A mi Erzsébetvárosunk

572. Hajtóvadászat öregekre*

2016. augusztus 27. - amier

Közeli ismerősöm fejtegette laza borozgatás közben, hogy szerinte a nyugdíjasoknak és a munkanélkülieknek nem járna szavazati jog, mert miért döntene a javak elosztásáról az, aki azok megtermelésében nem vesz részt. Az illető közgazdasági végzettségű, tehát nem tanulatlan ember, hevesen védelmezte álláspontját a kialakuló vitában, ami végül elmér- gesedvén hamarabb ért véget, minthogy értelmesen megbeszélhettük volna a dolgot. 

Miután hasonló szellemiségű gondolatokat másoktól is – magasan kvalifikált értelmiségiektől, sőt, politikusoktól is – hallottam, nem állom meg, hogy ne reagáljak rá.

hajtovadaszat.jpg

Nézzük meg, mi a különbség az általános és a korlátozott választójog között:
• „Általános választójog esetében minden nagykorú állampolgár szavazati joggal rendelkezik. Kizáró okokról az Alkotmány maga rendelkezik. (Az elítélt bűnözők és mentálisan beteg személyek.) ...
• A korlátozott választójog a vagyoni, műveltségi és más cenzusokra épülő választási rendszerként működik. A köz ügyeiben való részvétel kevesek lehetőségét jelenti a gyakorlatban.” (Wikipédia)

Ma Európában és a világon az államok többségében általános választójog működik. Működik, mert csak ez biztosítja, hogy a döntéshozók legitimitását a teljes társadalom elismerje, még akkor is, ha döntéseik nagy részével nem ért egyet. A korlátozott választó- jog esetén heves ellentétek alakulhatnak ki már a jogosultság meghatározásában is.

A játék – és a javaslat abszurditásának érzékeltetése – miatt néhány lehetséges extrém ötletet sorolnék fel, amit ki-ki tovább gondolhat:

  • Csak az 50 éven felülieknek legyen szavazati joguk, mert ők rendelkeznek azzal az élettapasztalattal, amivel a helyes döntést meghozhatják. A fiatalabbakat nyomasztja a gyermeknevelés, a karrierépítés, a mindennapi gondok terhe, így döntésük megalapozatlan lenne.
  • Csak a 30 éven aluliak voksolhassanak, mert az ő érdekük, hogy a döntéshozók hosszú távon sikeres politikát folytassanak, az ő jövőjükről döntsenek.
  • Csak a bölcsész diplomával rendelkezők szavazhassanak, mert nekik van kellő történelmi áttekintésük, humán értékválasztásuk, társadalomismeretük ahhoz, hogy emberközpontú vezetőket válasszanak.
  • Csak a reáldiplomával rendelkezők kapjanak szavazati jogot, mert a műszaki- gazdasági kérdések képezik a társadalmi fejlődés bázisát.
  • Csak a Nyilas csillagjegyben születettek szavazhassanak, mert mi vagyunk a legokosabbak.

És még lehetne folytatni, végtelenségig. További szép estét mindenkinek!

Demeter Tamás

* Dino Buzzati: Hajtóvadászat ​öregekre - A novella egy olyan világban játszódik, ahol az öregeket meg lehet ölni, mert terhet jelentenek a fiataloknak és a társadalomnak. Buzzati félelmetes látomásként ábrázolja a fiatalok és öregek szembenállását, és azt, ahogyan az öregeket üldöző, kíméletlen fiatalok végül maguk is megöregszenek, és üldözőkből üldözöttekké válnak. (Eredeti megjelenés éve: 1958.)

P.s.: De a fentiekhez érdemes még elolvasni ugyanebben a témában Herbert W. Franke: Az öregek lázadása (Galaktika 38., 1980.) című sci-fi (?) novelláját is. Nem minden tanulság nélkül való… (a Szerk.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6511656226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.27. 20:56:13

Tudnék mit üzenni a "t" ismerősödnek. Elsősorban azt, hogy pont tőle kellene elvenni a választó jogot...
süti beállítások módosítása