A mi Erzsébetvárosunk

Klauzál utca 30.

2016. október 28. - amier

Ez az art déco lakóház és kaszinó Román Miklós és Ernő tervei alapján 1924-ben épült Landesmann Simon gyógynövény-kereskedő és neje megbízásából. A bérház két utcára néz: a Klauzál utca felé ötemeletes, a Nyár utca felé négyemeletes. A homlokzat a földszinten és a galériaszinten vörös téglával borított, felette a sárga tégla borítja a falfelületet. Az első emeleten (ahol egykor a kaszinó működött) mind a hat tengelyen végighúzódó egyenes, nyitott erkély található, mellvéddel.

klauzal30-1.jpg

klauzal30-2.jpg

klauzal30-3.jpg

A kaszinó bejárata a Klauzál utcáról nyílt, az étterem és konyha a földszinten a Nyár utcai oldalon kapott helyet. A terveket a kivitelezés közben néhány helyen módosították: a két homlokzat első emeleti domborművei a tervek tanulsága szerint eredetileg aktot ábrázoltak volna. Néhány éve a Nyár utcai homlokzaton felújítást végeztek, melynek során az erkélymellvédeket kicserélték, de nem az eredeti mintájára. Jelenleg egyedi műemléki védettséggel érintett ingatlan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3711912803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása