A mi Erzsébetvárosunk

István út 45.

2017. április 04. - amier

A Cserhát utca (Cserhát u. 25.) és az István út sarkán álló 3 emeletes, díszes homlokzatú neobarokk bérházat 1896-ban Friedmann Adolf, a ligeti Ős-Budavár szórakozónegyedének egykori bérlője építtette. Tervezőjéről és építtető/kivitelezőjéről azonban semmit nem tudni, erre nézvést semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár.

istvan45-1.jpg

A ház homlokzatán több, díszes, „hasas” korláttal ellátott erkély látható, így a levágott sarkon is.  A homlokzatok pilaszterekkel és ikerablakokkal osztott, az emeleteken keretelt ablakok nyílnak. A különösen díszes első emeleti ablakokat profilozott lemezen nyugvó oszlopszékes, dór jellegű pilaszterek fogják közre, felettük íves szemöldökpárkányzat (benne kagyló- és angyalfej-díszítés), köténydíszük balluszteres. A földszintjén kapu- és üzletnyílások láthatók.

istvan45-2.jpg

Ezen a sarkon (úgy a '40-es évek második felében) az illatszerbolt helyén volt különben a Richter-féle nagy drogéria, amely arról vált nevezetessé, hogy egyik kirakat-beugrójában folyamatosan ismeretterjesztő filmeket vetítettek. Később itt nyílt meg a Trabantosok egyik legkedveltebb boltja, ahol 8.000-10.000 Ft volt egy új motor a nyolcvanas években, és alig egy óra alatt a helyszínen be is szerelték azt. Helyén most egy kft. hirdeti digitális irodatechnikáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5912400987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása