A mi Erzsébetvárosunk

Dózsa György út 66.

2017. február 02. - amier

1899-ben Schindler Károly és neje megrendelésére épült háromemeletes eklektikus bérház a Dembinszky utca (Dembinszky u. 51.) sarkán. Tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1899-ben kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta.

dozs66-1.jpg

dozs66-3.jpg

Szintvonalas homlokzat, kariatidákkal és zenélő angyalos stukkó-domborművekkel, az oszlop- és címerdíszes kapubejáró fölött és a homlokzat több részén kovácsoltvas erkélyek sorával. Belső terei elegánsak, a kis mélységű hosszúkás udvar különös térhatású, hosszabbik oldala lodzsás. A kapualj, a lépcsőház és az udvar is magas színvonalon készült.

dozs66-2.jpg

A Nyugat – e történelmi jelentőségű folyóirat – első két évfolyamát ebben a házban szerkesztették. Ekkor a főszerkesztő Ignotus, a szerkesztők pedig Fenyő Miksa és Osvát Ernő voltak. A szerkesztőség csak 1909 augusztusában kerül Erzsébetvároson kívülre a Rákóczi út VIII. kerületi oldalára, a 9-es számú házba.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2012175910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása