HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

  • Dezső Vincze: SZENES HANNA A LEGNAGYOBB MAGYAR KÖLTŐNŐ, NAGYON-NAGYON SZERETEM ŐT!! Az Ő emlékének ajánlom az "E... (2018.02.24. 22:56) Szenes Hanna park
  • vamos: A Murányi u. 23. sz. alatti, 31 lakásos lakóépület adatai: Tervező: Bálint és Társa Építészek Iro... (2018.02.11. 12:58) Rákóczi út
  • Pásztörperc: @aszfaltparaszt: Nem régész: geológus. Itt olyan kérdések vannak, hogy az a homok mennyiben folyóv... (2018.02.09. 17:49) 748. Sajnos nem tudjuk
  • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2016.03.27. 20:01 amier

522. Bizottsági ülés volt

Címkék: emlékmű reformáció hunvald györgy városligeti fasor bizottsági ülés

Kedden, március 22-én rendkívüli ülést (is) tartott a Művelődési, Kulturális és Szociális Bizottság, melynek témája a Reformáció Emlékévében megvalósítható kerületi programok támogatása, ill az ehhez kapcsolódó döntések voltak. Két hasonló beterjesztés alapján a bizottság egyhangúlag elfogadta, hogy az egyházak éves támogatása mellett az emlékévben pályázatokra, rendezvényekre plusz 4 millió forintot biztosítson az önkormányzat.

A meghívott vendégek nevében Aradi György gyülekezeti lelkész (Fasori Evangélikus Egyházközség) – többek között – elmondta, hogy az emlékévben a tervek szerint egy fesztivál is megrendezésre kerül az összes felekezet részvételével a Városligeti fasorban.

reform_00083.jpg

Ugyanis jövő évben lesz a lutheri reformáció kezdetének 500. évfordulója, egyúttal jövőre lesz pontosan tíz éve annak is, hogy sor került a Reformáció emlékparkban álló emlékmű alapkőletételére 2007. október 31-én* a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán.

reform_00188.jpg

Ezt követően 2008 pünkösd hétfőjén nyitották meg ünnepélyesen az emlékparkot, melyet Hunvald György, Erzsébetváros polgármestere adott át. Az átadást követően egész napos fesztivált tartottak, az emlékművet a leleplezést követően a protestáns egység jegyében három egyházi vezető szentelte fel: Bogárdi Szabó István református püspök, Gáncs Péter evangélikus püspök és Mészáros Kálmán baptista elnök.

fasor_emlekpark.jpg

02.jpg

Az emlékmű alkotója Lestyán Goda János. A négy különböző magasságú oszlop felülné- zetből egy keresztet formál, a reformáció 4 alapvető, a bűntől való megváltásra vonatkozó jelmondatát jelképezi. A Közel-Keletről beszerzett márványból készült négy oszlop 4-4 részből áll, az oszlopok között pedig kőberakások találhatók.

*A reformáció emléknapja október 31-e, annak a napnak az évfordulója, amikor is Luther Márton 1517-ben kitűzte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, amelyeket a katolikus egyház megreformálása érdekében tett közzé. Luther téziseiben elutasította a búcsúcédulák árusítását, bírálta a bűnök pénzzel való megváltását. Luther nézetei vezettek el az evangélikus vallás létrejöttéhez, a Kálvin János genfi reformátor vezette másik irányzat pedig a református vallás alapját tette le.

Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Devosa Gábor, önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr828530236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.