A mi Erzsébetvárosunk

609. Parasztvakítás

2016. december 16. - amier

A Városligetben elkezdték átültetni a fákat – írja az Index tegnapi cikkében, ennek apropóján ejtsünk még pár szót a városligeti faátültetéses ígéretekről, meghogy az ilyesmi hogyan is szokott sikerülni. A munkálatokat különben a Ligetvédők próbálták akadályozni, a civilek, ligetvédők és a szakemberek ugyanis erősen kételkednek a fák átültetésének sikerességében. És nem véletlenül és nem is alaptalanul.

faatultetes1.jpg

Átültetés a Köztársaság téren (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Szerintük a Ligetben elkezdett „famentés” kamu, eleve csak bizonyos típusú és vastagságú fáknak van valamennyi esélyük, csoda nem várható. Példaként említik az egykori Köztársaság – manapság II. János Pál pápa – téren átültetett és pusztuló fákat, ahol a Főkert szerint 8, helyi lakosok szerint viszont mindössze 3 élte túl a „költöztetést” abból a 11 közepes méretű fából, amelyet a 4-es metró építése idején földlabdástól ültettek át. Mindez kiderül  egy korábbi, még a nyáron íródott cikkből. (Szép történet az átültetett fák beazonosítása is, feltétlenül tessék elolvasni az Index cikkének két frissítését is…)

Nos, a fenti számokat elnézve, nagy esély van rá, hogy – sok százmillió forintért – száz átültette fából jó esetben olyan 20-25 meg is maradjon. Persze, a kisebbje. Szép kilátások, sz@r esélyek. Nem megoldás, de legalább drága. Parasztvakítás.

A napok óta a Városligetben zajló gépi faátültetésekre közleményben reagált a Greenpeace magyar irodája: a környezetvédő szervezet világos, logikus okfejtése nyomán a faügyben laikus számára is nyilvánvalónak tűnik, hogy az átültetett fák aligha élik túl a beavatkozást, s ebben a formában ez tényleg nem más, mint különösen drága fakivágás. Ettől persze egy percig sem fognak felhagyni a baráti tévékben jól mutogatható gyakorlattal, meg különben is: a NER száguldó naszádja csak nem fog megtorpanni, holmi mikorrhiza, avagy gyökérkapcsoltság miatt. Egy átültetésbe belepusztult fáról pedig – a klasszikus Monty Python-szkeccs nyomán – még egy jó ideig állítható, hogy nem is halott, csupán mélyen alszik. (Magyar Narancs)

A faátültető cég az eddigi külföldi és budapesti (állatkerti) tapasztalataira hivatkozva azt állítja, hogy az átültetett fák túlnyomó többsége a Városligetben is átvészeli a sokkot. A Greenpeace és Bardóczy Sándor tájépítész azonban nem ilyen optimista. Több helyen is egybecsengő listát állítottak fel, amiben az szerepel, hogy

  1. egy 20 évnél idősebb fa átültetéséhez minimum két évre van szükség.
  2. Az előkészítés nélküli faátültetés valójában egy nagyon drága fakivágás.
  3. Egy 20 évnél idősebb fa átültetőgéppel nem átültethető
  4. Az idős fát csak vegetációs időszakon kívül, nyugalmi állapotban lehet átültetni.
  5. Az átültetett fát minimum 3 évig kell utógondozni, tápoldatozni.
  6. Az átültetett fát nem lehet építési területre vagy bontásra váró épületek mellé helyezni.
  7. A Ligetben zömében 35 év fölötti fák vannak. Ne próbáld meg őket átültetni, mert ez biztosan nem fog sikerülni.

Átültetett fák a Városligetben - Galéria (Index)
A Ligetvédők 12 kérdése a városligeti faátültetésekről (Facebook)

***

És akkor itt van még egy korábbi bejegyzés a Városliget fb-oldaláról: „Érdekes kérdés, vajon miért hagyja a budapestiek egy része az orránál fogva vezetni magát a Ligettel kapcsolatban. Valószínűleg a legfőbb ok, hogy csak kevesen veszik a fáradságot, hogy megértsék az ellenzők érveit. Nekik ezt a cikket most végig kéne olvasni. Vélemény nincs benne, csak számok és tények.” (Tamás Bence Gáspár a 444.hu-n: Így trükköznek a számokkal a Liget projektnél)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr312052335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkkzol 2016.12.17. 10:48:35

Az meg nem parasztvakítás hanem idiotizmus, hogy pár félig pusztult fa akadályozzon egy városrendezést! Követeljék és számolgassák inkább a kivágott fák dupláját!

fda 2016.12.17. 11:11:16

@bkkzol: A fák azon embertársaink számára is előállítják az élethez szükséges minőségű levegőt, akik szerint csupán városrendezési kérdés, hogy kivágjuk-e őket.

Persze, ahol elkerülhetetlen, ott lehetne azon gondolkodni, hogy 1 komoly fa helyett ültessünk mondjuk 100 csemetét, ami pár év múlva már annyit fog érni, mint az az egy, de ebben a történetben nem erről van szó.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.12.17. 12:08:11

öreg fa átültetése valóban erősen 2esélyes+ktges

szerintem meg sem próbálják, ha nincs a habverés

ennek ellenére a kádári hangulatú ligetnek nem árt az átalakítás

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.12.17. 12:13:26

@fda: 'A fák azon embertársaink számára is előállítják az élethez szükséges minőségű levegőt, akik szerint csupán városrendezési kérdés, hogy kivágjuk-e őket.'

Már egy budapesti sem élne, ha a helyi fák levegőjétől függne..:)

Illik ezt kontextusba helyezni...a mezőgazdaság átalakulása a rendszerváltás után tendenciaszerüen csökkentette a mg-i területeket, és növelte az erdőterületeket, ez máig tartó trend. A mélyponton a 80as években 13% erdőterület volt ez ma már 23% és nő, az EU is támogatja a visszaerdősítést.

ostvan1 2016.12.17. 12:29:53

Az átültetett fáknak akkor van túlélési esélye, ha intenzív öntözést kapnak . Igen, TÉLEN IS!

lutria 2016.12.17. 12:36:48

Nálunk 1.5 éve újították fel a kerület főterét,fákat kivágtak,ültettek helyettük másikat-a héten láttam hogy vagy 30db-ot hoztak megint mert annyi kipusztult...

kulcsar2011 2016.12.17. 13:38:01

Itt 60-80 (akár 100 éves fákról is szó van). De ahhoz, hogy egy mostani 60 éves fa ugyanúgy nézzen ki, most már 80-100 év is szükséges.

bkkzol 2016.12.17. 13:44:06

@fda: Ez a 1:100 arány kicsit eltulzott. Tudnod kell, hogy mostanság vannak előnevelt, több éves facsemeték. Nem szükséges a magról vetett pálcikából kiindulni, vannak karvastagságú nagy "csemeték" amiket nagy biztonsággal lehet ültetni.

bkkzol 2016.12.17. 13:47:30

@lutria: ja a nagy környezetvédők meglátogathatnák locsolásra is a facsemetéket nem csak kiláncolva, hisztizve lehet tenni a fákért!
Tudom! A köztereseké lenne a locsolás feladata is , de nem habzó szájjal kellene műsorozni ha látják a kiszáradó fákat...

polgári kór 2016.12.17. 13:56:47

@bkkzol: Ha egy fa azért szárad ki, mert a gyökérzete sérült (ez gyakori nagyobb fák átültetése után) azt már öntözheted.

Különben 1etértek.

fda 2016.12.17. 13:58:51

@bkkzol: Jaja, én sem 30 centis magoncra gondoltam, mert akkor egymilliót írtam volna 100 helyett :-)

Mindegy, csak sok legyen! A fák nagyon hasznosak. Én a saját kertemben mindent megteszek, hogy lehetőség szerint minél több legyen, ez a dolga a városoknak is.

fda 2016.12.17. 14:00:58

@Tiszteltetem Brüsszelet: Nem tudom, hol van Magyarországon az ország területének 10%-át érintő erdősítés, mindenesetre a városainkban inkább az látszik, hogy bárhova fontosabb egy parkoló, vagy egy kövezett tér, mint egy park. Ennyiben is fejlettebbek vagyunk pl. a folyamatosan romló Londontól.

bkkzol 2016.12.17. 14:01:14

Nagyon helyes. Nekem egy kis szőlőm van. Ott már 30-40 fát telepítettem. Gyümölcsfa , de az is jó... szerintem.

bkkzol 2016.12.17. 14:04:23

@polgári kór: Igen, én se a 20-30 éves fákra gondoltam. Azokon valóban nem segít a locsolás... esetleg a szenteltvíz :-)

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.12.17. 14:28:34

@fda: Hát nem a városokban.....:) Ez az elmúlt 30 év eredménye, és szerintem folytatódik, mert a telektulajdonosnak sokszor nagyobb eu-támogatás jár az erdősítésért, mint ha termelne a földjén.

A városokba nyilván minnél több zöld, annál jobb, ezzel nehéz lenne vitatkozni.

Ha szép zöld városra vágysz, ami nem is méregdrága, kukkantsd meg Prágát. Persze a pesti belváros alap-adottságai olyanok amilyenek, az is gyönyörü, de ott nemigen van hely parkoknak.

2016.12.17. 15:25:32

Mar megint a fakon rugoztok, a fakert tntettek, meg odakotozitek magatokat blablabla. Az emberek meg nem szamitanak. Nemigen latom, hogy sajtoszabadsagert, hajlektalanokert, betegellatasert stb is ugyanilyen vehemenciaval kuzdenetek. Szanalmas.
süti beállítások módosítása