A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 48.

2016. június 09. - amier

A Kürt utcáig húzódó (Kürt u. 5.) telekre Ostffy Pál alispán, kúriai bíró megrendelésére 1887/88-ban Ulrich Keresztély terve szerint Wawra és Pfeiffer építette fel a ma is itt álló, háromemeletes, oromdíszes eklektikus bérházat. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1886 és 1888 között kiadott hivatalos jelentése – mint jó pár Erzsébet kőrúti épületet – ezt is a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta.

erzsi48-1.jpg

erzsi48-3.jpg

Egykor – többek között – földszintjén működött az Erzsébet söröző, annak Bacchus-pofái – az egyik árpakalászokból és komlólevélből, a másik szőlőfürtökből font koszorút visel – még mindig díszítik a házat, csak most épp feketére festve.

erzsi48-4.jpg

1935 nyarán Tarján Vilmos újságíró, a New York kávéház egykori tulajdonosa vette meg az 1933 óta itt működő Erzsébet söröző-t. Tarján alatt írókkal, újságírókkal, színházi emberekkel bővült a vendégkör, és működött hosszú időn át. Majd bezárt. Aztán újra megnyílt itt valami, aztán újra meg újra. Most épp turistáknak kelleti magát...

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr818794260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása