HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

  • Urmanczy: Itt lakott utoljára Fellner Sándor építész.1945-ben halt meg tüdőgyulladásban. (2018.01.14. 16:37) Akácfa utca 20.
  • amier: @Rugovicsvalagba: Ez igaz, de terveink szerint az új üzletház - fotókkal együtt - egy külön posztb... (2017.12.31. 02:13) Garay tér 20. - régi piac
  • Rugovicsvalagba: Még egy kép -az új épülettel- bele férhetett volna a poszt illusztrációi közé. (2017.12.28. 13:09) Garay tér 20. - régi piac
  • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2017.01.30. 18:00 amier

624. Múltidéző - Klauzál tér

Címkék: villamos dob utca klauzál tér csányi utca

És akkor most a közelmúlt tűnt idejéből ugorjunk át egy kicsit a távolabbi múltba: megint találtunk egy nagyon jó képet a Facebook-on, a Klauzál tér sarka látható rajta a Dob utca és Csányi utca találkozásánál az 1930-as évek végén. Előtérben a már korábban is emlegetett, egyszervolt 2-es villamos kanyarodik ki a Dob utcából a Klauzál térre, hogy majd a tér fái között haladjon tovább a Klauzál utcában a Rákóczi út felé. A villamos mögött lévő ház (Dob utca 46/A) szinte semmit sem változott napjainkra, de a közvilágítás annál többet: a kép jobb oldalán látható egy akkoriban még meglevő gázlámpa míves kandelábere.

klauzal_dob_sarok1940.jpg

dob46a_klauzal.jpg

A képen szintén felfedezhető SÖNTÉS (Klauzál tér 14.) később a "lépcsős" kocsma titulust kapta. Ami a funkcióját illeti, az nem változott: kocsma ma is, legfeljebb mindig új és újabb elnevezéssel. Csak annak idején kocsmább volt, mint most. Mellette balra, ugyanabban a házban egy „orth. kóser” baromficsarnok; átellenben (jobb oldalt), a Klauzál tér 13. számú sarokházban pedig egy patika működött. (A kép ismeretlen fényképész felvétele, a forrás Nagy Zsolt Levente magángyűjteménye.)

A villamos a hősi időkben még az Aréna (Dózsa György) út és a Lehel út sarkáról indult, végigzötyögött a Pozsonyi úton, majd a Nagymező utcán, aztán a Teréz-templomnál befordult az Akácfa utcába, ahonnan meredek jobb kanyarral ért ki a Klauzál térre. Innen a veszedelmesen szűk Klauzál utcán folytatta útját, a Rákóczi útra érve elhaladt a Corvin Áruház előtt, majd a Népszínház utca és a Tisza Kálmán (Köztársaság) tér következett, hogy végül landoljon a Keleti pályaudvarnál. Visszafelé aztán megismétlődött mindez, azzal a különbséggel, hogy a Belső-Erzsébetvárosban jobb megoldás híján a Nyár utcán és a Csányi utcán haladtak az ellenkező irányba tartó szerelvények. (N. Kósa Judit: Lelőhely - Az igazi 2-es villamos*)

A régi kettes valóban páratlan volt a maga nemében. Egy szem nyitott peronos kocsival lassan közlekedve kanyargott a szűk utcákban (Akácfa, Klauzál, Nyár, stb.) Aztán 1941-ben megszűnt a belső-erzsébetvárosi szakasz, de megszüntetése előtt még több felvétel készült róla, így megörökítették a Klauzál téren a kovácsoltvas rácsokkal szegélyezett vágánysza- kaszt is. (Manapság egy leaszfaltozott focipálya van a helyén). Sajnálatos módon a vonal forgalmát lebonyolító kocsik közül egy sem maradt meg.

*Az egyszer volt Népszabadság archívumában jelenleg újra lehet lapozni. Íme, a Lelőhely valaha volt összes része, ezen belül jelent meg N. Kósa Judit írása 2000. május 12-én a régi kettes villamosról. (Megj.: N. Kósa Judit Lelőhely-sorozata megjelent könyvalakban is.)

BBP

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1812169472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.