A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 30.

2016. június 06. - amier

1891/92-ben Mészner és Arndt kivitelezésében épült 3 emeletes, Alpár Ignác tervezte neobarokk Kainz-ház (az építtető/megrendelő Kainz János szobafestő-mester volt). Itt nyílt meg 1894-ben a Wesselényi utca (Wesselényi utca 48.) sarkán az Angol kávéház, melyről számos újságcikk és könyv megemlékezett már, különös tekintettel Rejtő Jenő regényének egyik főhősére, Vanek úrra: ugyanis a tulajdonos, Vanek József volt a névadó.

erzsi30-1.jpg

erzsi30-2.jpg

Aztán 1930-ban megszűnt az Angol, a helyiséget modernizálták – az akkori időkhöz mérten túlzottan is – és megnyílt a híres-neves Bucsinszky.

erzsi30-3.jpg

Bucsinszky Lajos (1874-1946) 1931-ben vásárolta meg és alakította át a kávéházat, létrehozva a főváros egyik új szenzációját. Fényes, piros falak, színes linóleumpadló, vakító fények, ruhatári lift: kész őrület az egész – mégis vonzott mindenkit. Mert a visszatérő politikusok és irodalmárok mellett itt gyülekeznek a Magyar Színház művészei, a szó szoros értelmében Törzs-asztalnál: Törzs Jenő, a legnagyobb magyar Peer Gynt és Sasfiók társaságában, Kabos Gyula, Hevesi Sándor és a többiek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr438783654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása