A mi Erzsébetvárosunk

Hernád utca 50.

2017. április 22. - amier

Haraszti Józsefné megbízásából 1907-ban Klimes Róbert építette – valószínűleg a tervező is ő volt – 3 emeletes eklektikus bérház. Tagolt, az íves záródású kapubejáró tengelyére szimmetrikus homlokzat. Díszítettsége alapján az első emeletre került a fő hangsúly az épületen, az angyalfejes díszítmény a legkiemelkedőbb elem a homlokzaton. A második emelet hasonló, de kissé visszafogottabb díszítésű. A legfelső szinten a díszítmények le- egyszerűsödnek jelzés értékű nyíláskeretezésre.

hernad50-1.jpg

hernad50-2.jpg

hernad50-3.jpg

A bérház földszinti falán jobboldalán több évtizede ott a kis fehér zománctábla: Kiss Vince fa- és csontesztergályos. A faesztergálás a ritka és kihalóban lévő mesterségek közé tarto- zik, csak hosszas keresgélés után található olyan szakember, aki még ezzel foglalkozik. Kiss Jenő műhelye 1936 óta működik a Hernád utca 50. szám alatt. Annak idején apai nagyapja kezdte itt a faesztergálást, és tudását átadta fiának, unokájának is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3412444983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása