A mi Erzsébetvárosunk

573. Kisdiófa utcai abszurd 1.

2016. augusztus 30. - amier

"Valahol meg köll kezdeni a falat, bazmeg!"  

A jó egy hete megénekelt Kisdiófa utcában újabb „csoda” történt, elvileg röhöghetnénk is rajta, csak valahogy mégse. Lássuk is, mi történt: jómunkás emberek tegnap az egyik ház udvarában addig bontottak szorgosan egy méretes fát megtámasztó téglafalat, amíg az szép csendesen rádőlt a házra. Ceglédi Zoltán meg végig közvetítette az egészet a Facebookon.

kisdio7.jpg

Így kezdte még tegnap délelőtt fél tíz körül: Erzsébetvárosi katasztrófaturizmus, avagy rombolni ész nélkül. Kalapálásra ébredtünk. A szomszéd udvarban, a Kis Diófa utca egyik régi társasházának földszinti lakása előtt, valamivel hét után kezdődött a zaj. Kinézek: valami zavart fickó veri az udvart elválasztó falat, kalapál, egyik téglát a másik után dobja maga mögé. Bont.

Aztán folytatta, az egy helyre összeszedett történéseket itt lehet elolvasni a 444.hu-n, nagyon szépen mesélik el ezt az egész abszurd történetet, feltétlenül tessenek elolvasni. (Szerk: nekünk valahogy minderről rögtön az épp felújítás alatt álló utca Dob utcai sarkán ácsorgó „Épül Erzsébetváros” reklámtábla jutott eszembe. Meg az ott jártunkkor az időt – útfelújítás helyett – vidám kergetődzéssel múlató három derék munkásember…)

kisdio6.jpg

Ceglédi Zoltán minderről már ma: Szücs Balázs, a Párbeszéd erzsébetvárosi képviselője hivatalos tájékoztatást kért az önkormányzattól, hogy mégis, mi a túró történt tegnap a kerítésbontás és fakidőlés során. A válasz abszurd, három idézet következik (a teljes szöveg tőle elkérhető):

  1. "A határoló falazott kerítés szerkezetével összenőtt megdőlt lombos fa a kerítésfalat részben bedöntötte." Nos, ennek pont az ellenkezője igaz. A munkások szétverték a kerítést, és EMIATT dőlt ki a fa. Eleve, ilyen esetben előbb a fát tesszük rendbe, komoly engedélyeztetési eljárás kell a kivágásához (semmi ilyet nem adott ki egyetlen hatóság sem), majd statikusok felmérik, alpinisták legallyazzák, szakemberek biztosítják a munkát. 
  2. "A megrongálódott kerítés bontási munkái során a már megdőlt fa tovább dőlt a Dob u. 38. sz. épület hátsó udvari homlokzata felé." Ki végezte és milyen megbízásból a "bontási munkálatokat"? Hogy került oda az a két szerencsétlen, képzetlen, védőfelszerelés és bontási terv nélküli melós? 
  3. "Az épület 100 %-os önkormányzati tulajdonban van." Tehát tényleg az önkormányzat sara, ahogy az elején sejtettem. Azon se lepődnék meg, ha közmunkások lettek volna a bontómukik. De mi volt a terv, ki a felelős, mit akartak kezdeni a lakással és annak udvarával, mit fognak tenni most?

Foglaljuk össze: van egy lakás, ami önkormányzati tulajdon. Elhagyva, szétverve. Valaki úgy dönt, hogy két laikus másszon ki annak ablakán, és kezdje el ötletszerűen szétverni az ott található kerítést. Emiatt rádől egy fa a szomszéd házra (és majdnem az egyik melósra - kíváncsi vagyok, azt hogy magyarázták volna ki), és most meg el akarják kenni az egészet. Épp csak az nem derül ki, hogy mi a búbánatos francot akartak itt művelni, milyen terv alapján és ki ennek a felelőse. És még annyit, hogy amikor a szomszéd utcában a Kétfarkú Kutyapárt színesre festett pár járdarepedést, tucatnyi rendőr és helyszínelő száguldott azonnal a helyszínre. Itt meg egy fél tányérsapkát se láttam sehol. 

Na, faügyről egyelőre ennyit.

***

A katasztrófavédelem – többek közt – a HVG kérdésére azt közölte, hogy mivel nem kaptak bejelentést az esetről, vagyis nem hívták őket, így bizonyára önkormányzati hatáskörben oldják meg a dolgot. Az önkormányzatot is felkeresték telefonon, de az önkormi későbbre ígérte a tájékoztatást. Épülő Erzsébetváros, mi?!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3711663088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása