A mi Erzsébetvárosunk

603. Milyen lehet egy temetés?

2016. november 28. - amier

Egy temetés mindig szomorú esemény. Sok féle lehet: koporsós, urnás, szórásos, ki mit tart elfogadhatónak. Nemrégen Magyarországon is nagy vihart váltott ki a Vatikán új szabályozása. Ugyanis a hírek szerint a Vatikán nem akarja a hamvasztásos, szórásos temetést. Szerintük a koporsós temetés illik a katolikus szokásokhoz. Nem akarunk abban állást foglalni, hogy ki milyen temetést válasszon halála utánra magának, vagy mit válasszanak a hátrahagyottak. Mindenesetre néhány napig nagy vitákat kavart az ügy.

temetes1.jpg

A Magyar Narancs is fontosnak érezte a témát és megkérdezett egy teológust. ("Az üdvös- ség szempontjából csekély jelentőségű” Mártonffy Marcell teológus, irodalomtörténész, MN 2016/46.) A nagyon érdekes interjúnak csak a végét idézzük: 

"Én az egyházi mentalitásból az együttérző felfogást hiányolom, tehát annak következményekkel terhes tudatosítását, hogy a hamvasztás a szegénység kényszerű megoldása is lehet. De ez konkrét segítség formáját is ölthetné. Az egyház milliárdokat kap az államtól például ingatlanok építésére vagy restaurálására abban a reményben, hogy a következő választásra több embert elvisz és megmondja, melyik pártra kell szavazni. Ebből fordíthatna arra is, hogy nemcsak a szertartásért nem fogad el pénzt, hanem a rászorulóknak kifizeti a temetést szociális alapon, vagy legalább hozzájárul, a szegényeket segítve.”

Ehhez képest a mai magyar kormány nem tett le a szociális temetésről, csak halasztja évről évre. Arról meg nem hallani, hogy a magyar katolikus egyház megfontolná a teológus tanácsát. A hívők meg oldják meg azt az ellentétet, ami a saját lehetőségeik és az egyház véleménye között van.

Gergely József

***

A szegénység egyre inkább megmutatkozik a köztemetést kérő családok számában. Az átlagosan 300.000.- Ft összegű kiadást a lakosság jókora része nem tudja vállalni. A köztemetések nagymértékű terhet rónak az államra, ezért a Belügyminisztérium 2013-ban javaslatot készített a költségek csökkentésére. Ezt a kormány elfogadta, így elkezdődhetett a jogszabályi előkészítés. Az eredeti tervek szerint szociális temetés csak akkor járna, ha az eltemettető személyes közreműködést vállal a temetési procedúrában. Halottat mosdat, ravataloz, búcsúztat, valahogy leengedi a koporsót az általa megásott sírba és hantot készít.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7812006586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása