A mi Erzsébetvárosunk

536. Jogsértő Hunvald elítélése

2016. május 07. - amier

Tegnapelőtt robbant a hír, hogy a Kúria május 2-án kelt végzésében elkaszálta a Szegedi Ítélőtábla tavaly meghozott – jogsértő ill. súlyos tévedéseket tartalmazó – Hunvald Györgyöt elmarasztaló ítéletét, és ugyanezt tette a Fővárosi Törvényszék korábbi elsőfokú döntésével is. Magyarul: a Kúria hatályon kívül helyezte mindkét ítéletet és megszüntette a Hunvald elleni büntetőeljárást. (Részletek a Hunvald-blogon)

20130222-1.jpg

Csak emlékeztetőül: több mint 7 éve (!!!) 2009. február 10-én a kerület polgármesterét letartóztatták, rá másfél évre a Btk.-ban található összes bűncselekmény majd mindegyikével megvádolták – így aztán 32 hónapot előzetesben töltött. Nézzük, végül is mivel vádolták meg Hunvald Györgyöt:

  • folytatólagosan elkövetett különösen nagy értékre elkövetett csalás (az ingatlanügyek) - jogerősen felmentve
  • 4 rendbeli hivatali visszaélés (polgármesteri lakáskiutalások) – jogerősen felmentve
  • 4 rendbeli hűtlen kezelés (polgármesteri lakáskiutalásokkal összefüggésben) – jogerősen felmentve
  • 1 rendbeli hivatali visszaélés (közbeszerzési törvény megsértése) – jogerősen elmarasztalva
  • 1 rendbeli hivatali visszaélés (lakáscsere során 1 szobával nagyobb lakást kapott a kérelmező) – jogerősen elmarasztalva

Ez mindennel együtt összesen kb. 30-40 súlyosabbnál súlyosabb vádpontot jelentett. Ebből maradt kettő, amiben elmarasztalták. Ezt fejelte meg a Szegedi Ítélőtábla azzal, hogy hűtlen kezelés vádjával 2015. április 24-én hozott egy jogerős – ámde, ahogy most kiderült – súlyosan jogsértő ítéletet, melyben 2 év hat hónap börtönre ítélte Hunvaldot. Többek között most ezt semmisítette meg a Kúria, merthogy jogsértő volt Hunvald György elitélése.

A Kúria mindenben igazat adott, amit a perújításban leírtunk. A mellékelt végzésben a joghoz értő olvasók el fognak borzadni, amikor azt olvassák majd, hogy a Szegedi Ítélőtábla jelenlegi gyakorlatában a felmentő ítéleti rendelkezés nem minősül ítélt dolognak és nem lehet alapja a perújításnak. (Hunvald György)

Az már csak hab a tortán, hogy végzésében jogi alapvetésekből is oktatja a Szegedi Ítélőtáblát meg az ügyészséget a Kúria: szépen, lassan, érthetően elmagyarázza ugyanis, hogy a felmentő ítélet is ítélet, és hogy ugyanazért nem lehet valakit kétszer elítélni. (Lásd.: a Kúria 2016. május 2-án hozott végzése (pdf)

Ennyit mára, további szép, szombati napot mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr438693730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása