HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

  • Urmanczy: Itt lakott utoljára Fellner Sándor építész.1945-ben halt meg tüdőgyulladásban. (2018.01.14. 16:37) Akácfa utca 20.
  • amier: @Rugovicsvalagba: Ez igaz, de terveink szerint az új üzletház - fotókkal együtt - egy külön posztb... (2017.12.31. 02:13) Garay tér 20. - régi piac
  • Rugovicsvalagba: Még egy kép -az új épülettel- bele férhetett volna a poszt illusztrációi közé. (2017.12.28. 13:09) Garay tér 20. - régi piac
  • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2017.01.24. 18:00 amier

622. Megmarad a Péterfy

Címkék: kormány kórház egészségügy ellenzék civilek péterfy s. utca

Legalább is jelenleg úgy néz ki. De hogy is kezdődött ez az egész? Tavaly nyáron, az akkor még létező Népszabadság írt először a Péterfy és János kórház bezárásáról, más fővárosi kórházakat is érintő változásokról. Másnap ugyanott megerősítették, hogy a kormány elfogadta ezt a tervet. A Péterfy főigazgatója az újságból tudta meg, hogy mi lesz az általa vezetett intézménnyel, azaz, hogy a főváros egészségügyének átszervezése kapcsán a kórházat be akarja zárni a kormány – és az akkori terv szerint öt éven belül megszüntették volna itt (és a János kórházban) az aktív betegellátást.

A kerület lakossága, az intézmény dolgozói azonnal tiltakozni kezdtek az eszement döntés ellen, virágokat és mécseseket helyeztek el a kórház bejáratánál. Tiltakoztak a civilek és az ellenzéki pártok is a bezárás ellen, ami most már (remélhetőleg) túlhaladottnak tűnik. A hírek szerint ugyanis hamarosan elindul a fővárosi kórházak fejlesztése, és az első körben a Péterfyre költenek egymilliárdot. Így a mostani beruházással (és a mostani tervek szerint) megtartják az egyik legnagyobb budapesti egészségügyi intézményt, ahol évente több mint egymillió járó és 56 ezer fekvő beteget látnak el.

A Péterfy jelenleg az észak-pesti régió ( VI-VII-VIII-XVI ker.) általános, fekvőbeteg-szakellátását, gyermek és felnőtt szakrendeléseket végzi, közel 800 betegággyal, krónikus belgyógyászati és rehabilitációs osztályok működtetésével, járóbeteg-szakrendelésekkel. Erzsébetváros önkormányzata 1990-től rendszeresen jelentős anyagi segítséget nyújtott a kórházi berendezések megvásárlásához, nagy hangsúlyt fektettek a kórház mindenkori segítésére.

Sásdi Antal, a kórház főigazgatója arról is beszámolt, hogy a pszichiátriai ellátás fejleszté- sére uniós forrásból 400 millió forintot kapnak, ebből az Alsóerdősor utcából a Péterfy Sándor utcába költöztetik a pszichiátriai osztályukat, költségvetési támogatásból pedig 290 milliót költhetnek arra, hogy ezzel együtt a toxikológiát, valamint további 100 milliót arra, hogy a többi osztályt is a központi telephelyre költöztethessék. Emellett 205 milliót nyertek el az év végi konszolidációs pályázaton. „Nyugodtan mondható, hogy a Péterfy jövője anyagi szempontból is megoldott” – nyilatkozta még a lapoknak.

Úgy látszik, mégis érdemes felemelni a szavunkat, tiltakozva az eszement döntések ellen.

Devosa Gábor és Kispál Tibor önkormányzati képviselők

P.s.: A fővárosi kórházak az elmúlt években elmaradt korszerűsítésére idén rendelkezésre álló 11,1 milliárd forint uniós forrást már szét is osztották a kórházak között. A központi büdzséből a fejlesztésre szánt ez évi 40 milliárd forintos keret felhasználása azonban csak azután kezdődhet meg, hogy a kormány márciusban jóváhagyja az Egészséges Budapestért program következő szakaszát – írja minderről az Index.

***

Mindeközben Budapesten szmogriadó van, csütörtökig biztos nem használhatók a kizárt autók, és nem várható ingyenes BKK sem. Tarlós István hétfőn reggel azt mondta, reméli, hogy csütörtöktől enyhíthetnek a közlekedési korlátozáson. (Minden, amit tudnod kell a főváros szmogrendeletéről). Szintén hétfőn Botka László polgármester is szmogriadót rendelt el Szegeden. A döntés értelmében Szegeden átmenetileg nem közlekedhetnek a kétütemű járművek és az 5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek. A szegediek viszont ingyen utazhatnak a tömegközlekedési járműveken.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3112150969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.