A mi Erzsébetvárosunk

592. Dőljön össze a ház?

2016. október 26. - amier

Az október 23-i „ünnepi” megemlékezés és a Népszabadság megszüntetése, majd minapi eladása* után most térjünk vissza kerületünk mindennapi bajaihoz. Mert az van bőven, a Dob utcai gázcsákányozáson kívül is. Például itt van a szomszédunkban van a Városliget, a legnagyobb budapesti közpark. Erzsébetvárosiak tízezrei is idejárnak sétálni, pihenni, sportolni. Sok mindent lehet hallani, olvasni az ott készülő építkezésekről, hogy a 200 milliárdos beruházás miért lenne jó nekünk.

dozsa_gy_ut1.jpg

Most arról a konkrét problémáról lesz szó, hogy a Dózsa György út mentén a Műcsarnoktól az Ajtósi Dürer sorig nem csak épületek lesznek, de 3 szint mélységben lefelé is építeni akarnak. Mivel a talajvíz a Liget felől a Duna felé (azaz Erzsébetváros felé) folyik, ez a tervezett gát elzárja a víz természetes útját. A talajvíz új irányt fog keresni. A Dózsa György út lakóházai és a közvetlen közelükben lévő házak alatt a talajvíz szintje több méterrel csökkenni fog, megroggyanhatnak a házak. A talajvíz másutt meg emelkedni fog, veszélyeztetve a pincéket és áztatva az épületek falait.

A talajvíz kérdését csak annyiban vizsgálták 2014 tavaszán, hogy mennyire befolyásolja az építkezést. Mivel Erzsébetváros már nem tartozik a tervezési területhez, senki sem törődik a fentebb leírt veszéllyel. Amikor korábban a ligeti építkezés szóba került, Vattamány Zsolt polgármester azzal rázta le a kérdést, hogy a Városliget nem Erzsébetvárosban van, nem a mi ügyünk. Szerintünk meg nagyon is Erzsébetvárost is érintő ügy, hiszen lakóházak tucatjai sérülhetnek meg, a bennük lévő sok száz lakással együtt. A felelősség az önkormányzati vezetésé, hogy csendben szemléli a veszély kialakulását.

Gergely József

*A Mészáros Lőrinc érdekeltségének tartott Opimus Nyrt. tegnap bejelentette, hogy övé a Mediaworks részvényeinek 100 százaléka. Ezzel az ország egyik legnagyobb és legértéke- sebb kiadója került kormányközelbe. A friss Magyar Narancs részletesen foglalkozik az idáig vezető úttal. (Eladták a Mediaworksöt, avagy a Népszabadság bezárása)

***

Miközben Orbán mangalicaszerelője megvette a Népszabadságot, eladták a Népszavát (is), a liechtensteini székhelyű XXI Century Invest AG vásárolta meg a napilapot. Gál J. Zoltán mindenkit megnyugtatott. Ja, és nem fizetnek az újságíróknak a 168 óránál. Mi jöhet még?

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8411840695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása