A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 58.

2016. június 09. - amier

1875-ben épült, Diescher József fiai tervezte háromemeletes eklektikus bérház, három utcára (Erzsébet krt. - Király u. 61/63. - Kürt u. 15.) néző homlokzattal. A megrendelő Rátzky (Ráczky) János volt. 1890 körül a földszinti üzlethelyiségeket többször átépítették.

erzsi58-1.jpg

erzsi58-3.jpg

erzsi58-2.jpg

Berger Leó legendás kávéháza 1906-ban itt nyílt meg, azt követően, hogy megvásárolta a bérházat. A törzsvendégek az elegán, magyaros stílusú üzletet Berzserájnak becézték. Ide jártak a közeli Király Színház színészei, a művészasztalnál Beöthy László körül a János vitéz bemutatójának nagy csapata ült: Kacsóh Pongrác, Heltaí Jenő, Fedák Sári, Medgyaszay Vilma, Papp Miska, a karmester Konti József. Egy másik asztal 1910-ben forradalmasította a magyar újságírást: itt született a legszellemesebb és legszavahihetőbb magyar napilap, Az Est. Majd 1922-től a kávéház Pátria néven a város legnépszerűbb zenés szórakozóhelyei- nek egyike lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr368794392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása