A mi Erzsébetvárosunk

Wesselényi utca 32.

2016. szeptember 17. - amier

A Wesselényi utca és a Klauzál utca (Klauzál u. 27.) sarkán álló ötemeletes ház Ágoston Emil tervei alapján 1909-ben épült Polgár Károly számára. A sarokház mind a Klauzál, mind a Wesselényi utca felé meredek oromzattal zárul. Az épület síkjából kiugró zárterkélyeket a felső szinten faragott fadíszek keretezik. Az épületet érdekességét fokozzák a különböző romantikus részletmegoldások is.

wess32-1.jpg

wess32-2.jpg

Ágoston Emil több európai országban járt tanulmányúton, stílusára főként az észak-német építészet gyakorolt hatást. Ezen a Wesselényi utcai házon is az észak-német stílus jellegzetességei láthatók. Mára már az épület díszei alig vehetők észre, a faragott fadíszek állapotának sem kedvez a patina.

wess32-3.jpg

Ágoston (Adler) Emil (1876-1921) a budapesti Műegyetemen szerzett oklevelet 1899-ben. Tanulmányutat tett Olaszországban, majd Berlinben két, Párizsban egy évet töltött. Fő korszaka 1906 és 1911 közé tehető, irodája a Dorottya utca 9. sz. alatt működött. Stílusát az észak-német építészet befolyásolta; romantikus részleteket is alkalmazott. Számos tervpályázaton vett részt. 1919 után közös építészeti irodát nyitott testvérével, Ágoston Gézával és a Római-fürdő létesítményeit tervezte. Hollandiában is kapott egy megbízást fürdőtelep létesítésére, azonban a helyszínre utazása során, Berlinben meghalt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5011716189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása