A mi Erzsébetvárosunk

Madách tér

2016. november 28. - amier

Erzsébetváros központjának 1935-1938 közötti rendezése nyomán létrejött tér, eredeti elképzelés szerint a majdani városháza előtti tér – a Fórum – egyik fele. Nevét 1938 óta viseli. 1937-ben kezdődött meg az Erzsébet sugárút, ill. rövidített változatának (csak a Nagykörútig vezetve), a Madách Imre sugárútnak az építése a Király utca-Dob utca közötti Károly király úti területen, ahol a 30 éves építési tilalom miatt kis házak sorakoztak.

madach_ter0.jpg

Az első fázisban épültek meg a híres-hírhedt, diadalívszerű Madách-házak, melyek a sugárút Károly körútra történő díszes kivezetéséül szolgáltak. Ezt az első fázist – a világ- háború és a pénzhiány miatt – már nem követte második. A sugárút 100 méteres szakasza ma is ott árválkodik a Károly körúttól a Rumbach Sebestyén utcáig. A teret 2014 őszére teljesen felújították és átépítették, az addig ott lévő elhanyagolt parkoló megszűnt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7612005180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása