A mi Erzsébetvárosunk

Dembinszky utca 45.

2016. szeptember 24. - amier

1904-ben Zuckermann Gyula megrendelésére Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján épült 3 emeletes szecessziós lakóház, igényes pávamintás homlokzati díszítéssel. Annyit még érdemes megjegyezi, hogy építtető Zuckermann megbízásából ebben az időszakban több bérház is épült szerte Erzsébetvárosban, aki a lakások bérbeadásából húzott nem csekély jövedelmet.

dembi45-1.jpg

dembi45-2.jpg

Jakab Dezső (1864-1932) - Dolgozott Pecz Samu, Korb és Giergl irodájában, Francsek Imrénél a Fővárosi Mérnöki Hivatalban és Pfaff Ferencnél a MÁV magasépítési osztályán. Szabadkán – ahová rokoni szálak fűzték – sokat tervezett. Az Ezredéves Kiállítás tervező- irodájában vezető tervező volt, majd Lechner Ödön műtermében dolgozott. Nagy tanulmányutakat tett, bejárta egész Európát, hosszú időt töltött Konstantinápolyban és Athénban. 1897-ben társult Komor Marcellal, 1918-ig közösen készítettek minden tervet. Utána vejével, Sós Aladárral dolgozott együtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4911739567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása