A mi Erzsébetvárosunk

769. Győzelem és vereség

2018. április 09. - amier

A baloldali összefogás jelöltje, Dr. Oláh Lajos magabiztosan nyert Budapest 5. számú választókerületében a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 97,06 százalékos feldolgozottságánál. A politikus ezzel már biztosan mandátumot szerzett, előnye behozhatatlan. Országosan viszont tarolt a Fidesz, az az általánosan vallott tétel pedig, hogy a magas részvételi arány a választáson az ellenzéknek kedvez, megdőlt.

valaszt_7ker.jpg

Budapesten más a helyzet, 12 választókerületben győzött az ellenzék, hatban a Fidesz – de mindenütt szoros eredménnyel*. A tény viszont tény marad: narancssárgába borult az or- szág. De nézzük a számokat, először itt a kerületben (97.06) % feldolgozottság):

  1. Oláh Lajos (DK) 18 748 szavazat 46.12%
  2. Bajkai István (FIDESZ-KDNP) 15 086 szavazat 37.11%
  3. Stummer János (JOBBIK) 2849 szavazat 7.01%
  4. Moldován László (LMP) 2678 szavazat 6.59%
  5. Döme Zsuzsanna (MKKP) 1290 szavazat 3.17%

Majd országosan is, nem hivatalosan…

  • A Fidesz a vasárnapi parlamenti választáson ismét megszerezte a kétharmados többséget, 133 mandátummal.
  • A Fidesz a leadott szavazatok 48,8 százalékát gyűjtötte össze ez öt százalékponttal több, mint 2014-ben, több mint 2,4 millióan szavaztak Orbán Viktor pártjára. A kormánypárt a 106-ból 91 egyéni mandátumot tudhat a magáénak. Vidéken - Pécs és Szeged egy-egy körzetét, illetve Dunaújvárost leszámítva - az összes egyéni mandátum az övé.
  • A Jobbik gyakorlatilag megismételte a négy évvel ezelőtti, 20 százalékos eredményét, erősödésnek a néppártosodás ellenére nyoma sincs, egyéni körzetet egyet nyert, Dunaújvárosban.
  • A DK épphogy átlépte az ötszázalékos küszöböt, az MSZP-Párbeszéd 12,3 százalékon végzett. A baloldal csak a fővárosban ért el értékelhető eredményt, ott a 18-ból 12 körzetet megnyert. Az LMP 7 százalékot szedett össze.
  • A Momentum fele annyi szavazatot kapott, mint amennyi az ötszázalékos küszöb eléréséhez kellett volna, az Együtt pedig a megszűnés szélére került, az 1 százalék alatti eredménye miatt a 150 milliós kampánytámogatást is vissza kell fizetnie. Egy jelöltje jutott be a parlamentbe: Szabó Szabolcs.

Az új parlament összetételét itt mutatjuk be a patkón, a budapesti eredményeket itt lehet böngészni. (forrás: 24.hu)

*2014-ben a baloldal és az LMP 3 körzet kivételével elvihette volna egész Budapestet. Érdemes átfutni a 2014-es adatokat amelyek egyértelműen mutatják, hogy ez a két blokk, kooperáció esetén sokkal jobban szerepelt volna Budapesten egyéniben, mint ahogy koor- dináció nélkül tette. A tények: 2014-ben a Fidesz 10 evk-t nyert, 8-at pedig az Összefogás. Az LMP egyet sem.

Talleyrand, a XIX. században élt francia diplomata mondta: „A Bourbonok semmit sem tanultak, és semmit nem felejtettek.” Ezzel arra utalt, hogy a francia trónt 1824-ben X. Károly foglalta el, aki ott folytatta, ahol XVI. Lajos 1789-ben abbahagyta…

P.s.: Moldován úrnak pedig gratulálunk a 6 százalék feletti szerepléshez.

***

20 határon túliból 19 a Fideszre szavazott, és ne bagatellizáljuk, ha nem muszáj: hat képvi- selőt kapott ajándékba a Fidesz az ellenzéktől. Pontosabban 6 képviselőt adott az ellenzék a Fidesznek. Ajándékba. Nem én mondom, hanem a szavazóik mondják. Különösképpen annak a Szél Bernadettnek a szavazói (és nem szavazói), tisztelői és utálói mondják, akik- kel nem lehet megetetni, hogy az LMP semmiről nem tehet. (K. Szalonna)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7513820966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása