A mi Erzsébetvárosunk

Marek József utca 16.

2016. február 17. - amier

Tehert József megbízásából 1910-ben Peskovszky Richárd tervezte és építette – akkoriban még Elemér utca 16. szám alatt – négyemeletes, premodern lakóház. Díszes kapubejáró, tagolt homlokzat, szimmetrikusan elhelyezett erkélyek, páros oromzatos tető, az emele- teken átlagos eklektikus díszítmények. A ház falán – a kapu két oldalán – Székely Endréné Horváth Ilona pedagógus és Polgár László operaénekes emléktáblája látható, mindkettőt 2019 októberében helyezték el és avatták fel.

marek16-1.jpg

marek16-2.jpg

A Fővárosi Levéltár adatai szerint 1890-ben az akkoriban 4268/c helyrajzi számú telek Nonn Péter és neje, Urmann Eleonora tulajdonában volt, ők építtettek egy egyemeletes házat az István út 12. sz. alatti ingatlanra; Nonn Péter háztulajdonosként jó pár házat birtokolt ekkor a kerületben. 1894-ben azonban már Lillin Károly a tulajdonos, ő 1903-ban adta el az ekkor már Elemér utcai cím alatt álló ingatlant Tehert Józsefnek, aki végül felépíttette a ma is itt álló lakóházat.

marek16-3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr978399966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása