A mi Erzsébetvárosunk

Dembinszky utca 47.

2017. április 20. - amier

1898-ban özv. Halász Zsigmondné megrendelésére épült 3 emeletes eklektikus lakóház. Tervezőjéről és építőjéről ugyan nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, de azt tudni, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1898-ban kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat. És nem érdemtelenül.

dembi47-1.jpg

dembi47-2.jpg

Ikerablakokkal egyedien tagolt, harmonikusan díszített homlokzat, a téglaberakásos legfelső emeleten füzér- és emberfej-díszítéssel. Az első emeleti ablakokat profilozott lemezen nyugvó oszlopszékes pilaszterek fogják közre, felettük félköríves szemöldök- párkányzat, köténydíszük balluszteres. Az oldaltengelyben nyíló félköríves kapunyílásban szépen faragott, fejdíszes kapu látható.

dembi47-3.jpg

dembi47-4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2512438803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása