A mi Erzsébetvárosunk

654. Jártamban, keltemben (3)

2017. április 30. - amier

Lakóházból szálloda? Szálloda helyett végleges bontás? Mi vár erre az épületre? 

Általában amikor csak tehetem, gyalogosan jövök, megyek a városban. Gyakran járok a Dob utcában. Jártamban, keltemben nézelődök és immár sokadik alkalommal sétáltam el a Dob u. 93. szám alatt található, mára már igencsak romos épület előtt. Nem látok semmiféle kiírást, hogy ki a tulajdonos, mikor építik újjá, egyáltalán mi is lesz várhatóan ennek a háznak a sorsa. Már nem is tudom mióta és még meddig áztatják, romlasztják, bomlasztják, málasztják ezt a valaha szép épületet.

dob93-1.jpg

dob93-2.jpg

A Dob utca egy része – a ház előtti útszakaszon – viszont jó régen le van már zárva, autóval nem is lehet áthaladni, elterelték a forgalmat a szomszédos utcák felé. Reméltem, hogy hamarosan megkezdik az építkezést, felújítást, megújítást.

dob93-3.jpg

Pár szó magáról a házról: 1870-ben dr. Strelinger Simon orvos és neje és Both Cecilia számára Limburszky József tervezte és építette ezt az egyemeletes, egyudvaros historizáló lakóházat. Itt van egy kép róla, még 2010-ből, már akkor kint volt rajta egy molinó, mely azt hirdette, hogy a Dob Development Kft. itt hamarosan – egy emelet ráhúzásával és az épület megőrzésével – 2-2,5-3 szobás lakásokat fog kialakítani. Azóta eltelt hét év…

dob93-5.jpg

És ma már nem kell sokat várni, hogy teljesen szétázzon és életveszélyessé váljon. Most 2017 áprilisának végét írjuk, eltelik még egy hónap, majd még egy és még egy, aztán a maradékot lebontják, mert már nincs más választás. Aztán az egész feledésbe is merül. (Lásd.: Király utca 40., most jártam arra – a régi Hild-házból már semmi nincs, gőzerővel folyik egy új apartman-ház építése…)

dob93-4.jpg

dob93-6.jpg

Érdekel ez valakit? Mit lehet tenni? Lehet még itt valamikor a közeljövőben egy megújított, erzsébetvárosi épület? Mikor indulhat meg végre a közlekedés ismét az utcában?

Számtalan kérdés, válaszok nélkül.

Melléklet: Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2001. (III. 23.) önkormányzati rendelete és Szabályozási Terv

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7912468321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Polin 2017.08.20. 23:18:12

A Keleti pu. mögött, párhuzamosan a Verseny utcával van a Jobbágy utca. Keresek fényképet a 40 évvel ezelőtti - azóta már lebontott - házairól.

amier 2017.08.21. 10:46:47

Ennyink van csak:
mierzsebetvarosunk.blog.hu/2017/04/05/jobbagy_utca_5_9
Illetve még a verseny utcát érdemes átnézni ebben a rovatban:
mierzsebetvarosunk.blog.hu/2015/02/27/utcak_hazak_terek

a Szerk.
süti beállítások módosítása