A mi Erzsébetvárosunk

Murányi utca 1.

2016. február 19. - amier

1910 körül (más forrás szerint: 1895 körül, de ez nem nagyon valószínű*) épült – jelenleg magányosan álló – 4+1 emeletes eklektikus lakóház a Jobbágy utca (Jobbágy u. 2/8.) sarkán, akkoriban még Bem utca (ma Jobbágy utca) 2. cím alatt. Tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Gazdagon, mégis harmonikusan díszített homlokzat, zárterkély-tömbökkel, a Jobbágy utcai oldalon az első emelet magasságában kovácsoltvas rácsos erkélyekkel, a tetőn oromdísszel.

muranyi1-0.jpg

Az ingatlan – eredetileg négy különálló telekként – 1898 és 1905 között Hammer Sámuel kereskedő tulajdonában volt, majd halála után özvegye, Hammer Sámuelné birtokolta 1911-ig. 1912-ben Réthi Zsigmond régiség és ék­szerkereskedő vásárolta meg a négy telket, melyeket egy nagyobb telekké vontak össze. (A Budapesti Czim- és Lakjegyzék házjegyzéke szerint egészen 1928-ig az ő tulajdonában volt az ingatlan.)

muranyi1-1.jpg

muranyi1-2.jpg

*Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint a ház 1895 körül épült, de ez nem valószínű. Az akkoriban még Bem utcai (ma: Jobbágy utca) cím alatt szereplő ingatlan négy különálló telekből állt egészen 1911-ig, egy telekké való összevonásuk a Fővárosi Levéltár adatai szerint csak 1912-ben történt meg, amikor már Réthi Zsigmond volt a tulajdonos, így nagy a valószínűsége, hogy ő volt a ház építtetője. Tervezőjéről és építőjéről azonban semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr428404512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása