A mi Erzsébetvárosunk

706. Népszavazás lesz

2017. október 03. - amier

Szigorítás nincs, népszavazás van, illetve lesz. Csak még nem tudni, mikor és pontosan miről. Röviden ennyi a mai rendkívüli testületi ülés lényege, azaz: népszavazás fog dönteni a Belső-Erzsébetváros (lásd.: „bulinegyed”) sorsáról. A képviselők szavaztak a kocsmák szórakozóhelyek nyitva tartásának szabályozásáról, több rendeletet is terveztek meghozni vagy módosítani. A testület előtt négy változat volt (A, B, C és D).

testuleti20171003.jpg

Fotó: Német Tamás / Index

A D a legradikálisabb, aszerint éjfélkor minden helynek be kell zárnia. Az első három pont ennél enyhébb, himihumi. Aztán előkerült egy E javaslat is, a népszavazás, végül ezt fogadta el a testület. (12 igen szavazattal, 4 nem ellenében.)

(Kispál Tibor: a „D” javaslatot támogatjuk, de népszavazásra is bocsátanánk Erzsébetváros helyzetét. Amivel csak az a baj, hogy időbe telik,
míg sor kerül rá. Azaz: majd.)

Megszavazták a közbiztonsági és köztisztasági változtatásokat és beruházásokat is, illetve több pénzt a rendfenntartásra. Azt is megszavazta a testület, hogy mostantól nem adják ki az önkormányzati tulajdonban lévő helyiségeket kocsmának, illetve az ilyen típusú funk- cióváltását sem támogatják. Ez gyakorlatilag megakadályozza, hogy a „bulinegyed” tovább terjeszkedjen. (Megjegyzem, Belső-Erzsébetvárosban már amúgy sem nagyon lenne hova terjeszkedni, gyakorlatilag már minden ház földszintjén nyílt kocsma, kávézó, etető- és itatóhely…)

Az alábbi (kiegészítő) javaslatokat szavazták még meg:

  • Belső-Erzsébetvárosban plusz pénzt biztosítanak takarításra, idén 25 millió forintot, jövőre 50 milliót. És ugyanitt nagyobb kukák lesznek, összesen 75 és fél millióért.
  • Többet költenek a takarítógépekre és az ehhez szükséges járművekre. Idén majdnem 130 millió forintot, 2018-ban pedig további 35 milliót.
  • Több embert vesznek fel az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóságba.
  • Több rendőr és közterület-felügyelő lesz a területen.
  • És felújítják a Klauzál téri nyilvános vécét is 14 millió forintért, tízért pedig újat építenek a Kazinczy és a Király utca sarkán álló játszótéren.

A rendeletről, ami kiírja a népszavazást, még nem döntöttek. Vattamány Zsolt szerint:

Népszavazás az lesz, egészen biztosan, de még nem tudni, mikor.

A vita lezárásaként még elmondta, nagyon sok emberrel beszélt az elmúlt hónapokban, meghogy a probléma valós.

Jóreggelt kívánok, polgármester úr!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4812925189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bloginda2016 2017.10.06. 19:25:50

Játszótéri vécék. Nem elég, hogy az eddigi néhány nyilvános vécé a játszóterekre települt (no persze többnyire nem is működnek, úgyhogy a gyerekek is tömegestül a szabadban végzik mindenféle dolgukat, egymást is fertőzve), de most a létrehozandó újat is oda tervezik. Holott a játszótereket még a VII. ker.-i abszurd szabályozás szerint is be KELL zárni 21 órakor (a többi kerületben legkésőbb napnyugtakor mindet bezárják, ugyanis nyilvánvaló, hogy utána a célközönség – kisgyerekek kísérővel – már nem jár oda, hanem akkor már csak a nappal is gyakori garázdálkodás folyik ott).
Ha tehát legalább 21 órakor méltóztatnak szabályszerűen bezárni a játszótereket a megóvásuk és a környezet nyugalma érdekében, akkor nyilván továbbra is az utcákra fognak mocskítani a bulizó hordákból és a hajléktalanok közül, azaz a sok tízezres tömegből még azok a kevesek is, akik hajlandóak lennének civilizáltan vécébe ürítkezni, és be is férnének a működtetni tervezett néhány illemhelyre. Mert ugye azt senki sem hiszi (a feltevés is abszurd és röhejes), hogy az a néhány tervezett budi ki bírhatná szolgálni az esténkénti-éjjelenkénti több tízezres tömeget, még ha az önkívületig lerészegült barmok hajlandóak volnának is órákat sorban állni, lábfonogatva vagy öklendezve. De még arra is csak 21 óráig lehetne módjuk, hiszen, ismétlem, a kerületi játszóterek eleve túlzott zárórája 21 óra!
Úgyhogy abba kellene már hagyni a lakosságnak ezt a gyalázatos hülyítését, mintha 1-3 pluszvécé a legcsekélyebb mértékben is csökkenthetné a gyülevész hordák okozta szennyezést. Nem!, ha végre (MIRE VÁRTAK?!) biztosítanak ennyi nyilvános illemhelyet, ez csak a normális helyi lakosság meg a hasonlóan normális másutt lakó arra járók ilyen igényeit elégíthetné ki, igen minimálisan, és azt is csak 21 óráig.
Nem!, heti 1-2 százezer magából kivetkezett, tökrészeg, tomboló véglény szaratási-hugyoztatási-okádtatási kiszolgálása sehol sem megoldható, hát még egy szűk történelmi belváros szívében. Egyetlen megoldás van: olyan (kocsma)szabályozás, amelynek a hatására megszűnik a terület vonzereje ennek az Európából már mindenhonnan kiutált alja csőcseléknek a számára, azaz nem jönnek többet ide. És végre élhetővé válik a terület a tízezernyi agyonkínzott lakosa számára, csecsemőtől nagyszülőig, és felszabadul a már elijesztett-elűzött színvonalas turizmus számára. Visszatérnek azok, akikre érdemes egy patinás fővárosnak (ráadásul az egész kerület-város-ország számára sokkal jövedelmezőbb, azaz nem csak a teljes társadalom kárára egy szűk réteg zsebét dagasztó) idegenforgalmat építeni. És akár még a patkányinváziónak is vége lehetne!
süti beállítások módosítása