A mi Erzsébetvárosunk

626. Hirtelen felbuzdulva (1)

2017. február 05. - amier

„A lakók nem sírnak a bezárás miatt, de csak törvényes eljárás megengedett.” 

Első blikkre úgy tűnhet, hogy az önkormányzat most hirtelen meghallotta és komolyan vette Belső-Erzsébetvárosban (a bulinegyedben, ha úgy tetszik) a lakók évek óta hangoztatott panaszát és lépett egyet szórakozóhely ügyben. Merthogy a helyzet már jó ideje elmérgesedett és elharapódzott a vita a lakosok és a vendéglátóhelyek között. Az itt élők normális, élhető környezetet szeretnének, a romkocsmák meg mostanra népszerű – bár többször kritizált – turistacélponttá váltak.

kocsmaterkep1.jpg

Most az önkormányzat építészeti irodája a lakóknak kedvez, ugyanis egy romkocsmát az önkormányzat határozata szerint 90 napra be kell zárni – írja a Pénzcentrum. A cikkben nem nevezik meg a helyet, csak annyi derül ki, hogy egy üres telken üzemel, melegkony- hával. Az önkormányzat a határozatában kifogásolta az ideiglenes épület méretét – a jogszabály szerint legalább 15 méter magasnak kellene lennie – és ennek a konténerekből felépített nyitott kerthelyiség nyilván nem felel meg. A másik probléma – szintén a határozat szerint – a konyha kéményének magasságával volt. (Megj.: a tulajdonos szerint az engedélyek kikérésekor is tudták a hivatalban, hogy nem megfelelő magasságú az épület, mégis megkapták az engedélyt, évekkel ezelőtt.)

Az építésziroda a lapnak nyilatkozva még két további indokkal árnyalta a képet:

  1. a szórakozóhely nyílt terepen van, ezért a zaj intenzitása erős, ami fokozottan zavarja a környék lakóit,
  2. és romlott a köztisztaság a nem rendeltetésszerű használat miatt (ezek az indokok nem szerepelnek a határozatban).

Az engedélyek évekkel ezelőtti kiadásakor azonban ezeket is tudnia kellett a hivatalnak, mégis kiadták az engedélyt, az engedélyeket. (A lap információi szerint ugyanis nemcsak egy, hanem akár öt kerthelyiség is érintett lehet az ideiglenes bezárásban – az előző indokok alapján.)

A Pénzcentrum megkereste az önkormányzatot, cikkük szerint azonban nehéz kiolvasni, milyen valós indokok állnak a hely(ek) bezárása és a nagyhirtelen felbuzduló önkormányzati szigor mögött. Főleg, hogy az önkormányzat évekig a füle botját sem mozdította a lakók folyamatosan ömlő panaszaira.

P.s.: Elhangzott olyan vélemény is, hogy az önkormányzat ezekkel a bezárásokkal most sem a lakóknak akar kedvezni, hanem az üres telkeket kívánja minél előbb, minél borsosabb áron értékesíteni. Ki tudja, de majd csak kiderül ez is. Meg csak úgy mellékesen az is, hogy most valamiért ugyan 5 vendéglátó helységet (ideiglenesen) bezárnak, de mennyi marad még ezen a csöppnyi területen: kettőszáz, háromszáz? Vagy még több?...

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8912184474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása