A mi Erzsébetvárosunk

Péterfy Sándor utca 8/20. - kórház

2017. április 23. - amier

A Bethlen Gábor teret környező telkek felvásárlása után a Magánalkalmazottak Biztosító Intézetének épületegyüttese két ütemben épült: először 1931-1932 folyamán a kórház és a rendelőintézet a Péterfy Sándor utcai front bal oldalán, Hültl Dezső funkcionalista tervei szerint, illetve a kiszolgáló épületek az udvarban (Hegedűs Ármin), majd 1940-1942 között a MABI-székház a Péterfy utcai terület jobb oldalán, Hidasi Lajos tervei alapján.

peterfy_korhaz1.jpg

Ez utóbbi olyan pontosan követi Hültl koncepcióját, hogy a tíz év különbséggel épült két rész egyetlen épületnek tűnik. A bal oldali rizalit alsó három szintjén a rendelőintézetet, a felső szinteken a kórház osztályait helyezték el. A rendelőintézet magasföldszintjén üveg- mennyezettel fedett, galériás csarnokból nyílnak két szinten az orvosi rendelők. A kék mázas Zsolnay-kerámia burkolatú homlokzatát ablakok és erkélyajtók tagolták egyenletes kiosztásban, a déli homlokzatnak az üvegmellvédű vasbeton erkélyek adnak vízszintes tagolást. Eredetileg Teschauer-rendszerű faablakai voltak, a magasföldszinten Chronálium fehérfém üvegfalakkal. A lépcsőházak üvegbeton falakon át kapták a megvilágítást.

peterfy_korhaz2.jpg

Bory Jenő és Pásztor János négy szobra a rendelő bejárata fölött a homlokzaton, Liszkói Kováts Zoltán márvány szobra a székház díszterme előtt, Boldogfai Farkas Sándor egy-egy szoborcsoportja pedig a székház csarnokaiban látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7312446935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása