A mi Erzsébetvárosunk

István út 28.

2016. szeptember 09. - amier

1897-ben Sauer Ármin fűszer- és lisztkereskedő megbízásából Szabó János építette ezt a 3 emeletes, téglaberakásos homlokzatú eklektikus bérházat a Murányi utca (Murányi u. 35.) sarkán. Tervezőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, de annyi tudható, hogy a Fővá- rosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1898-ban kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

istvan28-1.jpg

istvan28-2.jpg

Gyermekkorában itt, ebben a házban lakott és a közeli Városligetben nőtt fel Makláry Zoltán (1896-1976) Kossuth-díjas színész, a Nemzeti Színház örökös tagja. Makláry szülei szegények voltak, édesapja postás, édesanyja varrónő volt a háztartás vezetése mellett. Édesanyja a ház körül mindent maga csinált, kizárólag a mosáshoz vett fel mosónőt, aki szlovák származású volt. Édesapja nyugdíjaztatásakor szeszfőzdét létesített „Csikágóban”, a Városliget körüli külterületen. A kifőzés jól ment, viszont nagyon fárasztó volt és kevés anyagi hasznot hozott, ezért felhagytak vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6911690279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása