A mi Erzsébetvárosunk

Dembinszky utca 41.

2016. november 26. - amier

1897-ben Freiberger Dávid nagykereskedő, építési vállalkozó megrendelésére épült 4 emeletes eklektikus bérház, tervezője és kivitelezője pedig Örömy József építőmester volt. Van olyan forrás, mely szerint eredetileg háromemeletesre épült, és a negyedik emelet csak valamikor később, ismeretlen időpontban került a házra.

dembi41-1.jpg

dembi41-2.jpg

A bérházat építtető Freiberger Dávidnak építési vállalkozói, továbbá asztalos-, lakatos- és ács-iparüzlete testvérével, Freiberger Sámuellel közösen (akinek illatszer- és festékkeres- kedő cége volt) volt bejegyezve az 1898-as Budapesti Czím- és Lakjegyzék szerint a Peterdy utcába. Mindemellett testvérével együtt a legnagyobb fővárosi adófizetők közé tartozott, többszörös háztulajdonos virilistaként. Igen sok ehhez hasonló bérházat építtettek, főleg Erzsébetvárosban és a Terézvárosban. Többségüket, ahogy ezt is, Örömy József építő- mester, építési vállalkozó és téglagyáros tervezte és építette számukra. Érdemes még megjegyezni Örömy tevékenységéről, hogy minden bizonnyal nem csak kivitelezője, de tervezője is volt több – a szokványos pesti bérházak átlagánál jobb színvonalat képviselő – bérháznak, melynek tervein az aláírását láthatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5511999124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása