A mi Erzsébetvárosunk

Marek József utca 38.

2016. február 18. - amier

A háromemeletes szecessziós bérház terveit Komor Marcell és Jakab Dezső párosa készítette 1903-ban Zuckermann Gyula megbízásából, végül 1910 és 1911 között épült fel. Megjegyzendő, hogy az építtető Zuckermann szerte Budapesten a lakások bérbeadásából húzott jövedelmet, így Erzsébetvárosban is.

marek38-1.jpg

A házhoz két tervváltozat készült, a második sokkal takarékosabb, mint az első: a homlokzat egyszerűbb, a két, eredetileg önálló tömeggel az udvarra tervezett lépcsőház közül az egyik besüllyedt a hátsó szárnyba – ezzel is meg lehetett spórolni egy csomó építőanyagot. A végül is megvalósult bérházról már a tervezett erkélyek is elmaradtak. Tetőterét 1967-ben építették be, ekkor tűnt el a párkány alatti hullámos vakolatdísz és kerültek fel a szögletes ablakok az oromzatra.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr128400150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása