A mi Erzsébetvárosunk

540. Megújult az ERöMűvház

2016. május 20. - amier

A hét elején adták/adtuk át a megújult ERöMŰVHÁZ-at (leánykori neve Erzsébetvárosi Közösségi Ház) a Wesselényi utcában. A 2015-ben elkezdődött felújítás során teljes körűen megújult a patinás épület. A munkák során a vizesblokkok felújítását, a fűtési rendszer átépítését a belső homlokzat festését végezték el, de javították az üvegtetőt is.

img_2855.jpg

Waltersdorfer János fűszerkereskedő Wesselényi utca 17. szám alatt álló házát 1902-ben vette meg a Székesfővárosi Cipész Ipartestület, hogy annak lebontása után a telekre Ko- peczek György terve alapján 1905-re felépítsék a részben 4, részben 3 emeletes szecessziós jegyeket is felmutató eklektikus székházukat. Az impozáns megjelenésű, mozaikdíszekkel, vasmunkákkal képzett homlokzatú ház ezt követően lett az Ipartestület székháza.

img_2859.jpg

128 négyzetméteres dísztermének ablakai és a belső ajtók üvegbetétei igazi remekművek, Róth Miksának a műhelyéből kerültek ki. A lakatos munkákat Migray József készítette el. A mozaikdíszekkel, kovácsoltvas zászlótartóval, kandeláberekkel és korlátokkal díszített épület Erzsébetváros legszebb középületeinek egyike. 2004 őszétől Civil Házként, majd 2005. július 1-jétől Közösségi és Művelődési Házként működött.

Devosa Gábor, önkormányzati képviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr188734972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása