A mi Erzsébetvárosunk

602. Testületi ülés után 9.

2016. november 25. - amier

Akkor most hosszabban az előző posztban beharangozott november 23-i testületi ülésről, ahol – sok más mellett – napirendre került a Dózsa György úton lévő házak és lakók ügye. Frakciónk "A VII. kerület Dózsa György út lakóházaiban élők védelme" címmel nyújtott be előterjesztést, ebben javasoltuk, hogy a Dózsa György úton, a Felvonulási térre tervezet 5, mélygarázsos épület építési munkálatainak megkezdése előtt a Polgármester, az Önkor- mányzat képviseletében tárgyaljon a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-vel, az illetékes Kor- mányhivatallal, az illetékes hatóságokkal, a megfelelő önkormányzati, állami szervekkel.

dozsa_gy_ut1.jpg

Ennek célja, hogy az eddig el nem végzett modellező hatástanulmányok miatt senkinek sincs ismerete arról, hogy a belvárosi kerületekben komoly kockázatot jelentő talajvíz áramlása, annak erőssége, iránya, a talajvíz szintje hogyan változik meg. Amennyiben megváltozik, az jelent-e kockázatot a Dózsa György úti házakra, ill. a kerület más házaira.

Attól, hogy Erzsébetváros Önkormányzatának hivatalosan nincs feladata és forrása ezt a komoly tanulmányt megfizetni, attól még a kerület vezetése ne tegye nyugodt szívvel karba a kezét! Kötelességünk feltáratni a talajvíz okozta kockázatokat, amelyek esetlegesen fel- merülhetnek az építkezés befejezését követően. Van kockázat vagy nincs?! Ha van milyen, mekkora a bekövetkezésének valószínűsége, mekkora a hatása, milyen távolságra lehet hatása az építkezéstől és milyen előfeltételekkel lehet lenullázni a kockázatok bekövet- keztének valószínűségét?

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. százmilliárdnyi közpénzzel rendelkezik, amely bőséges fedezet nyújt egy ilyen modellező tanulmány elkészíttetéséhez. A vitát követően a képviselő-testület egyhangúlag fogadta el határozati javaslatunkat. (És be fogunk számolni arról, hogy ennek nyomán a kerület vezetése megtette-e a szükséges lépéseket.)

Ezen kívül még két módosító indítványt adtunk be Devosa Gáborral. Az egyik az Önkor- mányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló önkormányzati rendelet. Javasoltuk, hogy a lakástulajdonosokhoz hasonlóan, egy összegben fizessék meg a bérlők a bérleti díjat. (Erzsébetvárosban a bérleti díjon felül, külön fizetnek a bérlők az osztatlan közös tulajdon takarításáért, a közös víz- és áram hasz- nálatért, ha van lift a lifthasználatért.)

A javaslatot a kerület vezetői, a Fidesz képviselői elutasították, amivel az önkormányzati lakásbérlőket továbbra is követhetetlen módon kötelezik olyan költségek fizetésére, amelyeket a bérleti díjban egyben kellene megfizetniük.

A másik módosító javaslatunkat is elutasították, amelynek a lényege az, hogy ha már az ország vezetése a gyermeket, unokát akarják kötelezni a szülők és nagyszülők gondozására a nyugdíj helyett, akkor joga legyen a gyermeknek az önkormányzati bérlakásába lakcím- kártyával bejelenteni a szülőt, illetve nagyszülőt. Különösen akkor, ha azok magukra maradtak, vagy betegek. Ezt a módosító indítványunkat újra benyújtjuk a soron következő képviselő-testületi ülésen!

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8711997048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garay Klára 2016.11.26. 06:37:04

Nagy tisztelet érte! Szívesen felajánlom azt a levelet, amit a Városliget Zrt-től kaptam, és kötelezettséget vállaltak benne arra, hogy felmérik a házak állapotát, azért, hogy később ilyen volt ilyen lett módon összehasonlítható legyen és megállapítható, hogy a keletkezett kár az építkezés kezdete előtt is ott volt-e vagy utána . sok sikert üdv garay.klara@upcmail.hu
süti beállítások módosítása