A mi Erzsébetvárosunk

Síp utca 5.

2016. március 06. - amier

A telken 1838-ban adták át a Csurkovics Sándor megrendelésére Hild József tervezte és építette – eredeti formájában egyemeletes – klasszicista lakóházat. Weide Nándor kereskedő 1861-ben a frissen megvett tulajdonát teljesen átalakítatta, ennek terveit Hild Károly jegyezte. 1867-ben ezt az emeletes házat Komjáthy János földbirtokos vette meg, előbb 1868-ban Lohr János épített még egy emeletet a házra, majd 1893-ban felhúzták rá a harmadik emeletet is.

sip5-1.jpg

1936-ban a bérház új gazdája, a Faipari, Fakereskedelmi és Ingatlanforgalmi Rt. teljesen átalakítatta a lépcsőházat és leegyszerűsítette az épület homlokzatát. Az épület aljában a Löwy A. és Társa papírkereskedelmi cég működött, amelyet az államosítás után  a FORTE 4-es számú boltja kapott meg.

sip5-2.jpg

Klasszicista tagolású udvar íves loggiás, illetve kőlemezes függőfolyosós térfalakkal, eredeti vaskorlátok, vörös márvány kúttal. Homlokzata mára már nagyon lepusztult, vakolathiányos.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr308448910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása