A mi Erzsébetvárosunk

507. Romház - Síp u. 10.

2016. február 13. - amier

Két ház romja a Síp utcában, egymás mellett, szemérmesen, hálók mögött. Ebből a házból – ha egyáltalán lehet ilyet mondani – még kevesebb maradt, mint szomszédjából, a Síp utca 8-ból. A ház 2005-ben műemlék lett, de a KÖH mégis engedélyezte teljes átalakítását, a telkeken álló épületeket egy 2006-ban kiadott bontási engedély alapján lebontották.

sip10-3.jpg

sip10-2.jpg

A meghagyott utcafronti homlokzatok mögött eredetileg hét és nyolcemeletes lakóházakat terveztek építeni, de a vállalkozás csődbement. Ma a pusztuló, omló homlokzatok mögötti üres telket fizetős parkolóként használják.

sip10-4.jpg

Röviden az egykor volt házról: a telekre Kassowitz Hirsch Jakab bornagykereskedő 1866-ban építtette fel kétemeletes, klasszicista lakóházát Wechselmann (Izsák) Ignáccal, aki a pesti építő cég akkor egyetlen zsidó tagja és Feszl Frigyes munkatársa volt a Dohány utcai zsinagóga befejező munkálataiban. Ekkor épült meg a ház rövidebb U-alakban: utcai szárnya és két oldalszárnyának első két tengelyig terjedő szakasza. 1875-ben ugyanez a tulajdonos H-alakban toldott hozzá a már fennálló épülethez, ennek terveit Rill Imre és Schomann Ferenc építészek készítették.

sip10r.jpg

A ház kapuja és homlokzatának egy részlete, 2005-ből...

Az épület eredetileg átjáróház volt a Dohány utca 10. szám alatti (jelenleg szintén nem túl jó állapotban lévő) házzal együtt, átjáróház jellege feltehetően 1850 és 1870 között alakult ki, és teremtett kapcsolatot a két utca között. Az átjárás 1944 során szűnt meg, mivel ez a ház a gettó területéhez tartozott, a Dohány utcai ház meg nem. (A két világháború között mindkét épület Tolnai Simoné, a Dohány utca 12-14. szám alatti Tolnai Nyomda tulaj- donosáé volt. Tolnai Simont 1944 őszén családjával együtt Mauthausenbe deportálták, ahonnan csak egyik fia tért vissza.)

BBP

(Nagyobb méretben az fb-oldalunkra feltettük a Síp utca 8. és 10. sz. alatti házakról mostanában készült képeket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr128388290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása