapon tudnám elfogadni, ha egyúttal kizárnánk mindenkit, aki nem adózik ide: segélyből-családi pótlékból élő inaktívak, nyugdíjasok, Londonban mosogató bölcsészek, egyetemi előadások helyett romkocsmában üldögélő, ráérő laza egyetemisták. Mondjuk csak az szavazzon, aki évente legalább 500e forintot befizet a magyar államnak jövedelemadóként, akár SZJA, akár KATA, akár osztalékadó, stb. formájában. Nem sokat mondtam, hamar lemenne az aktív választójoggal rendelkező emberek száma úgy két-hárommillió emberre, de legalább csak azok szavaznának, akinek a tárcájából megy a buli. Biztos vagy benne, egy ezen választói kör esetében többsége lenne a ballibnek? Hát én erről nem vagyok meggyőződve.
Minden más esetben ez sima gyurcsányista huszonhárommilliórománozós alapon működik.

Pl. a segélyből-családi pótlékból élő inaktívak konkrétan kárt okoznak ennek az országnak, hiába érvelnek azzal, hogy de ÁFA-t viszont fizetnek, ha maga a teljes bevételük az államtól van. Ha én adok neked 100 forintot és te 27-et visszaadsz, akkor te nálam még mindig 73 forint mínuszban vagy. A határon túliak viszont ugyan nem fizetnek ide adót, tb-t, de nem is kapnak a magyar államtól se segélyt, se családi pótlékot, se gyes-t, se nyugdíjat, tehát nekik konkrétan nulla az egyenlegük, az állam által eltartottaknak meg mínusz hetvenhárom.

buszrajongó 2018.04.18. 15:32:53

@Anyád a baráthal: Igen, és a nagytudású blogger ezt még közvetlenül egymás után is írta...

ludwigvan 2018.04.18. 15:58:39

@-JzK-: "a segélyből-családi pótlékból élő inaktívak konkrétan kárt okoznak ennek az országnak, hiába érvelnek azzal, hogy de ÁFA-t viszont fizetnek, ha maga a teljes bevételük az államtól van" Ez azért ennél bonyolultabb, mert ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy az állami alkalmazottak is mínuszban vannak, holott felbecsülhetetlen értékeket adnak az országnak, akár az oktatással, akár azzal, hogy nem engedik, hogy elöntse a Tisza. A segélyen élők is részei a gazdaságnak - nem csak az áfát költik el, hanem az összes pénzüket, amiből kenyeret, ruhát stb.-t vesznek, amit viszont a termelő réteg állít elő.
"A határon túliak viszont ugyan nem fizetnek ide adót, tb-t, de nem is kapnak a magyar államtól se segélyt" - kibaszott sok támogatást kapnak (főleg a focit támogatjuk természetesen), de nem csak az elszakadt részeken élők, hanem a nyugati diaszpóra is (pl. kcsp program). Na, az a gazdasági szempontból tényleg elveszett pénz.
"Mondjuk csak az szavazzon, aki évente legalább 500e forintot befizet a magyar államnak jövedelemadóként, akár SZJA, akár KATA, akár osztalékadó, stb. formájában." Nagyon-nagyon-nagyon örülnék neki! :-) Akármi sülne is ki belőle, a döntés felelősségteljesebb lenne, mint így.

-JzK- 2018.04.18. 16:12:01

@ludwigvan:
Rossz a példa, mivel az állami alkalmazottak nem ajándékba kapják a pénzüket, hanem az elvégzett munkájuk ellenértékeként. Ergo kapnak X mennyiségű pénzt, X mennyiségű hasznos munkáért. A segélyezettek inaktívak pedig konkrétan csak kár okoznak, még az életterüket is lelakják és pénzt is kapnak.

GDP arányosan mennyi pénzt is kapnak a határon túliak? Mert ha mondasz egy számot, most hasamra ütök, 10 milliárd forint, az egyéni szinten egy számnak tűnik, GPD-arányban viszont kb. akkora tétel, mintha dobnál egy százast a csövesnek. Ha ezt nem tudod, akkor ne mondogasd, hogy "kibaszott sok".

ludwigvan 2018.04.18. 16:36:41

@-JzK-: A "kibaszott soknál" mindenképpen konkrétabb a 10 milliárd, de tök mindegy, hogy annyi-e vagy több vagy kevesebb, mert nem nulla, mint ahogy írtad, és ez a lényeg. (Egyébként, csak a kcsp-ösztöndíjasok 200-an vannak, az a dolguk, hogy pátyolgassák a diaszpóra-magyarságot, ők havi 600 ezret kapnak, ami ugyebár évi másfél milliárd; csak még egy példa: a Délvidéki Futball Akadémia 3 milliárd forintot kapott 2016 végén - szóval valszeg nem tíz lesz az, hanem több.) Ebből a pénzből nem látunk itthon egy fillért sem, míg a segélyezettek a pénzüket itthon költik el.

-JzK- 2018.04.18. 16:44:59

@ludwigvan:
Ha állítod, hogy "kibaszott sok", akkor tessék konkrét számmal előállni. Mennyi pénz megy el abszolúte és a központi költségvetés arányában? Milyen érdekes, hogy a cigányok családi pótlékát nem tekinted "kibaszott soknak", pedig lefogadom, hogy nagyságrendekkel nagyobb összegről van szó.

ludwigvan 2018.04.18. 17:03:20

@-JzK-: Ja, most már cigányozunk? Hát persze, hogy én is sajnálom az Orbánnak meg a tesójának meg a Mészárosnak, Lázárnak juttatott nagyságrendekkel nagyobb összegeket, amiket ki is lopnak az országból. De a kiscigányok családi pótlékát mért sajnálnám? Azt szerinted nem a teljesen becsületesen dolgozó pékek, hentesek meg kereskedők, stb.-k kapják meg végül? Nyomhatod ezt a liberális dumát, hogy mindenki dolgozzon meg a pénzéért, és vegyük el a gyerekektől a családi pótlékot, de azért egy minimális szociális érzékenység belém mondjuk szorult, és nem feltétlenül a gyerekeket büntetném a szüleik hibájáért, ami leginkább az, hogy rossz helyre születtek.
És nekem kibaszott sok a 3 milliárd egy vajdasági falu fociklubjának, akkor is, ha ez GDP-arányosan semmi.

ludwigvan 2018.04.18. 17:36:53

@-JzK-: Az ilyen vitákkal az a jó, hogy a végén csak utánanéz az ember. :-)

karpataljalap.net/?q=2017/05/03/kiemelt-tamogatasra-szamithatnak-kulhoni-magyarok

"A határon túli magyarok programjaira, nemzetpolitikai tevékenységre a Miniszterelnökség fejezetében idén több mint 6,5 milliárd forintot különítettek el, ez nőne 8,4 milliárdra.

A Bethlen Gábor Alapkezelő 26 milliárd forintjából a nemzetpolitikai célú támogatás 19,7 milliárd, az alapkezelő működési költsége 1,15 milliárd. A Magyarság Háza program 216 milliós kerettel szerepel a költségvetés tervezetében.

A Határtalanul! tanulmányi kirándulási program az Emberi Erőforrások Minisztériumának költségvetésében csaknem 2 milliárd forinttal jelenik meg az idei 1,22 milliárddal szemben.

A határon túli oktatás területén köznevelési kiadásokra 231,6 millió, felsőoktatásra 801 millió szerepel. Határon túli oktatási feladatokra 800 millió volt az idei összeg.

Szerepel a költségvetésben a Rákóczi Szövetség is, 50 millió forinttal.

A Nemzetstratégiai Kutató Intézet az idei évhez hasonlóan 1,2 milliárdból gazdálkodhatna jövőre.

A gazdaságfejlesztési előirányzatok között a Vajdaság 7,5 milliárd, Kárpátalja csaknem 5 milliárd, Horvátország és Muravidék 500-500 millió, Erdély és Felvidék 1-1 milliárd forinttal szerepel."

Na ez az összeg nem kisebb nagyságrendileg, mint a cigányok családi pótléka, hanem kb. pont annyi.

-JzK- 2018.04.18. 21:36:18

@ludwigvan:
Egy kommentet írtam ide, de most nem látom:) cenzúra áldozatául esett?

ludwigvan 2018.04.18. 22:36:27

@-JzK-: Ne aggódj, én megkaptam, mert be van állítva, hogy kapjak emialt, ha valaki válaszol a kommentemre. Lehet, nem kéne rasszistának lenni, és akkor nem is cenzuráznának.
Ami a határon túli magyarokat illeti, én egyáltalán nem vagyok ellenük. Valószínűleg ezt sose fogod megérteni, de attól, hogy nem utálom a cigányokat, attól még magyar vagyok, és azeretem a hazámat

ludwigvan 2018.04.18. 22:39:03

Hibajavítás helyett, véletlenül elküldtem a kommentet, de a helyes szöveg ez akart lenni: ...magyar vagyok, és szeretem a hazámat.
süti beállítások módosítása