A mi Erzsébetvárosunk

Síp utca 10.

2016. március 07. - amier

A telekre Kassowitz Hirsch Jakab bornagykereskedő 1866-ban építtette fel kétemeletes, klasszicista lakóházát Wechselmann (Izsák) Ignáccal, aki a pesti építő cég akkor egyetlen zsidó tagja, Feszl Frigyes munkatársa volt a Dohány utcai zsinagóga befejező munkálataiban. Ekkor épült meg a ma is álló ház rövidebb U-alakban: utcai szárnya és két oldalszárnyának első két tengelyig terjedő szakasza. 1875-ben ugyanez a tulajdonos H-alakban toldott hozzá a már fennálló U-alakú épülethez. A toldás terveit Rill Imre és Schomann Ferenc építészek készítették.

sip10-3.jpg

Az épület eredetileg átjáróház volt a Dohány utca 10. szám alatti házzal együtt, a zsinagóga közvetlen szomszédságában. Az udvari helyiségek üzletek voltak, kőkeretes bejárataik még mindig megvannak.

sip10-2.jpg

A két világháború között mindkét épület Tolnai Simoné, a Dohány utca 12-14. szám alatti Tolnai Nyomda tulajdonosáé volt. Ő szerkesztette a Tolnai Világ Lapot, mely évtizedeken át a legnépszerűbb magyarországi hetilapnak számított. Tolnai Simont 1944 őszén családjával együtt Mauthausenbe deportálták, ahonnan csak egyik fia tért vissza.

sip10-4.jpg

2005-ben lett műemlék, de a KÖH engedélyezte totális átalakítását, a telkeken fekvő, összenyitott épületeket egy 2006-ban kiadott bontási engedély alapján leontották. A meghagyott utcafronti homlokzatok mögött hét és nyolcemeletes lakóházakat terveztek építeni, de a vállalkozás csődbement. 2011–re a pusztuló, omlásveszélyes homlokzatok mögötti üres telket felverte a gaz. Az ingatlanspekulációs lufi kipukkanása romokat hagyott hátra a negyedben, például ezeket a félig lebontott, évek óta romosodó házakat a Síp utcában, a Dohány utcai zsinagóga tőszomszédságában. Itt spanyolok akartak építkezni korábban, azóta ötlet sincs rá, hogy mi legyen velük.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr898451738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása