A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 31. - színház

2016. június 06. - amier

1952-ben lebontották az akkori Lenin (ma Erzsébet) körút 31. szám alatt működő egykori Royal Orfeumot, és Kaufmann Oszkár tervei alapján 1953-ra felépült az új színház. A nézőtér mennyezetét Götz Béla, a színház vezető díszlettervezője által megálmodott freskó díszíti, a közönségfogadó terek falait Horesnyi Balázs díszlettervező elképzelései szerint művészi kivitelű, díszfestés borítja. 

erzsi31-1.jpg

A színház homlokzatát 15 egész alakos szobor díszíti, a női alakok hármas csoportokban állnak, mindegyikük valamilyen színházi tevékenységhez kapcsolódik. A szobrok három szobrász - Somogyi József, Kiss Kovács Gyula, Kerényi Jenő - alkotásai.

erzsi31-2.jpg

A körút egyik legszínvonalasabb szórakozóhelyét, a Royal Orfeumot 1908-ban Keleti Hermann és Fodor Oszkár alapította. A mintegy ezer férőhelyes színház pódiumán olyan világhírű vendégművészek léptek fel, mint az 1928-ban meghívott Josephine Baker. Később a teátrumot átkeresztelték, és Royal színházként, majd Royal Revü Varieté néven működött tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr268783778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása