A mi Erzsébetvárosunk

Hernád utca 45.

2016. szeptember 09. - amier

1898-ban Hatvany-Deutsch József számára épült háromemeletes eklektikus bérház a Peterdy utca (Peterdy u. 22.) sarkán – részlegesen egyszerűsített, lecsupaszított homlokzattal. Tervezőjéről és építőjéről semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár.

hernad45-1.jpg

hernad45-2.jpg

Hatvany-Deutsch József (ifj. hatvani Deutsch József, 1858-1913) a bécsi Hochschule für Bodenkulturban tanult. 1884-ben lett a „Deutsch Ig. és Fia” vállalat társtulajdonosa, 1888-tól a hatvani cukorgyár vezetője. Sógorával és unokatestvérével, Deutsch Sándorral apáikhoz hasonlóan osztották fel a családi vagyon intézését: ifj. József – ahogyan előtte apja, Deutsch Bernát – elsősorban a családi vállalat ügyeit intézte. Több cikket írt a hazai sajtóba a cukoripar helyzetéről. Apja halála (1893) után unokatestvére és sógora, Sándor üzlettársaként gazdálkodott. 1910-ben az uralkodó báróvá és a főrendiház tagjává emelte.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7211689995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása