A mi Erzsébetvárosunk

Wesselényi utca 52.

2016. október 23. - amier

A Hársfa utca (Hársfa u. 32.) sarkán álló épület – eredetileg 1874-ben Feszl Frigyes tervezte/építette – 2011-ben Mányi István terve szerint került bővítésre és átépítésre. Új épületnek azonban nem látni nyomát, úgy tűnik, az utca felől eredeti formájában állították vissza a Feszl Frigyes építette kétszintes iskolát, attól csak a téglavörös színben tértek el. Merthogy az utcafront legjelentősebb változtatása, a plusz két emelet nem látszik, azok egy meredek, cserépburkolatú tető mögé kerültek.

wess52-0.jpg

Az udvarra is két új szintet építettek, és az épület hátsó síkja is kijjebb került. Az új részeket és a hátsó homlokzatot négyemeletnyi magasságban üvegfal borítja. 2012 óta ez az épület a Zeneakadémia oktatás központja új tantermeivel, gyakorlószobáival és stúdióival. Itt dolgozik az egyetem vezetése, és itt zajlik az adminisztráció is. (A létesítmény Ligeti György kortárs magyar zeneszerző nevét vette fel.)

wess52-1.jpg

wess52-2_1.jpg

Eredetileg egyemeletes népiskola volt, később emeletráépítéssel bővítették. Népiskola- ként, ill. 1931-ig elemi iparos-tanonc iskolaként működött – ide járt például Kabos Gyula is – majd 1931-ben a Dobó Katalin Felső-kereskedelmi Leányiskola költözött ide. A második világháború éveiben a gettó Wesselényi utcai kapujának közelsége miatt nyilas és SS kaszárnya költözött a falak közé. A tanítás 1945 márciusában kezdődött újra az épületben. Az 1958/59-es tanévben a Munkaügyi Minisztérium 15. sz. Vámos Ilona Szakmunkásképző Intézete költözött a Wesselényi utca 52-be, amelynek neve az 1995/96-os tanévtől Modell Divatiskola Ruhaipari Szakközépiskola és Szakmunkásképzőre változott. A leromlott állapotú ingatlant részben EU-s forrásból, összesen 2 milliárd forintból újítják fel.

wess52-3_1.jpg

wess52-4_1.jpg

Az épület átfogó rekonstrukciója előtt homlokzatán egy, az antifasiszta ellenállás halottai- nak emléket állító tábla volt látható (a bejárattól jobbra), melyet 1996-ban állíttatott a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége. Az eredeti táblát a Gidófalvy Emlékbizottság kérésére az Emlékbizottság XIII. kerületi emlékhelyére helyezték át. 2015-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az épület rekonstrukciójához kapcsolódóan új táblát készíttetett a korábbihoz hasonló felirattal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3511832165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása