A mi Erzsébetvárosunk

Síp utca 11.

2016. április 24. - amier

A neogótikus stílusú háromemeletes historizáló bérház terveit 1899-ben készítette el Kende Ignác, maga a ház 1900-ban épült fel. Építtetője és első tulajdonosa a Nyitra megyei Szakolca egykori főispánja, Kuba János és neje volt.

sip11-1.jpg

sip11-2.jpg

Homlokzatának díszítése igen gazdag, különösen az első emeleti szinten, középen ugyanis baldachin alatt egy egészalakos, életnagyságú lovag-szobor látható, kétoldalt pedig két-két vízköpő, melyek leginkább a franciaországi templomok díszítőelemeire emlékeztetnek. Ezeken kívül is sok épületdíszítő elem van az épületen, például a ház építésének éve is ilyen ornamentikából olvasható ki.

sip11-3.jpg

sip11-6.jpg

sip11-5.jpg

Karcolt kváderes kialakítású földszintjén csúcsíves záródású, karcsú oszloppárok által közrefogott, gazdagon tagolt, csúcsívvel lezárt eredeti asztalosszerkezetű bejárati kapu látható. Sajnos az épület mára egyre több helyen omladozik, az utcai homlokzat összképét igencsak rontják a részben elfalazott, illetve átalakított üzletportálok és a golyók okozta lyukakat sem hozták helyre a háború óta eltelt évek alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1008660850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása