A mi Erzsébetvárosunk

Rottenbiller utca 33.

2017. március 26. - amier

A Mauthner Ödön számára épült nagykereskedés és az előkertes bérház által formált épületkomplexum az ipari építészet és a historizáló polgári építkezés egységének példája. A bérház ("A" épület) a Rottenbiller utcára nyílik, előkertes, historizáló stílusú, 1890 körül épült. A bejárattal szemközt áll a régi magtár ("F" épület), amely kétszintes, és 1893-ban már állt, akárcsak a "B", "C" és "D" épületek.

rotten33-1.jpg

rotten33-2.jpg

A "B" és a "C" jelű épület egyaránt háromemeletes, iroda és magosztályozó, valamint a postázó működött bennük. Az udvart keresztben a "D" épület zárja, ez volt egykor a magtisztító ház. Az udvar oldalhatárán a hatszintes, új magtár ("E" épület) húzódik. Ez a modern építészet előfutárának tekinthető épület 1910/11-ben készült el Hanatschek Emil tervei szerint, Wellisch Andor és Gyula kivitelezésében. 

rotten33-3.jpg

rotten33-4.jpg

A komplexum bejárata a Rottenbiller utcára néző bérházból nyílik ("A" épület). A középső tengelyben helyezkedik el a nagyméretű kapu, felette báboskorlátos erkély látható. Az első emeleten az ablakok timpanonnal díszítettek, ezek csúcsát pánmaszkok törik meg.

Mauthner Ödön (1848-1934). Nevéhez a korszerű mezőgazdasághoz nélkülözhetetlen vetőmag termesztés és forgalmazás megszervezése fűződik. A gazdatiszt Mauthner külföldi eredmények hasznosításával honosította meg Magyarországon a jóminőségű vetőmag termesztésének technikáját, amellyel nagyban hozzájárult a magyar mezőgazdaság két világháború közötti eredményeihez.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3512371159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása