A mi Erzsébetvárosunk

558. Kerületi mindenfélék (2)

2016. július 15. - amier

Mi lesz a Péterfy kórházzal?

Olvasom a július 8-i Népszavában Sásdi Antal főigazgatónak feltett kérdést és a választ: Mégis kórház maradhat a Péterfy? - Igen, de ez csak azért derült ki, mert a bezárásunkról szóló sajtóhírek miatt határozottan rákérdeztem a kórházi vezetőknek a héten tartott megbeszélésen, hogy mi lesz a sorsunk. Korábban velem nem maradt ideje egyeztetni a fővárosi egészségügyi fejlesztések miniszteri biztosának, és vélhetően most jutott csak hozzá, hogy elolvassa a neki elküldött fejlesztési terveinket. Túl vagyunk rajta, megnyugodtak a kedélyek, állítólag ezentúl hetente egyeztetnek velünk a részletekről.”

peterfy_tunt3.jpg

Hogy is kezdődött? A június 3-i Népszabadságban írtak először a Péterfy és János kórház bezárásáról, más fővárosi kórházakat is érintő változásokról. Másnapi ugyanott megerősítették, hogy a kormány elfogadta ezt a tervet. A főigazgató úr az újságból tudta meg, hogy mi lesz az általa vezetett intézménnyel.

Alig telt el egy hónap, új szelek fújnak, maradhat a kórház. Mit is mond a főigazgató? „Határozottan rákérdezett” az államtitkárra, mert annak hetek óta nem volt ideje, hogy tájékoztassa őt. És miről szól a kormányhatározat, amely a július 4-i Magyar közlönyben* jelent meg? Az EMMI dolgozza ki az Észak-pesti Centrum és a köréje szerveződő társkórházak átfogó fejlesztési koncepcióját és készítse elő a szükséges fejlesztések megvalósítását 2017. március 31-ig. Tehát meg sem említik a Péterfyt, annak a sorsát, és egy vas sincs a főigazgató által dédelgetett fejlesztési tervekre.

Az embernek az az érzése, hogy az optimizmus csak a pozíciójára is vigyázó állami intézményvezető reménye. Mivel mi nem a székünket, hanem az egészségünket, életünket féltjük, nem árt óvatosnak lenni.

Gergely József

*Bár a főigazgató úr bizakodó – állítólag megmenekülhet a Péterfy Sándor utcai kórház – csakhát a fentebb is említett kormányrendelet nem az általa elmondottakról szól:

  1. b) felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy – a nemzeti fejlesztési miniszter bevonásával, továbbá a ba) alpont szerinti centrum tekintetében a honvédelmi miniszter egyidejű bevonásával – a Kormány részére dolgozza ki
  2. ba) a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ bázisán megvalósuló Észak-pesti Centrum,
  3. bb) az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet bázisán megvalósuló Dél-pesti Centrum,
  4. bc) a Kelenföldön megvalósuló Dél-budai Centrum,
  5. bd) az észak-budai területeket érintő közlekedésfejlesztési beruházásokkal összefüggésben megvalósuló Észak-budai Centrum, valamint
  6. be) a ba)–bd) alpont szerinti centrumok köré szerveződő társkórházak

átfogó fejlesztési koncepcióját és készítse elő a szükséges fejlesztések megvalósítását;

Felelős: emberi erőforrások minisztere nemzeti fejlesztési miniszter a ba) alpont szerinti centrum tekintetében: honvédelmi miniszter is. Határidő: 2017. március 31.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr208892036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása