A mi Erzsébetvárosunk

538. Fasori séta (3)

2016. május 13. - amier

És akkor most – miután kiderült, hogy valahogy lemaradt a blogról a sorozat harmadik, befejező darabja – ha kissé megkésve is, de folytassuk a még április elején megkezdett sétánkat. Azok kedvéért, akik lemaradtak az eddigiekről: az előző részt a Bajza utca sarkán, a 2008-ban átadott Reformáció emlékparkkal és az ott álló emlékművel fejeztük be – innen haladunk tovább a Lövölde tér felé.

fasor13-0.jpg

Az 1880-as évek végétől itt álló szanatóriumokat összevonva létesült 1945 után a BM Korvin Ottó Kórház. Ezt, illetve utódját 2007-ben zárták be és ürítették ki, jelenleg is üresen áll. (A 9/13. sz. telken tizenkét, részben összekapcsolódó épület találahtó, összes nettó szintterületük 25.452 négyzetméter.)

fasor13-1.jpg

Rögtön a Bajza utca sarkán áll a Városligeti fasor 13. szám alatt 1892 és 1893 között felépült Grünwald-szanatórium,  azaz dr. Grünwald Mór női magángyógyintézete, amely Schannen Ernő terve szerint valósult meg – részben kétemeletes formában.

fasor9-1.jpg

fasor5_7-4.jpg

A következő, Városligeti fasor 9/11. számú összevont telken két szanatórium áll, illetve állt, ezek szintén az egykori BM kórház épületegyütteséhez tartoztak. A 9. szám alatt 1896-ban dr. Herzl Manó egyetemi magántanár nyitotta meg 1897-ben sebészeti, belgyógyászati és nőgyógyászati Fasor szanatóriumát, amely Quittner Zsigmond tervei szerint épült. (Az eredetileg kétemeletes épületet iszonyatosan ronda és igénytelen emelet- ráépítéssel csúfították el az államosítást követő időkben.)

A 11. számú telekre Glück János építtetett 1886/87-ben egy emeletes vízgyógyintézetet Vezelka Venanto építőmesterrel, az emelet már Glück Ignác megrendelésére 1894-ben került a házra, melyet két évvel később 1996-ban még jelentősen kibővíttetett. Ekkor már Hidegvíz Gyógyintézet, majd Therapia Szanatórium néven működött.

fasor9-2.jpg

Ezen a szakaszon volt egy kis pittyputty azzal a walkitalkis, hivatalos őrzővédő úrnak látszó valakivel, aki – miközben az utcáról fényképeztem a valaha (jó régen) szebb napokat látott épületeket – a kerítésen belülről szigorúan rám szólt, hogy tilos fényképezni az egykori kórházat. Merthogy az magánterület. (Azért az érdekelne, hogy ki és mikor vette meg, merthogy erről sehol semmi nincs, legalább is az elérhető adatok között...)

Az ezt követő kisebb jogi vita során végül kiegyeztünk döntetlenben, azaz én fényképezek az utcáról, ő meg belülről nézi, hogy nem próbálok-e bemászni (muhaha, bemászni, mi?!) vagy valami hasonló szörnyűséget művelni. Nem próbáltam, a képek meg elkészültek.

fasor5_7-1.jpg

A kis kitérő után folytassuk a sétát, kórház után templom következik a Városligeti fasor 5/7. sz. telken, méghozzá a szecesszió épségben megőrzött egyik legszebb alkotása, a Fasori református templom és parókia. Árkay Aladár tervei alapján készült 1911/1913 között, Róth Miksa üvegablakaival, baloldali homlokzati toronnyal és háromszögletű oromfalakkal. A homlokzatot és a főbejáratot geometrikus mintájú majolika lapok díszítik, amelyek a pécsi Zsolnay-gyárban készültek, de a méretek is impozánsak. 

fasor5_7-2.jpg

fasor5_7-3.jpg

A belső teret, amely mintegy ezer fő befogadására képes, a boltívek fölött húsz méter magas és egy különleges, majdnem 14 méter átmérőjű kupola teszi egyedülállóvá. Külső falán  a bejárattól balra  Vilma és Julianna holland királynők emléktáblái, udvarában pedig Reith Béla készítette Laky Adolf szobor látható.

fasor3-2_1.jpg

Egy házzal odébb, a Városligeti fasor 3. szám alatt végül egy mutatós, zöld villaépület várja az arra járót, méghozzá Ney Lipót 1896/97-ben épített neobarokk villája. A kertjében álló önálló épületben az eredetileg itt álló táncterem helyén ismét iskola működik, mégpedig az Állami Artistaképző Intézet. És ezzel el is érkeztünk sétánk végpontjához, a Lövölde térhez.

lovolde_ter02.jpg

Nevét az egykor itt álló, Zitterbarth Mátyás tervezte és építette Lövöldéről kapta, melynek épülete 1890-ig állt ezen a területen. Az épület lebontása után a teret megnagyobbították és köréje bérpalotákat építettek.

Nos, eddig tartott utolsó fasori sétánk, remélhetőleg mindenki örömére. Akit esetleg meg ennél részletesebben is érdekelne ezen  házak, telkek története, az itt egy jó részüket már megtalálhatja. A képeket pedig (és még egy jó párat) nagyobb méretben most is feltettük az fb-oldalunkra… További szép napot mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr328712106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mollyhooper 2016.05.16. 12:20:57

Az Artistaképző nem ebben a zöld villaépületben, hanem mögötte, egy igazi szocreál betonépületben működik. Kis szolgalmi úton lehet bemenni. A zöld villaépület lakóház.

amier 2016.05.29. 03:47:30

Köszönjük, javítottuk.
süti beállítások módosítása