A mi Erzsébetvárosunk

745. Múltidéző - Garay téri piac

2018. január 29. - amier

Ismét egy régi kép a Facebook-ról, méghozzá a régi Garay téri piacról (fényképezte: Urbán Tamás, 1971). Akkoriban – mint a képen is látható – az óra előtti részen árultak a kofák. A kis "utcácskákban" meg zöldséges, lángosos, hentes, lacipecsenyés, savanyúságos kínálta a portékáját. Akinek meg mindez nem volt elég, annak hétköznap reggelente a Garay utcán a bódésorok mellett ott volt a „lengyel piac”. Harisnyanadrágtól kozmetikumokig, vasalóig mindent lehetett kapni. (Életem első magnóját is itt vettük, Unitra névre hallgatott...)

garay_piac1971.jpg

A piaccal szemben pedig – a Garay tér 8. szám földszintjén – 1955-től egészen 2003-ig ott állt a Garay tér másik meghatározó létesítménye, a híres Pálmai cukrászda. A környékbeli- ek a mai napig emlegetik és keresik Pálmai Sándort és cukrászdáját...

A régi csarnok és piac 1931-től 2003 decemberéig létezett.

***

A Garay téren korábban már itt működő piac helyén 1929 és 1931 közötti években épült fel a 7300 m2 területű vásárcsarnok Szabó Jenő építész és Krendsei Géza fővárosi műszaki tanácsos tervei alapján. 1931 decemberében adták át a kétszintes fedett vásárcsarnokból és két oldalán a főtengelyre merőlegesen elhelyezett passzázsok sorából álló épületegyüttest.

Az 1970-es évek elején korszerűsítették, a Garay utca felőli oldalon a kor szokásaihoz képest nagy, ABC-jellegű üzletet alakítottak ki, majd az 1990-es évek végén az udvar nyitott piacterét is lefedték.

Aztán 2003-ban rossz állapota miatt az önkormányzat bezárta a piacot, az épületet lebon- tották, és helyén felépült a Garay Üzletház.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4013613541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása