A mi Erzsébetvárosunk

618. Választás előtt

2017. január 12. - amier

Megérkezett a hó, és bár kicsit enyhült a fagy, a télnek nincs vége – de még mindig nem tudni, hogy milyen intézkedéseket tett az önkormányzat annak érdekében, hogy emberek ne fagyjanak meg az utcán (nappali melegedő, teaosztás, éjjeli szállás). Annyi biztos azonban, hogy most szombatra az MSZP melegétel-osztást szervezett a rászorulóknak az ország 19 helyszínére, köztük az Önkormányzat épülete (Erzsébet körút 6.) elé – részletek a poszt végén. De térjünk vissza az eredeti, a címbéli témánkhoz: pár napja a Népszavában jelent meg egy cikk „Választás, előválasztás” címmel. A teljes cikket nem értékelve, néhány felvetésre mindenképpen oda kell figyelni.

valasztasok.jpg

Három kérdésből indul a szerző:

  • legyőzhető-e a Fidesz demokratikus úton?
  • le lehet-e váltani demokratikus módon a nem demokratikus hatalom által bebetonozott tisztségviselőket?
  • visszaszerezhető-e demokratikus eszközökkel az a sok ezermilliárd forint, amit adónkból és az uniós támogatásból „törvényesített” – de a demokratikus gondolkodás számára elfogadhatatlan – jogszabályokkal osztogattak?

Az elsőnél a válasz: igen, ha a teljes demokratikus oldalban gondolkodunk. Abba beletartozik minden olyan választó, aki nem a Fideszre és nem a Jobbikra szavaz.

A második és harmadik kérdésre bonyolultabb a válasz. Egyet lehet érteni a szerzővel, hogy az eddigi hét választás tapasztalatai alapján nem lehet a szokott, lazára fogalmazott programokkal hitelesen fellépni. Ennél sokkal konkrétabb, számon kérhető vállalások kellenek. Ebbe az irányba már voltak lépések, amikor az MSZP és más ellenzéki pártok olyan törvényjavaslatokat nyújtottak be, amiket hatalmon is bevállalnának. Ezeket minden lényeges területre ki kell bővíteni és rendszerbe foglalni. Azt tudjuk, hogy a választók általában nem olvasnak programokat, de hitelesség nélkül nincs győzelem. Amikor egyesek garanciákat kérnek az ígéretek beváltására, nem szokták pontosítani, hogy mit is értenek ez alatt. A fentiek és a következők segíthetik a hitelességet.

Az embereket nem általában érdekli a demokrácia, az Európai Unió, az oktatás, az egészségügy. Azt akarják tudni, hogy nekik elfogadhatóbb lesz-e az életük. Bele értik a munka biztonságát, a lakhatás biztonságát, a szociális biztonságot, az egészségük megóvását, gyerekeik, unokáik oktatási lehetőségét és a közbiztonságot is. Az előkészítés során ezekből is törvénytervezetek kell foglalni.

Mindennek az alapja az új alkotmány és választási törvénycsomag. Az MSZP-nek van javaslata arra, hogy az alkotmányt és a választási törvényeket előre ki kell dolgozni, amit a választás után az új országgyűlés elfogad, és népszavazás megerősít. Mivel az új parlamentbe bejutók ezzel a csomaggal is kampányolnának a választásnál, nyilván ebben is megkapják a támogatást. Ezzel az összes bebetonozott tisztségviselő megbízatása megszűnik, lehet az alkotmány alapján újakat választani. És lehet kormányt alakítani.

Vita van abban, hogy az új országgyűlés csak „alkotmányozó” legyen és azonnal kövese egy új, demokratikus választás vagy a fenti előkészítés elegendő felhatalmazás a négy éves kormányzásra. Mindkét megoldás mellett és ellen vannak érvek, erről a számba jöhető feleknek a hátérben egyezséget kell kialakítani. Vita van az előválasztás ügyében is. A MSZP javasolja, hogy legyen, mások mellette vagy ellene vannak.

A média arról szól, hogy milyen személyi elképzelések vannak, arról nem, hogy milyen lenne az új, negyedik köztársaság.  Erről kell rajtuk keresztül a választókat tájékoztatni. Akkor a választók is bátran szavaznak a változás mellett.

Gergely József

***

Segítsetek egy megosztással, hogy minél több embernek segíthessünk! Január 14-én (szombat) 11.00 és 14.00 óra között az önkormányzat épülete előtt tartjuk az újév első ételosztását rászorulóknak. A tavalyi évben ugyanezen a helyszínen havi rendszeres- séggel közel 5000 adag étel fogyott el. Most szombaton több mint 800 adag meleg étellel várunk mindenkit – és nem csak kerületieket. (Elvitelre is van lehetőség.) Minden megosz- tást és információtovábbítást köszönünk! (Devosa Gábor és Kispál Tibor)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3412121049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása