A mi Erzsébetvárosunk

606. Az első épkézláb ötlet

2016. december 07. - amier

Ha minden jól megy, csakcsak lecsendesül a karácsonyi Erzsébet-utalványok körüli eszeveszett kavarás, a Magyar Posta fogja végül is kivinni azokat. Annak ellenére, hogy nem is olyan rég, még Kósa Lala, a NER esze és a Fidesz frakcióvezetője a TV2 stúdiójában azzal érvelt, hogy „Mivel a postás hozza a nyugdíjat, ha ő hozza ki az ajándék Erzsébet-utalványt is, akkor az a képzet keletkezhet, mintha ez egy rendszeressé váló juttatás lenne. Még a látszatát is kerülni kell, hogy minden hónapban jár majd”. (Mert ugye a nyugdíjas hülye, és még azt hinné, hogy mától itt a Kánaán, és ami jut, az jár is…)

erzsebet_utalvany.jpg

Fotó: HVG

Aztán most mégis a postás viszi ki azokat a nyomorult utalványokat. Egyetlen jó hír az egész cirkuszban, hogy lehet hogy a kétfarkúak meghekkelik a kormány akcióját. Az egész ugye kezdődött azzal, hogy Orbán Viktor bejelentette, karácsony előtt, de legkésőbb a két ünnep között minden nyugdíjas kap 10 ezer forintnyi utalványt. És mivel szerinte karácsonyi gesztusról van szó, nem akar vitát nyitni arról, ki kap több, ki kap kevesebb pénzt, inkább minden nyugdíjasnak adnak. Akár szüksége van rá, akár nincs. Azaz, például az o.gy. képviselőknek is jár a kormányfői kegy.

Ezzel szemben a Kétfarkú Kutyapárt a 10 ezer forintokat begyűjtené a tehetősebb, nem rászoruló idősektől és a mélyszegénységben élő családoknak osztanák ki. Így aztán azok kapnák meg a pénzt, akiknek tényleg szüksége van rá, nem pedig a Harrach, Kurrach, Lezsák, Rubovszky, vagy éppen Hoffmann Rózsa. A párt tegnapelőtt a Facebook oldalán tette közzé ezt a levelet:

Javaslatom a következő: a miniszterelnök nagyvonalú karácsonyi 10 000-es utalványára – valószínűleg – sokkal nagyobb szüksége lenne a mélyszegénységben élő családoknak, mint azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek magas nyugdíjuk van, vagy még tudnak dolgozni a nyugdíj mellett. Ez utóbbiak közé tartozom én is.

Ha a kétfarkú kutyák meg tudnák szervezni az utalványok begyűjtését azoktól a nyugdíjasoktól, akiknek ez az összeg nem hiányzik, vagy úgy érzik, hogy a miniszterelnök ne tetszelegjen a jóságos télapó szerepében az adófizetők pénzéből, vagy egyszerűen csak hányingerük van a szavazatvásárlási akcióktól, – és azután a kétfarkúak szét is tudnák teríteni ezt a pénzt a rászorult családok között, én máris felajánlom az én utalványomat.

Ennyi.  Nem tudom, hogy ilyen rövid idő alatt megvalósítható-e, de hogy ez az első épkéz- láb ötlet ebben az egész utalványos osztogatásban, az egészen bizonyos.

Devosa Gábor

P.s.: A tízezres Erzsébet-utalványokkal egyébként az utalványt forgalmazó cég is jól jár. A Magyar Nemzet számításai szerint ugyanis az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. csaknem kétmilliárd forint extra bevételre tehet szert a kormány karácsonyi ajándékának köszön- hetően. Azt egyelőre nem tudni, hogy mire költik a pénzt, a lap erre vonatkozó kérdéseire ugyanis nem érkezett válasz.

***

Mielőtt teljesen beletekerednénk abba, hogyan jut el az Erzsébet-utalvány a nyugdíjasok- hoz, a lényeg, hogy a kormány maga is kimondja, hogy 1) itt nem jog keletkezik, hanem ez egy politikai adomány, 2) választás előtt is lesz meglepetés; szavazatvásárlás bejelentve, 3) bár minél magasabb a nyugdíjösszeg, annál kevésbé érződik a plusz 10 ezer forint, és annál fontosabb lenne a kisebb nyugdíjakkal rendelkezőknek, hogy többet kapjanak, a kormány- nak esze ágában sem volt differenciálni, mert: lásd a 2) pontot. (via - Lakner Zoltán)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3112031201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása