A mi Erzsébetvárosunk

István út 19.

2017. április 04. - amier

1890 körül épült – mára már eléggé megkopott – homlokzatú kétemeletes eklektikus lakóház a Nefelejcs utca (Nefelejcs u. 33.) és az István út sarkán. Tervezőjéről, építőjéről és építtetőjéről semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár.

istvan19-1.jpg

istvan19-2.JPG

Békés Pál (1956-2010) író, drámaíró, műfordító, egyetemi tanár ebben a házban született. Emlékére az önkormányzat 2010-ben emléktáblát avatott szülőházának falán.

***

Csikágó Magyarországon? Képzeljék, van! Ez Budapest Vll. kerületének négy utcája által határolt kis városrésze, nem messze a Pályaudvartól. Itt játszódik Békés Pál huszadik századi krónikája, a (gang)regény, amely igazából hat novella fűzére. És mi köti őket össze? A gang! A körfolyosós bérház az Erzsébetvárosban. Minden szereplő innen indul, és ide érkezik haza, teljen el akár száz év is. A milleniumtól rendszerváltozásig telnek - múlnak az évek, de Csikágóban semmi sem változik. A Tulipán presszó ugyanott van, és a dobozos Vicián is, aki az utcasarkon Csillag cipőpasztát és cipőfűzőt árul, bár mindkét lába hiányzik, meg persze Laja az újságárus, dr. Puszin, aki a kerület krónikása, a káposztaszagú lépcső- ház, a szőnyegporoló, az undok házmester, a kacér szomszédasszony, a Chicago- ból hazatért gazdagnak vélt rokon… Békés Pál humorosan, de nem gunyorosan mutatja be saját kis „hazáját”. Mintha mi is most lépnénk ki a házból, köszönnénk Dr. Kövcsesnek, megsimogatnánk a jeget hordó Gyuri ló hátát, kezet fognánk Sumin Vendel cipésszel, és énekelnénk a „negyvenhatos sárga villamoson” című akkori slágert. (Mócsán Krisztina)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7312399387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása