A mi Erzsébetvárosunk

748. Sajnos nem tudjuk

2018. február 07. - amier

Az élénk érdeklődésre való tekintettel, maradjunk még a Ligetnél… Az elmúlt rendszerben kötelezték a legkülönfélébb vállalkozókat arra, hogy az építő munkálataik során nyert földtani adatokat osszák meg az erre szakosodott kutatóintézetekkel. Az 1993-ban elfogadott bányatv.-be már csak egy olyan passzust tettek be, hogy "az ingatlan tulajdonosa, üzemeltetője a földtani kutatást tűrni köteles". Ezek után kaptunk egy igazolványt, ami tanúsította, hogy mi vagyunk a Földtani Intézet dolgozói, és jogunk van kutatni mindenhol, még zárt katonai objektumokban is. Be is engedtek mindenhová, ahol mintát kellett gyűjtenem — persze egyeztetés után, esetenként kísérővel.

varosliget_godor2018.jpg

varosliget_godor2018a.jpg

Ha jól emlékszem, az 1998-as módosítás vette ki ezt a szabályt a tv.-ből. Ezzel az igazol- ványt is buktuk, de azért továbbra is beengedtek mindenhová (a zárt katonai objektu- mokba is), ha elmagyaráztuk, mit és miért is szeretnénk ott megnézni, illetve mintázni. Így készülhetett el egyebek közt Magyarország geokémiai atlasza is; jó buli volt. (Azóta már Földtani Intézet sincs, de ez itt mellékes.)

Ennek van most vége. A leendő (és Néprajzi Múzeumnak csúfolt) városligeti konferen- ciaközpont alapozásához kiástak a Dózsa György úton egy marha nagy gödröt, csodálatos szelvénnyel tárva fel azt a Duna–Tisza közi pleisztocén, egykori futóhomokot, aminek (főképp agrogeokémiai és paleoklimatológiai, elnézést a csúnya szavakért) vizsgálata szakmai pályafutásom egyik fő vonulata; az erről szóló publikációkat konferenciaanyagok nélkül a végén a rend kedvéért felsorolom.

Szóval, van ott egy marha jó gödör, ami mellett magára adó geológus nem mehet el úgy, hogy meg ne nézné (dokumentálná, mintázná, ha lehet). Tehát odaballagtam a kerítéshez, és szépen bejelentkeztem a legelső biztonsági figuránál. A régi szokás szerint elmondtam, ki vagyok, és hogy szeretném megnézni a gödröt.

— Ó, az nem olyan egyszerű! Odavezetem magát a főnökömhöz, jó?
— Jó — mondtam, mert hát megéltem már ilyesmit nem egyszer. Ha ez a módja, hát ez a módja.

Bekopogtunk a főnökhöz, bemutatkoztam, adtam neki névjegyet. Kérésére igazoltam a személyimmel, hogy tényleg én vagyok az, aki a névjegyen is. Elmondtam, mi járatban vagyok, és hogy csak megnézni szeretném azt a gödröt.
— Ó, az nem ilyen egyszerű! Odavezetem magát az építésvezetőhöz, jó?
— Jó — mondtam. Kicsit bürokratikusak errefelé, de hát vannak ilyen helyek.

Átmentünk az építésvezetőhöz; ő is nagyon kedves ember. Bemutatkoztam, adtam neki névjegyet, elmondtam, mi járatban vagyok, és hogy csak megnézni szeretném azt a gödröt.
— Ó, ó, az nem ilyen egyszerű! Megadom magának, hogy ki a felelős a Liget Zrt.-nél, hívja fel őt telefonon!

Felhívtam. Elmondtam, mit szeretnék. A felelős legelébb is megérdeklődte, hogy igazoltam-e magam valahogyan. Mondtam neki, hogy névjeggyel meg személyivel. Erre hümmentett egyet, majd azt mondta, hogy ez nem ilyen egyszerű, menjek át hozzá az irodájába. Elmagyaráztattam magamnak, hogy az hol van (a Dózsa Gy. és a Fasor sarkán), majd átballagtam.

Kiderült, hogy a Városliget Zrt. elégedetlen az épület beléptető rendszerével, és ezért nekik fent az ötödik emeleten külön recepciójuk is van (így persze mindkét helyen be kellett jelentkeznem). Megvártam, amíg a felelős befejezi az ebédjét, bemutatkoztam, és még egyszer elmondtam neki, miről is van szó.

— Tudja — figyelmeztetett — nagyon kell itt vigyáznunk, mert ezt a programot nagyon sokan támadják. Mondtam neki, hogy az ellenzőkkel sok szempontból egyetértek, de itt most végképp nem erről van szó, hanem arról, hogy van ez a jó nagy feltárás, és dokumen- tálni kellene, mielőtt tönkremegy. Éppen egy nagyobb publikációra készülök a környék felszínközeli üledékeiről, és ez nagyon jól jönne hozzá.
— Magának ezt én nem engedélyezhetem, csak a vezérigazgató úr. Írjon neki egy kérvényt, és ő majd válaszol. Adtam neki is névjegyet az e-mailes elérhetőségemmel, és megegyez- tünk, hogy ír nekem emlékeztetőt. A válaszomban legyen benne a kérelem — jó, nekem ez így megfelel.

Nem írt.
Ehelyett kaptam este egy aláíratlan SMS-t a névjegyen NEM szereplő telefonomra: "Jó napot kívánok. Sajnos nem tudjuk önnek megadni a belépési engedélyt. Üdvözlettel." 

(Az írás a "Csinovnyikok rémuralma" sorozat része. Képek: Városliget barátai oldal, ott további csodaszép fotók tekinthetők meg a szigorúan védett gödörről.)

Fügedi Ubul

***

Cikkek (általános áttekintők nélkül):

  • FÜGEDI P. U., KUTI L., 1982: Kísérleti mikroelem vizsgálatok a Mórahalom környéki talajokon. MÁFI Évi Jel. az 1978. évről, 93–102, Budapest. 
  • GROSZ, A. E., SÍKHEGYI F., FÜGEDI U. P., 1985: Economic heavy minerals of the Danube river floodplain sediments and fluviolacustrine deposits of northwestern and central Hungary. Geophysical Transactions 31/1–3, 157–167, Budapest.
  • TÓTH T., KUTI L., FÜGEDI U., 2003: Havonkénti vizsgálatok a Zab-szék mellett. A tóvíz, talajvíz, növényzet időbeli változásai. Természetvédelmi Közlemények 10, 191–205, Budapest.
  • FÜGEDI U., SZURKOS G., VERMES J., 2005: Éghajlatváltozások geokémiai hatásai Magyarország középső és keleti részén. MÁFI Évi Jel. 2004-ről, 65–71.
  • FÜGEDI U., POCSAI T., KUTI L., HORVÁTH I., VATAI J., 2008: A mészfelhalmozódás földtani okai Közép-Magyarország talajaiban. Agrokémia és Talajtan 57/2, 239–260, Budapest. 
  • FÜGEDI U., SZURKOS G., VERMES J., KUTI L., 2008: Geochemical fingerprints of climatic changes in Central and Eastern Hungary. Analele Ştiinţifice ale Universităţii “Al. I. Cuza” Geologie LI, 45–56, Iaşi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2413642438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lady Ann 2018.02.08. 13:35:24

Mit vár egy olyan rendszertől, ahol 80 m-ig mindenki annyi vizet vehet ki az akármilyen igénytelen, rosszul cementezett kútjából, amennyit nem szégyell? Vagy ha csókos, mélyebbről is... :(

halaloszto 2018.02.08. 13:41:55

@Lady Ann: jól beletrafáltál a lényegbe.

VT Man 2018.02.08. 16:21:27

Nagyon szép mese.

A posztoló trollkodni akart és pofáraesett.

De majdnem elhittem, hogy tényleg a tudomány vezérelte, nem pedig az, hogy valahogy keresztbetegyen az építkezésnek.

VT Man 2018.02.08. 16:23:40

@Lady Ann:
"Mit vár egy olyan rendszertől, ahol 80 m-ig mindenki annyi vizet vehet ki az akármilyen igénytelen, rosszul cementezett kútjából, amennyit nem szégyell?"

Ez az, fúrok egy 80 méter kutat és kiszivattyúzon az összes vizet magyarországról és mindenki szomjan hal!!!

Noooormális??? Kis kerti kutaktól félsz, amivel locsolnak, ráadásul a kerben ellocsolt víz jó része visszajut a talajba.

ígyszeretlek 2018.02.08. 16:48:47

@VT Man: "Nagyon szép mese. A posztoló trollkodni akart és pofáraesett."
És ezt miből sikerült kikövetkeztetned?

Pásztörperc 2018.02.08. 20:12:32

@VT Man: Légyszí, áruld el nekem, hogyan tehetnék keresztbe a gödör mexemlélésével az építkezésnek? Egyéb jó ötleteidet is hálásan fogadom.

ígyszeretlek 2018.02.09. 10:20:49

Szorgalmasék ilyenkor vajon merre járnak? :)

TheSaurus 2018.02.09. 13:12:52

Ha a NEM megadott telefonszámra kapott egy aláíratlan SMS-t, akkor lehet, hogy valami téves üzenet, vagyis ne adja fel. ;)
Lehet, hogy nekem küldték, hogy nem mehetek be a volt munkahelyemre, csak félrement.
Ez nem ügyintézés. :)

dr. mesterséges színezék 2018.02.09. 16:35:29

@VT Man: "A posztoló trollkodni akart és pofáraesett."

A posztoló tényleg geológus, csak merészelte a NER-t kívülről éppúgy ekézni, mint a szocikat belülről -- mint olyan gyanús... roppant gyanúúúús.

2018.02.09. 16:36:31

@Pásztörperc: talász benne valami dinoszauruszt vaty római ekekapaszarvát vagy ilyesmit azt két évre le kő állítani amég kotorásznak benne a régészek kisecsettel há köll ez nekünk?

dr. mesterséges színezék 2018.02.09. 16:39:20

@aszfaltparaszt: Vagy megtalálja a Föld szívcsakráját, mire kiderül, hogy nem is a Pilisben volt/van.

Lady Ann 2018.02.09. 17:22:47

@VT Man: A cementezés szigetel, ha nincs, a disznósz*r, műtrágya, olaj, stb. lefolyik a mélyebb rétegekbe és elszennyezi, vagyis még mélyebbre kell fúrni használható pl. nitrátmentes vízért. Ez minőségi probléma.
Ha mindenkinek van egy kútja, az már számít. Sok kicsi sokra megy, ahogy mondják. Ez mennyiségi probléma.
A szétlocsolt víz jelentős része elpárolog a talajról, egy részét a növények párologtatják el, szóval nem megy vissza a mélybe mind.

Pásztörperc 2018.02.09. 17:49:13

@aszfaltparaszt: Nem régész: geológus. Itt olyan kérdések vannak, hogy az a homok mennyiben folyóvízi és mennyire szélhordta (ezt az ún. keresztrétegzésből és egyéb dolgokból elég jól ki lehet következtetni), vannak-e benne fosszilis talajszintek és ha igen, kiékelődnek-e (ez egy aktuálisan elég fontos kérdés), látszanak-e olyan, hosszabb időszakok nyomai, amikor a felszín viszonylag stabil volt és kialakultak-e alattuk mészakkumulációs szintek stb.

Jól letakarított falon ezek viszonylag jól látszanak — minden nappal egyre kevésbé.
süti beállítások módosítása